27 Septembra, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija Turska

Turski ambasador Aksoy podržao projekte i aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)

Bošnjački i turski narod uvijek će biti jedni drugima pouzdani i iskreni prijatelji, a dosadašnja uspješna saradnja će se nastaviti i u budućnosti, rečeno je tokom današnjeg susreta turskog ambasadora Hami Aksoya i zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru.

Ambasador Republike Turske u Republici Srbiji Hami Aksoy, u čijoj delegaciji je bio i generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen, posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)i susreo se predsjednikom Vijeća Adelom Slatinom.

Ova posjeta predstavlja prvu zvaničnu posjetu ambasadora Aksoya novoizabranom predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Na sastanku su otvorene brojne teme od ključnog značaja za Bošnjake u Sandžaku i Republici Srbiji, uključujući inicijativu za otvaranje studijskih programa bosanskog jezika i književnosti, te turskog jezika i književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru kao i podršci za edukaciju ljekara u Republici Turskoj. Poseban fokus stavljen je na unapređenje saradnje u oblastima obrazovanja”, saopšteno je iz BNV-a nakon sastanka.

Također, kako je navedeno, na sastanku je iskazana apsolutna podrška projektima i aktivnostima koje sprovodi Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Sagovornici su izrazili zajednički stav da će bošnjački i turski narod uvijek biti jedni drugima pouzdani i iskreni prijatelji, te da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti”, stoji u saopštenju.

Delegaciju Vijeća, pored predsjednika Slatine, činili su i predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin i šef Kabineta predsjednika Samer Jusović.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: