16 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Srbija Turska

Zukorlić u prvoj zvaničnoj posjeti Ankari, sa predsjednikom Diyaneta razgovarao o potrebi za postizanje jedinstva unutar islamske zajednice

Ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Vlade Srbije Usame Zukorlić posjetio je Dijanet – Uprave za vjerske poslove Vlade Republike Turske u Ankari, gdje se sastao sa predsjednikom, prof. d. Ali Erbašom, u društvu dr Selim Arguna, pomoćnika predsjednika Diyaneta za odnose sa inostranstvom.

Kako je saopšteno iz Stranke pravde i pomirenje (SPP) na ovom važnom susretu razgovaralo se o ključnim temama regionalne saradnje, obrazovanja, razmjene iskustava, i mogućnostima za buduće susrete.

“Jedna od ključnih tema tokom razgovora bilo je pitanje jedinstva islamske zajednice, gdje je istaknuta potreba za efikasnijim rješavanjem izazova i postizanje jedinstva unutar Islamske zajednice”, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi ministar Zukorlić je istakao značaj obrazovanja u očuvanju i unaprjeđenju vjerske i kulturne baštine, naglašavajući da je edukacija ključna za pripremu budućih generacija za izazove savremenog društva.

“Naglasio je potrebu za čvrstom regionalnom saradnjom kao sredstvom za prevazilaženje problema i jačanje zajedničkih napora u oblasti obrazovanja i vjerskih pitanja. Prof. dr Ali Erbaš predstavio je ministru strukturu Dijaneta, naglašavajući njegovu ključnu ulogu u turskom društvu i državi. Također je istakao izazove u upravljanju velikim brojem zaposlenih i resursa, što predstavlja značajan aspekt rada ove institucije”, navodi se i dodaje da je tokom ovog susreta došlo do razmjenu mišljenja i jačanje saradnje između Turske i Srbije u cilju unaprejđenja obrazovnih i vjerskih aktivnosti na regionalnom nivou.

Ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, u glavnom gradu Ankari.

On se prethodno sastao se sa generalnim direktorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TİKA) Serkanom Kayalarom, predsjednikom Yunus Emre Instituta Abdurrahmanom Alijem, te posjetio Ambasadu Republike Srbije u Ankari.

Zukorlić, je bio ugošćen na neformalnom ručku u Ankari, koji su priredili ambasador İlhan Saygılı, generalni direktor za Balkan i Centralnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Turske, i Sabri Demiri, glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Jedna od tema ovog razgovora bila je i pitanje jedinstva islamske zajednice i važnost kontinuiranog djelovanja i napora ka rješavanju ovog pitanja, stoji u sopštenju.

Foto: Stramka pravde i pomirenja (SPP)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: