8 Septembra, 2024
Aktuelno Kolumna Politika Srbija

Zukorlićevo predstavljanje Vučićeve režimske politike

Foto: PrtSc K1 TV

Piše: Mirsen Albašić

Objektivno, nastup Zukorlića nažalost naginje ka predstavljanju Vučićeve režimske politike, dok u drugi plan ostavlja bošnjačko jedinstvo, pijetet bošnjačkim žrtvama i građansku ravnopravnost Bošnjaka kao nacionalne manjine u Srbiji.

S obzirom da se ne slaže sa Bećirovićem i drugim većim partijama u Bosni, onda nije u poziciji da poziva i da ostvari bilo kakvo pomirenje.

Ideja o pomirenju je važna i poželjna, ali u ovom slučaju to je samo prividan paravan i još jedna u nizu od režimskih manipulacija kojima se nastoji obezbijediti i sačuvati biračko tijelo.

Naravno, Vučiću najviše odgovara da njegovi ministri odu na komemoraciju u Srebrenicu da bi sačuvao glasove Bošnjaka u Srbiji.

U cijeloj emisiji, ili bilo kojom drugom prilikom, Zukorlić ne pominje genocid. Ni Njemci nisu genocidni narod, ni Turci, ni Amerikanci niti bilo koji narod. Sve je to Vučićeva floskula manipulacije kojoj se Zukorlić nažalost prećutno poklanja.

Čini se lako vjerovatnim da, ako se nastavi ovako, stranka SPP će ostati bez zvanične politike i konkretnih rezultata, pa će se polahko raspadati i utapati u SNS koji će pokušavati da je spasi dajući njenim članovima razne funkcije.

Pitanje je da li je Zukorlić zaista svjestan te igre koja mu se nameće ili je žrtva političke maniplulacije s obzirom na svoje skromno političko iskustvo.

Čini se da je svjestan, naročito zato što je pristao da bude “satelitska stranka” na beogradakim izborima na kojima je osvojio 974 glasova, a prije toga mu je Vučić osigurao minimalno potrebnih 3 . 000 potpisa za učešće na izborima, isto kao Jahji i Tandiru u Novom Pazaru.

Također, istina je da je Vučić izgubio bilo kakvu šansu da bude prihvaćen kod Bošnjaka jer je bio ratni huškač devedesetih i da se danas svim snagama bori da unizi činjenice o Srebrenici u međunarodnoj zajednici.

Za 15 godina svoje vlasti nije uradio ništa da poboljša odnose, već naprotiv svađa se sa svima u regionu. Njegova politika danas vrlo otvoreno sabotira bosanski jezik i visoko obrazovanje i ne pruža nijednu drugu razvojnu šansu Bošnjacima u Novom Pazaru.

Izvor: https://www.facebook.com/photo?fbid=8078743735526619&set=a.618216924912708

Povezane vijesti

%d bloggers like this: