28 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Završetak ljetnjeg računanja vremena, noćas u tri sata kazaljka se pomjera jedan sat unazad

Pomjeranjem za jedan sat unazad noćas u tri sata završava se ljetnje i počinje zimsko računanje vremena.

“Na osnovu Zakona o računanju vremena (“Službeni list SCG”, br. 20/06) ljetnje računanje vremena u 2024. godini se završava u nedjelju, 27. oktobra 2024. godine u 3 h, 00 min, 00 s, tako što se, pomjeranjem za jedan sat unazad, vreme u 3 h, 00 min, 00 s računa kao 2 h, 00 min, 00 s”, saopštio je iz Direkcije za mjere dragocjene metale Republike Srbije.

Ljetnje računanje vremena u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog posljednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedjelje, dok se na ljetnje računanje vremena prelazi posljednje nedjelje u martu, kada se vrijeme pomjera jedan sat unaprijed..

Većina zemalja u Evropi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomjeraju kazaljke na satu dva puta godišnje, a tu praksu prvi put je uvela Njemačka 1916. godine u jeku Prvog svjetskog rata da bi se štedio ugalj korišćen za osvjetljavanje. Njen primjer slijedile su i Velika Britanija, Rusija i SAD, a sezonsku promjenu sata uvelo je više od 140 država.

Osnovna ideja bila je da se bolje iskoristi dnevna svjetlost što je još 1784. godine zagovarao američki političar i naučnik Bendžamin Frenklin koji je objavio esej u kome je predlagao da ljudi ranije ustaju i tako uštede na svijećama.

Broj zemalja koje su mijenjale sat značajno se smanjio između dva rata, a ljetnje računanje vremena ponovo je uvedeno nakon naftne krize sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa ciljem da se uštedi energija.

Evropska unija najavila je prije nekoliko godina da će ukinuti ljetnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, ali se to još nije dogodilo.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: