8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

U centru Novog Pazara oštećena tabla sa imenom i likom Aćifa Hadžiahmetovića

Tabla sa imenom i likom Aćifa Hadžiahmetovića, u pješačkoj zoni u centru Novog Pazara, oštećena je, najvjerovatnije, u pokušaju da se skine.

Za sada nema zvaničnih informacija niti reagiranja, ali se na fotografijama table sačinjenim sinoć jasno vide oštećenja na tabli.

Spomen tabla je postavljena prije 12 godina na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića.lidera Džemijeta, narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, predsjednika i organizatora odbrane Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Postavljanje te table 8 maja 2012. godine organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uz prisustvovo predstavnici organa lokalne samouprave, tadaššnjege muftije sandžački Islamske zajednice Srbije (IZS) Hasiba Suljevića i ministar u vladi Srbije i lider SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina. Toj svečanosti tada prisustvovali su i predstavnici Sandačke demokrtaske partje (SDP) i najblii saradici Rasima Ljajića.

Aćif Hadžiahmetović (1887–1945), u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između svjetskih ratova i organizator odbrane Novog Pazara od napada četnika. na početku Drugog svjetskog rata.

U odlučujućim borbama s četničkim jedinicama, koje su u periodu od 4. oktobra do 7. decembra 1941. godine izvršile tri napada na Novi Pazar, Hadžiahmetovićeve snage potpomognute Bošnjacima iz Biševa i s Peštera, te posebno Albancima predvođenih Šabanom Polužom iz Drenice (Kosovo), izvojevale su pobjedu i odbile napade.

Presudom Vojnog suda Divizijske vojne oblasti za Sandžak br. 6 od 19. januara 1945. godine, je osuđen na smrt uz trajni gubitak časnih prava. Od strane komunističkih vlasti, u javnoj egzekuciji na stratištu Hadžet, u Novom Pazaru, 21. januara 1945. godine Aćife Efedija je srijeljan zajedno sa ratnim predsjednikom Novog Pazara, Ahmetom Dacom.

Aćif Hadžiahmetović zvanično se u Srbiji vodi kao narodni neprijatelj i u srpskoj historiografiji je označen kao jedan od neprijatelja srpskog naroda na području Sandžaka.

“Čuvanje sjećanje na znamenite bošnjačke ličnosti i velikane predstavlja naš dug i zavalnost za sve što su učinilli za svoj narod”, piše na toj spomen tabli, u pješačkoj zoni u Novom Pazaru.

Pripadnici navijačke skupine “Torcida Sandžak” očistili su spomen tablu Aćifu Efendiji koja je od strane nepoznatog počinioca bila ištkrabana u aprilu 2013. godine, foto: Arhiv, SNEWS .

Tabla je nekoliko puta bila oštećena, a srbijanski zvaničnici su najavljivali da će biti uklonjena.

M . H .

Povezane vijesti

%d bloggers like this: