8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Nekategorisano Novi Pazar Sandžak

U Novom Pazaru osma naučna koferencija o matematici, informatici i mehanici

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) danas je počela Osma međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2024)“.

Na dvodnevnom naučnom skupu učestvje preko 60 učesnika iz zemlje i inostranstva: Slovenije, Austrije, Kuvajta, Turske, Rumunije, Uzbekistana, Kirgistana i Indije.

Na otvaranju konferencije rektor Državnog univerziteta prof. dr Zana Dolićanin je istakla da je glavni cilj ovog naučnog skupa da doprinese unaprjeđenju matematike, mehanike i informatike, ali i jačanju naučno-istraživačkog rada na univerzitetu. Posebno je istakla zahvalnost na podršci u organizaciji konferencije, dobijenoj od Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prva međunarodna konferencija pod ovim nazivom organizovana je prije 14 godina. Ovogodišnja, osma konferencija, održava se u čast njenog pokretača, eminentnog matematičara i prvog rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Ćemala Dolićanina, preminulog prošle godine.
O njegovom životu i djelu i ogromnom doprinosu visokom obrazovanju Republike Srbije, a posebno matematici, govorio je akademik SANU prof. dr Teodor Atanacković.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete nastaviti da podržavaju Državni univerzitet u Novom Pazaru jer pruža kvalitetno obrazovanje i značajan je za naučnu zajednicu Srbije.

Učesnik ovogodišnje međunarodne konferencije, koja se završava sutra, je i Ekrem Savaš, rektor Univerziteta Ušak iz Republike Turske, sa kojim je Državni univerzitet u Novom Pazaru krajem predhodnog mjeseca potpisao ugovor o saradnji.

Međunarodna matematička konferencija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru završava se sutra.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: