16 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Regija Turska

Turski tim u sastavu KFOR-a izveo prvu misiju protiv bespilotnih vazdušnih sistema (UAS)

Turski tim protiv bespilotnih vazdušnih sistema (UAS), u sklopu NATO misije na Kosovu (KFOR) obaviio je su svoju prvu misiju u Podujevu.

Potpukovnik Onur Kaymakçi, iz regionalne komande KFOR-a Istok, učestvovao je u patroli kako bi iz prve ruke provjerio kako funkcioniše oprema tog tima, objavila je KFOR .

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine – da doprinese sigurnom okruženju za sve ljude koji žive na Kosovu.

KFOR je treći sigurnosni odgovor, nakon misije Kosovske policije i EU za vladavinu prava (EULEX), s kojima surađuju u bliskoj koordinaciji.

Turski komandosi su, na zahtjev NATO-a nakon tenzija na sjeveru Kosova prošle godine, krajem februara ove godine raspoređeni na​ nultu tačku kosovsko-srbijanske granice i vrše patrolne aktivnosti.

Turski vojnici služe u okviru KFOR-a na Kosovu od 1999. godine i sa svojim general-majorom Ozkanom Ulutasom Turska je po prvi put preuzela jednogodišnju komandu KFOR-om, 10. oktobra 2023. godine.

Foto: KFOR

Povezane vijesti

%d bloggers like this: