16 Septembra, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Lifestyle Plav Sandžak Zanimljivosti Život

U Plavu završena manifetacija „Dani borovnice“, programi koji se pamte

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Drugi dio programa manifestacije „Dani borovnice“ donio je raznovrsne događaje koji obogaćuju kulturni, zabavni i edukativni život Plava. Ovi događaji okupili su pored lokalne zajednice brojnu dijasporu i goste promovišu tradicionalne vrijednosti, kulturnu baštinu i prirodne ljepote ovog kraja. Kroz književne večeri, koncerte, sajmove i druge aktivnosti, manifestacija je omogućila posjetiocima da uživaju u raznovrsnim sadržajima koji slave borovnicu i sve što ona simbolizuje za ovaj kraj.

OSMI DAN, 22.07 (Ponedjeljak)

19:00 h – Promocija knjige “Pitomina divljih predjela” Gojko Knežević (Dom kulture Murino)

Veče je započelo promocijom knjige „Pitomina divljih predjela“ autora Gojka Kneževića u Domu kulture Murino. Ova knjiga predstavlja literarni prikaz prirodnih ljepota i divljih predjela, naglašavajući harmoniju između čovjeka i prirode. Istaknuti govornici, poput Miroslava Doderovića, prof. dr Halila Markišića i Darka Jovovića, zajedno sa moderatorom Draženom Garčevićem, obogatili su promociju svojim analizama i osvrtima na Kneževićevo djelo. Publika je imala priliku da čuje zanimljive priče i anegdote iz knjige, što je stvorilo posebno lijepu književnu atmosferu. Promociji je prisustvovalo 500 posjetilaca.

21:00 h – Koncert – Danijel Alibabić (Trg Plav)

Veče se nastavilo koncertom popularnog izvođača Danijela Alibabića na Trgu Plav. Danijel  poznat po svojoj energiji i sposobnosti da stvori nezaboravan muzički doživljaj za sve prisutne. Njegov repertoar je obuhvatio popularne hitove koji su rasplesali i razveselili publiku. Koncert je bio prava prilika za ljubitelje dobre muzike da uživaju u live performansu pod otvorenim nebom, stvarajući atmosferu zajedništva i veselja. Koncertu je prisustvovalo 2.000 posjetilaca

DEVETI DAN, 23.07 (Utorak)

18:00 h – Sajam poljoprivrede, ručne radinosti i dan meda (Trg Plav)

Na Trgu Plav održan je sajam poljoprivrede, ručne radinosti i dan meda koji je okupio lokalne proizvođače i zanatlije. Posjetioci su imali priliku da degustiraju borovnice i proizvode od borovnice, da uživaju u raznovrsnoj ponudi domaćih rukotvorina i meda. Sajam je bio prilika za promociju lokalnih proizvoda i razmjenu iskustava među proizvođačima, takođe ovo je bila prilika za posjetioce da otkriju bogatstvo i raznovrsnost plavskog kraja. Ovu manifestaciju je posjetilo više od 2.000 posjetilaca.

19:00 h – “Borovničasta bajka Plava – Kolač koji osvaja” (ŽOK SO Plav) (Trg Plav)

Manifestacija “Borovničasta bajka Plava – Kolač koji osvaja” okupila je ljubitelje slatkiša i borovnica na Trgu Plav. Posjetioci su mogli da uživaju u različitim kolačima od borovnice, koji su predstavljeni na kreativne i ukusne načine. Ovaj događaj je bio prava poslastica za sladokusce, pružajući im priliku da probaju razne deserte, ali i da nauče recepte i tajne domaćica za pripremu kolača od borovnica. Ovu manifestaciju je posjetilo više od 2.000 posjetilaca.

Posebnu lijepu draž manifestaciji bio je štand koji je priredila JU Centar za kulturu ,,Husein Bašić“ Plav na čelu sa kostimografkinjom Nusretom Kojić i priredila brojne specijalitete od boraovnice: kolače, torte, sokove, sirupe, marmelade i slatko.  Ovaj štand je ujedno bio i najposjećenji.

20:00 h – Promocija knjige “Narodna apoteka” autora Aleksandra Saše Gostiljskog (Trg Plav)

Veče je obilježio programom-promocijom knjige „Narodna apoteka“ autora Aleksandra Saše Gostiljskog. Knjiga sadrži korisne savjete i tradicionalne recepte iz narodne medicine, a njena promocija je bila obogaćena prisustvom akademika Zlatka Bulića, mr Halila Markišića.

Publika je imala priliku da sazna više o prirodnim lijekovima i tradicionalnim metodama liječenja, što je bio zanimljiv i edukativan događaj za sve prisutne.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 500 posjetilaca.

20:00 h – Zvuci zavičaja (Dom omladine Velika)

Paralelno sa promocijom knjige, Dom omladine Velika je ugostio muzički događaj “Zvuci zavičaja”. Ovaj koncert je bio prilika za ljubitelje tradicionalne muzike da uživaju u zvucima koji odišu duhom i kulturom ovog kraja. Nastupi su uključivali muzičke tačke lokalnih muzičara koji su interpretirali tradicionalne pjesme, stvarajući toplu i nostalgičnu atmosferu.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 1.000 posjetilaca. Na manifestaciji su bili učesnici eminentni epski pjesnici koji su uz tradicionalne zvuke gusala predstsvili svoj program.

DESETI DAN, 24.07 (Srijeda)

21:00 h – Kulturna ruta (Trg Plav)

Kulturna ruta na terasi hotela Plavsko jezero vodila je posjetioce kroz bogatstvo kulturne baštine Plava. Ovaj događaj je predstavio raznovrsne aspekte kulturnog naslijeđa, uključujući istorijske spomenike, običaje i tradicije, pružajući sveobuhvatan uvid u kulturni identitet ovog kraja. Posjetioci su imali priliku da nauče više o istoriji i kulturi Plava, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 1.000 posjetilaca.

JEDANAESTI DAN, 25.07 (Četvrtak)

20:00 h – Defile i smotra folklora (Trg Plav)

Trg Plav je oživio uz defile i smotru folklora, gdje su se predstavila kulturno-umjetnička društva kao što su Kud „Plavsko jezero“, Kud „Džafer Nikočević“, Kud „Vesna“, Kud „Komovi“,  Kud „Bihor“,  Kud „Ljiljan“ Kud „Alaturko.“ Ovaj događaj je bio pravi ugođaj za ljubitelje folklora i tradicionalne muzike, nudeći raznovrsne plesove i pjesme koje odražavaju bogatu kulturnu baštinu ovog kraja.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 5.000 posjetilaca.

DVANAESTI DAN, 26.07 (Petak)

21:00 h – Koncert Adil Maksutović (Trg Plav)

Veče je završilo uz koncert Adila Maksutovića na Trgu Plav. Njegov emotivan glas i popularni hitovi pružili su nezaboravan muzički doživljaj koji je oduševio sve prisutne. Ovaj koncert je bio idealna prilika za uživanje u vrhunskoj muzici na otvorenom, privlačeći veliki broj posjetilaca koji su uživali u kvalitetnom performansu.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 5.000 posjetilaca.

TRINAESTI DAN, 27.07 (Subota)

10:00 h – Berba borovnice u Nacionalnom parku Prokletije (Polazak-Plato Centra za kulturu)

Dan je započeo avanturističkom berbom borovnica u Nacionalnom parku Prokletije. Polazak sa Plato-a Centra za kulturu vodio je učesnike kroz predivne pejzaže ovog nacionalnog parka, đe su imali priliku da učestvuju u berbi i uživaju u prirodi. Ovaj događaj je bio savršen za ljubitelje prirode i borovnica, pružajući im mogućnost da aktivno učestvuju u očuvanju i promociji lokalne flore.Ovu manifestaciju je posjetilo više od 200 posjetilaca. Među kojima je bila i Milica Ostojić koja se bavi istraživanjem i promovisanjem turističkih ljerpota. Pored nje bili su gosti iz Rusije i Amerike.

ČETRNAESTI DAN, 28.07 (Nedjelja)

08:00 h – Putačama Hrida (Okupljanje ispred Turističke organizacije Plav)

Jutro je počelo planinarskim pohodom “Putačama Hrida”, sa okupljanjem ispred Turističke organizacije Plav. Ova aktivnost je pružala priliku za uživanje u prirodnim ljepotama i rekreativnom planinarenju kroz predivne pejzaže. Pohod je bio idealan za sve ljubitelje prirode i planinarenja, nudeći im priliku da istraže ljepote ovog kraja.

20:30 h – Pozorište za djecu “Siromašni Romeo” Dramski studio Centra za kulturu “Husein Bašić” Plav (Trg Plav)

Veče je završilo predstavom za djecu “Siromašni Romeo” u izvođenju Dramskog studija Centra za kulturu „Husein Bašić“ Plav. Ova predstava je zabavila i edukovala najmlađe, pružajući im nezaboravno pozorišno iskustvo.  Predstava je bila prilika za djecu da uživaju u kreativnoj i poučnoj priči, uz mnogo smijeha i zabave.Alija Redžematović režiser predstave ističe: ,,Predstava po tekstu Toda Nikoletica drama „Siromasni Romeo” je konceptualno drama namijenjena tinejdžerima i starijim osnovcima i ima osnovni cilj da kroz pozorišnu estetiku pruži šansu mladim glumcima da pokažu svoj talenat, ali i da ih uputi u tajne odrastanja.

Imajuci u vidu da je veoma malo tekstova koji se bave klasičnim dramskim djelima ali kroz prizmu parodije, ili dramaticizacije, drama „Siromasni Romeo” kroz humor i na jedan nov nacin prikazuje „staru priču” ali na posve nov i moderan način. Humor je dominantan kroz sve replike i situacije u drami, i ovu tragediju pretvara u grotesku, te daje priliku mladim glumcima da se iskažu na sceni.

Ova drama salje razne poruke, kako djeci, tako i roditeljima i pedagozima i podsjeca nas na onu najvazniju koju često zaboravljamo da je najveci pokretac svih nas smijeh. A vedrinu i radost niko ne moze bolje dočarati od djece.“ Ovu  manifestaciju je posjetilo više od 500 posjetilaca.

PETNAESTI DAN, 29.07 (Ponedjeljak)

19:30 h – Muzičko-poetsko veče “Ima li đe” promocija knjige “Molitve nježnosti” autorke Jelene Božović na Trgu Plav

Veče je započelo muzičko-poetskim događajem „Ima li đe“ na Trgu Plav uz promociju knjige „Molitve nježnosti“ autorke Jelene Božović. Uz moderatorku Ninu Jovović, ovo veče je obećavalo bogatstvo poezije i muzike koje je dotaknulo srca prisutnih. Publika je imala priliku da uživa u poetskim recitacijama i muzičkim tačkama koje su stvorile intimnu i inspirativnu atmosferu. Ovu manifestaciju je posjetilo više od 1.000 posjetilaca.

21:30 h – Muzika uz frulu, harmoniku i tamburu (Trg Plav)

Veče se nastavilo uz tradicionalnu muziku na Trgu Plav, gdje su nastupili Martinović Željko, Martinović Stefan, Aljo Medunjanin, Rasim Muminović,  Groš Škeljzen i Gzim Sinanović. Njihovi zvuci frule, harmonike i tambure stvorili su atmosferu nostalgije i radosti, povezujući publiku sa tradicijom i kulturnim naslijeđem. Ovu manifestaciju je posjetilo više od 2.000 posjetilaca.

ŠESNAESTI DAN, 30.07 (Utorak)

20:00 h – Almanah – Husein Bašić – 1994/2024 Trideset godina postojanja NVO “Almanah” (Plato Centra za kulturu)

Ovaj događaj je obilježio trideset godina postojanja NVO „Almanah“ sa promocijom najznačajnijih djela Huseina Bašića kao i Almanaha. Promoteri akademik Alekdandar Radoman, Atvija Kerović i Aldemar Ibrahimović su predstavili radove i doprinos ove organizacije kroz decenije. Publika je imala priliku da se upozna sa značajem i uticajem Almanaha na kulturni život Plava. Ovu manifestaciju je posjetilo više od 1.000 posjetilaca. Moderator je bio Mirza Luboder

SEDAMNAESTI DAN, 31.07 (Srijeda)

21:00 h – Koncert Mahir Mulalić – Izbor Mis Borovnice 2024 – Zatvaranje manifestacije (Trg Plav)

Manifestacija je završena spektakularnim koncertom Mahira Mulalića i izborom Mis Borovnice 2024. na Trgu Plav. Ovaj događaj je predstavljao vrhunac proslave, donoseći muziku, glamur i radost na kraju Dana borovnice. Publika je uživala u muzičkom performansu, dok je izbor Mis Borovnice dodao element uzbuđenja i glamura ovom posebnom večernjem događaju.

Nihad Canović, predsjednik opštine Plav, još jednom je dokazao da su Dani borovnice izuzetno značajna manifestacija. Pored bogatog programa, Canović je svojim prisustvom dao poseban pečat svakom događaju. Njegova posvećenost i podrška ovoj manifestaciji čine je jedinstvenom i nezaboravnom. Dani borovnice, zahvaljujući njemu, postali su ne samo lokalna atrakcija, već i događaj od regionalnog značaja, privlačeći posjetioce iz svih krajeva. Canovićev entuzijazam i predanost obogaćuju svaku manifestaciju, čineći je izuzetnim doživljajem za sve učesnike.

Izjava Vladimira-Vlada Kneževiča o završenim 24. Danima borovnice:,,Sa velikim zadovoljstvom i ponosom mogu reći da su ovogodišnji „Dani borovnice“  u Plavu bili izuzetno uspješni. Naši programi su okupili brojne posjetioce, uključujući našu dijasporu, lokalnu zajednicu i turiste iz raznih krajeva. Tokom manifestacije, Trg Plav i ostale lokacije bile su ispunjene radošću, pjesmom i kulturnim dešavanjima koja su obogatila živote svih prisutnih. Posebno me raduje činjenica da smo uspjeli da prikažemo bogatstvo našeg kraja kroz raznovrsne događaje, od književnih promocija, koncerata, sajmova, do sportskih aktivnosti i tradicionalnih manifestacija. Svaki od ovih programa imao je za cilj ne samo zabavu, već i očuvanje i promociju naše kulture, običaja i prirodnih ljepota.

Jedan od najvećih uspjeha ovogodišnjih ,,Dana borovnice“ je svakako okupljanje naše dijaspore. Naši ljudi koji žive u inostranstvu vratili su se da zajedno sa nama proslave ovu manifestaciju, što je dodatno osnažilo osjećaj zajedništva i pripadnosti. Njihov povratak kući, makar i na kratko, značajan je za održavanje veze sa rodnim krajem i prenošenje tradicija na mlađe generacije. Lokalna zajednica je pokazala izuzetnu gostoljubivost i ponos što su domaćini ovako velikog događaja. Zajedničkim snagama, lokalna vlast, privrednici i volonteri omogućili su da svaki posjetilac osjeti toplinu i dobrodošlicu našeg kraja.

Već sada, sa velikim entuzijazmom, počinjemo pripreme za narednu godinu, kada će ,,Dani borovnice“ proslaviti svoj jubilej. Planiramo da jubilarnu manifestaciju učinimo još kvalitetnijom i značajnijom. Očekujte bogatiji i raznovrsniji program, sa posebnim naglaskom na kulturne, edukativne i zabavne sadržaje koji će privući još veći broj posjetilaca. U ime Savjeta, zahvaljujem se svima koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnjih  24. ,,Dana borovnice“ – učesnicima, sponzorima, volonterima i posjetiocima. Zajedno smo dokazali da naš kraj može biti centar kulturnih i turističkih dešavanja, a ,,Dani borovnice“ manifestacija koja spaja ljude i promoviše naše najvrednije resurse. Radujem se što ćemo sljedeće godine ponovo biti zajedno, još jači i sa još boljim programom. Hvala vam na povjerenju i podršci.“

Povezane vijesti

%d bloggers like this: