8 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin očekuje formiranje organa BNV-a, dilema da li će zadržati kontinuitet najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka ili postati folklorno društvo

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin izrazio je očekivanje da će na Prvoj sjednici novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u ponedjeljak 26. decembra, biti formirana većina i izabrani organi Vijeća.

On je u obraćanju novinarima ocjenio da su Bošnjaci uspjeli jer nakon 30 godina nedogovaranja bošnjačke liste vode intenzivne pregovore, kao i da je dilema da li će BNV zadržati kontinuitet najvišeg predstavnićkog tijela Bošnjaka ili će da postane folklorno društvo.

“Postoje razlike između sagovornika. Jedni bi da bude folklorno društvo, pa možda i, takozvna, kulturno-prosvjetna zajednica, kakva je osnovana u Pljevljima 1972. godine kao Kulturno-prosvjetna zajednica Sandžaka, ali bez dinara budžeta i bez ikakvih prava. Vijeće je do sada bilo i najviše je legalno i legitimno predstavničko tijelo bošnjačkog naroda u Srbiji, kao državni organ manjinske samouprave”, rekao je Ugljanin.

Naglasio je da će lista Bošnjačko jednstvo insistirati na tome da Bošnjačko nacionalno vijeće ostane najviše predstavničko tijelo Bošnjaka da bi moglo razgovarati o status Bošnjaka jer bošnjačko pitanje još nije riješeno

 “Vode se razgovori, mislim da će biti formirano u ponedjeljak… I jedni i drugi koji imaju po dva vijećnika više hoće da imaju predsjednika i vladaju Vijećem. Jedna strana je dosta blizu da se usaglasi sa dosadašnjim ovlašćenjima i sa ovim Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Druga strana bi da vidi, najlakše bi da to bude folklorno društvo. Vidjet ćemo, u intenzivnim razgovorima stalno se javlja po nešto novo interesantno. Bošnjaci su uspjeli. Poslije trideset godina nesaradnje i nedogovaranja skoro dva mjeseca legitimni bošnjački predstavnici dan-noć razgovaraju, to je najveći uspjeh. Iz tih razgovora će do ponedjeljka sigurno biti nešto dobro”, poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka i nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo” je ponovio stav da su većina u Vijeću, formiranje stabilnih većina u lokalnim parlamentima u Sandžaku i formiranje zajedničkog bošnjačkog poslaničkog kluba stvari koje idu zajedno.

 “To su tri stvari koje idu zajedno. Ne možemo mi Bošnjaci u jednom organu budemo partneri, a popodne u drugom organu da budemo neprijatelji. Onda na skupštini da se svađamo oko nekih stvari. Moramo to troje da riješimo zajedno”, poručio je.

Prema riječima Ugljanina Bošnjaci nemaju zvanično matičnu državu koja bi se aktivno legitimisala da u bilateralnim odnosima sa Srbijom štiti bošnjački nacionalni interes i zato BNV mora biti u potpunosti posvećeno svrsi zbog kojeg je zakonodavac predvideo osnivanjem Vijeća.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je jedini legalni i legitimni organ koji ima i pravo i obavezu da na svim domaćim i međunarodnim forumima traži zaštitu bošnjačkog nacionalnog interesa. U tom smislu sve tri izborne liste za BNV moraju se usaglasiti sa programskim ciljevima BNV i na tome obezbjediti stabilnu programsku većinu, sa punim legitimitetom”, ukazao je on.

Podsjetio je da po pitanju političkih i teritorijalnih sporova BNV, od svog osnivanja 1991 ima jasan stav i protiv je upotrebe sile za postizanje političkih ciljeva i nametanje rješenja.

U vezi jednoglasne odluke Vlade Srbije o zahtjevu za povratak srpske vojske i policije na Kosovo

upitao je po kojoj osnovi su predstavnici bošnjačkih stranaka SDP i SPP u svojstv ministara u Vladi Srbije glasali za ratnu opciju za rješavanje sporova između Srbije i Kosova.

“Da li su tako glasali u ime svojih partija ili u ime svojih predstavnika u BNV? Ko je njih ovlastio da glasaju za ratnu opciju u rješavanju preostalih spornih pitanja Kosova i Srbije? Kakve su obaveze bošnjačkog naroda u realizaciji te ratne varijante na Kosovu? SDA Sandžaka traži da bošnjački ministri daju odgovore na ova pitanja u pisanoj formi i putem javne tribine. Ovo je pravi trenutak da se postavi jasna razlika i distanca između partijske politike koju vode stranke ili koalicije i zaštite bošnjačkog nacionalnog interesa što je osnov bošnjačke nacionalne politike koja je u nadležnosti BNV”, rekao je Ugljanin.

On je mišljenja da svaki vijećnik u BNV ima obavezu da u prvi plan svog djelovanja stavi zaštitu bošnjačkih nacionalnih interesa, da Bošnjačke političke stranka mogu dati sebi za pravo da podrže nacionalne interese svojih koalicionih partnera u skladu sa koalicionim sporazumom ali nemaju pravo da umanjuju legitimna prava bošnjačkog naroda ili da BNV stave u službu velikosrpske nacionalne politike ili ideologije.

“U tom cilju pozivamo Ministra Huseina Memića da podnese ostavku u BNV-u ili u Vladi Srbije kako nebi ponovo bio doveden u neprijatnu situaciju, da kao ministar, zbog koaliciomnih obaveza u Beogradu, ponovo nanese štetu svom bošnjačkom narodu”, kazao je predsjednik SDA Sandžaka.

Foto: M.H., SNews

Izvor: Behar TV, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: