27 Septembra, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak Srbija

Ugljanin pozvao državne organe Srbije da razriješe kompletno tužilaštvo, policiju i sudije u gradovima Sandžaka

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je Skupštinu, Predsjednika i Vladu Srbije da na Dan Bošnjaka, 28. septembra, razriješe kompletno tužilaštvo u gradovima Sandžaka, sudije i policiju, i time, kako je ukazao, pokažu da Bošnjaci u ovoj zemlji žive kao normalni, slobodni i ravnopravni građani.

“Naš cilj je da nadležni državni organi razriješe sve iz tužilaštva, policije i sudstva koji su na funkcijama u Sandžaku i da uspostave, istim činom, nacionalnu strukturu u ovim državnim organima, tužilaštvu, sudstvu, policiji, državnoj bezbjednosti, školstvu…, u skladu sa nacionalnom strukturom u ovoj multinacionalnoj regiji i na taj način pokažu da državni organi poštuju Ustav i zakon, uvažavaju duh i smisao odluke zakonodavca za formiranje manjinskih stranaka i nacionalnog vijeća“, izjavio je Ugljanin najavivši da će ovaj zahtjev biti predočen i u Skupštini Srbije od strane narodnih poslanika SDA Sandžaka.

Komentarišući incident kada je prošle nedjelje u koloni svatova u Novom Pazaru isticana srpska ratna zastava iz devedesetih godina, kazao je da to treba gledat sa pozitivne strane jer „bila je svadba i građani Novog Pazara nisu naseli na provokacije zlonamjernih, drksih ili ubačenih svatova sa ciljem da izazovu sukob i krvavi pir kao što se desio u Bosni 1992. godine kada je počeo rat“.

“Odgovornost za ovu tešku nacionalističku igru leži na državnim organima Srbije. Kao SDA Sandžaka pozivamo na odgovornost tužilaštvo, policiju i sudstvo. Oni su to znali, unaprijed, plaćeni su da znaju, sve su znali, ali im je bilo milo da uživaju u ponižavanju i provociranju Bošnjaka i da izazovu sukob, jer njima, da bi ostali na vlasti odgovara sukob. To su te paralelne strukture vlasti“, ocjenio je on.

-DUNP po diktatu paralelnih struktura vlasti, od ovog mjeseca uspostaviti katerdu za bosanski jezik

Ovakav zahtjev premaa držyvi, zbog diskriminacije bošnjačkog naroda i izbacivanja bosanskog jezika, kako je dodao, odnosi se i na Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP).

“Taj univerzitet, koji smo finansirali, na drzak i nezakonit način, po diktatu paralelnih struktura vlasti da izbaci bosanski jezik. Navodno, imate pravo na bosanski jezik, ali nemate pravo da školujete kadrove, da ti kadrovi nauče bošnjačku kulturu i bošnjački identitet, i vaspitači i predavači u osnovnim školama i na fakultetima. Pozivam Bošnjačko nacionalno vijeće da preduzme mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima i da, direktno sa Ministartvom prosvjete, nađu razumijevanje i počev od ovog mjeseca uspostave katedru za bosanski jezik na Državnom univerzitetu. To se može za jedan dan sa mladim srpskim intelektualcima koji nisu opterećeni ni krivi što je neko činio zločine nad Bošnjacima“, naveo je on.

Izrazio je očekivanje da će svi državni organi Republike Srbije otkloniti prepreke u ostvarivanju prava Bošnjaka.

“Očekujemo da će i državni organi, u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukloniti prepreke koje su pravili određeni moćnici u ostvarivanju prava Bošnjaka“, rekao je pedsjednik SDA Sandžaka.

On je u obraćanju medijima svim Bošnjacima uputio čestitku povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka

“Sandžak, ova teritorija na kojon mi živimo, je preko 900 godina bila u sastavu države Bosne, najstarije države u Evropi nakon helenske Grčke“, rekao je on.

Potvrdio je da će delegacija SDA Sandžaka učestvovati na skupovima povodom obilježavanja 100. godišnjice pd zločina u Šahovićima i naglasio da je preči zadatak da se Bošnjaci izbore da se u Srbiji i Crnoj Gori više nikad ne dogodi takav zločin.

“Prvi cilj je zaštita nacionalnih i političkih prava Bošnjaka, unaprjeđenje njihovog ustavno-pravnog statusa i reforma političkog sistema, kao i djelotvorno učešće Bošnjaka u svim organima sa javnim ovlašćenjima. Pravo građana Sandžaka, ne samo Sandžaka u Srbiji nego i u Crnoj Gori, na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu, u Srbiji i regionalnui samoupravu u Crnoj Gori“, rekao je Ugljanin, ističući da je ovo definisanom novim Statutom SDA Sandžaka

.
-Kampanja o buđenju Bošnjaka, pregovori o vlasti sa SDP-om “stvar lokala”

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li SDA Sandžaka sa SDP vodi pregovore o formiranju zajedničke vlasti u Novom Pazaru i Tutinu i zbog čega su odbornici SDA Sandžaka glasali da odbornica SNS-a u Sjenici bude predjsendica lokalnog parlamenta Ugljanin je rekao da je to „stvar lokala“, što je novim stranački aktima jasno definisano.

„Neka vam to oni kažu, imaju puna ovlašćenja da rade samostalno. Odluke se donose na najnižem mogućem nivou. Ogranci imaju puno pravo, oni bolje znaju šta je u Sjenici“, odgovorio je on, pokazujući novi satut SDA Sandžaka.

Pojasnio je da najavljena „kampanja za buđenje uspavanih Bošnjaka“ znači da su „Bošnjaci u Sandžaku hipnotizirani od straha od velikosrpskog nacionalizma koji je počinio zločine i niko nikad, osim jedne simbolične kazne za policajce u Priboju, niko nije bio kažnjen“.

Prema njegovim riječima cilj je da Bošnjaci davanja glasova uslove da oni budu zadržani u Sandžaku, budu jedinstveni u podršci Bošnjačkom nacionalnom vijeći i zaštiti nacionalnih prava Bošnjaka

“Hoćemo da probudimo Bošnjake da ne prodaju glasove i čitav naroda za sitnu poziciju poslanika ili ministra. Nemaju pravo na to. Država, predsjjednik i vlada, su sa sebe skinuli odgovornost onog dana kada su manjinama dali pravo da fotrmiraju svoje stranke i nacionalna vijeća, a te stranke lažu svoj narod, uzimaju glasove i prodaju ih državotvornim strankama i drže svoj narod u poodređen položaj“, zaključio je on.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: