21 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Umro Fetullah Gulen

Vođa pokreta “Hizmet” i organizacije FETO, koja je u Turskoj proglašena kao teroristička, Fetullah Gulen je preminuo sinoć u 83. godini, u Pensilvaniji (SAD), nakon što je hospitaliziran zbog bolesti s kojima se borio dugi niz godina, objavljena je na platformama ove organizacije.

Gulen je u SAD boravio od 1999. godine, a u Turskoj je označen i kao vođa pokušaja vojnog puča 2016. godine.

– Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) –

Turski državni mediji navode da je Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju je predvodio Fetullah Gulen, godinama nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye ranije zvanično zatražila od SAD-a.

“Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike”, objavila je Agencija Anadolu (AA).

Kako se podsjeća nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Bilans presuda protiv terorista FETO-a od 15. jula 2016. do danas ( Zlatan Kapic – Anadolu Agency )

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: