19 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Regija Sandžak

Ugljanin najavio kampanju “buđenja uspavanih Bošnjaka”: Kao nit bisera veže nas ideja za ravnopravnost bošnjačkog naroda

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio je da će ove godine pokrenuti kampanju “buđeja uspavanih Bošnjaka”.

Govoreći na panelu, nakon akademije i zložbe koju je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) organiziralo u subotu u znak sjećanja na dr El Fatiha Ali Hasaneina Muhammed Šerifa, Sudanca koji je studirao u Beogradu, jednog od najzaslužnijih muslimana novijeg vremena i velikog prijatelja Bošnjaka, Ugljanin je ponovio da se glasovi Bošnjaka “otimaju i nose velikosrpskoj politici u Beogradu”.


Formalno, otvarajući to pitanje u BNV-u, lider SDA Sandaka je upitao da li Bošnjaci imaju pravo da današnja djeca steknu punoljetstvo kao obespravljena.

“Nemamo to pravo. Zbog toga smo izabrali ideju Alije Izetbegovića, kao nosioca ideje za slobodu Bošnjaka, muslimana. Hoćemo, konačno da krenemo u jednu jaku kampanju buđenja Bošnjaka Oni koji su se uspavali pa, subhanallah, misle da im je Vučic Bog ili neko drugi bogovi koji imaju moć i vjeruju u njh kao u Boga, i kad sa njima razgovaraju iz Sjenice ustanu ovako na noge, u stavu mirno, i razgovaraju telefonom. Hoćemo dostojanstvene Bošnjake. Zbog toga ova tema, hočemo da se vratimo sebi”, poručio je Ugljanin.

Dodao je da je Alja Izetbegovic bio čovjek koji se jednom rađa u sto godina, sa kojim se družio, radio i borio se za istu ideju.

Predočio je da je prilikom sprovođenja refereduma za autonomiju Sandžaka 1991. godine u zapadnoevropskim zemljama pribavaljanjem dozvola i finansijski pomogao El Fatih Ali Hasanei, a da su svoju infratsrukturu ustupili Albanci i tadašnja LDK Ibrahima Rugove.

“Nas niko nije poznavao kao Bošnjake. Ko je poznavao Sulejmana Ugljanina? Mene su u Bosni poznavali kao sportistu, Alija bio robijaš, sa robije postao predsjednik države. Uz Allahovu pomoć i zahvaljujuci tim ljudima nama su otvorena vrata u sve islamske institucije. Dobili smo pravo da na svim konferencijama ministara i lidera islamskih zemalja u Organizaciji islamske saradenje (OIK) bude tabla na kojoj piše Sandžak. Zahvaljujuči njemu dato nam je znaje da ima istitucija u OIK-u koja se bavi muslimanima u neislamskim zemljama i na osnovu čega mladi ljudi imaju pravo da se školuju besplatno u islamskim zemljama, ako žive u neislamskim zemljama”, kazao je on podsjetivši da su nakon toga organizirali odlazak mladih iz Sandžaka na studije u Maleziju, Tursku i druge muslimanske zemlje.

Podsjetio da su UN 8. avgusta 1993 usvojile Rezoluciju o Sandžaku koja je uključivala slanje Misije OSCE-a u Sandžak, Kosovo i Vojvodinu, da je delegacija Sandžaka učestvovala na međunarodnin konferencijama u Hagu i Londonu sve do Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon kojeg su Bošnjaci obespravljeni i ni u jednoj državi na Balkanu, čak ni u BiH u pravom smislu, nisu povratili status naroda.

Ukazao je i da “nisu potrebni Bošnjaci sa tuđim identitetom”.

“Poštujemo mi svačiji identitet, ali nama Bošnjacima je cilj da razvijemo svoje potomstvo sa bošnjačkim nacionalnim identitetom, islamskim vjreskim identitetom, da žive po propisima koje je Allah, naš stvoritelj dao, detaljnim propisima u svim fazama zivota, od rođenja do kraja života. Borimo se za te Bošnjake, sa tim identitteom i normalno sa sandžačkim identitetom Nismo mi neka biljka iz saksije, već smo autohtoni na ovim prostorima Nas ovdje u Sandžaku ne veže slava, bogatstvo ili zasposlenje, nas ovdje, kao ona nit bisera, veže ideja za ravnopravnost bošnjačkog naroda”, zaključio je lider SDA Sandzaka i i osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: