8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar Sandžak

Svojim tijelima će braniti autentičnost kule Džephane u Novom Pazaru

Predsjednik Komisije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka Bošnjačkog nacionalnog vjeća i građanski aktivista Admir Marovac izjavio je da će svojim tijelima blokirati radove na rekonstrukciji kule Džephane na sjevernoj tabiji Bedema – novopazarske tvrđave.

Sačuvana fotografija Kula Džephana na sjevernoj tabiji Bedema – novopazarske tvrđave, iz perioa Prvog svjetskog rata

Poručuje da građani pristojnim tonom i modelom pokušavaju da  navedu nadležne organe, u ovom slučaju Zavod za zaštitu spomenika i lokalnu samoupravu, da odrade kulu onakvu kakva bi ona trebala biti.

“Ako to ne žele, ako se oglušuju o naše zahtjeve, inicijative da kažemo, mi ćemo preći na sljedeći stepen i radove ćemo da blokiramo svojim tijelima”, rekao je Marovac, potvdivši da će to učiniti onog momenta kada budu počeli da zidaju kulu.

Istakao je da će to uraditi zbog toga što imaju niz dokaza o autentičnom izgledu kule Džehane, žele da ona bude rekonstruisana u izvornom obliku.

“Imamo niz dokaza o jasnom izgledu kule Džephane. Neko uporno želi da radi kulu onako kako on smatra, ono što možemo vidjeti na ovom projektu iza nas. Neko ne želi da čuje naše želje i potrebe, našu spremnost da dođemo do kompromisnog rješenja, već tvrdoglavo želi da izgura svoje ambicije, i mi ćemo da se vodimo istim principom. Volja naroda, volja građana, volja Bošnjaka mora biti ispoštovana. Zakoni Republike Srbije nam garantuju to pravo da imamo spomenike preko kojih se identifikujemo”, poručio je on i podvukao da se ne radi o samovolji već o ljudskim i pravima manjina.

Marovac koji je arhitekta i građanski aktivista je podsjetio da se već treću godinu aktivni kako bi kula Džephana bila sačuvana u autentičnom obliku.

“Da ona stoji nad centrom grada. Ona ima sve elemente koji nas predstavljaju. Nama je u stvari to glavni cilj. Da li će se to desiti za mjesec ili godinu to nije važno, samo nam je važno da kula Džephana bude izvorno obnovljena i za to nema kompromisa”, ukazao je on.

U toku je prv faza projekta rekonstrukcije sjeverne tabije Bedema sa zindanom i baruthanom koja treba da traje do jula ove godine. Druga faza obuhvata rekonstrukciju kule Džephane.

Komisija koju je BNV formiralu u junu ove godine je uvjerenja da će nadležne institucije zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane i postupiti u skladu sa zakonskim propisima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala, graditeljskim i kulturno-historijskim naslijeđem Bošnjaka kojem ovaj spomenik kulture pripada.

Posao rekonstrukcije ovog historijskog objekta, prema informacijama sa tendera, trebalo je da traje četiri mjeseca, beogradskoj firm “Koto” je dodjeljeno 20,2 miliona dinara (bez PDV-a). Radove izvodi novopazarska firma “DMD krov” koja je prethodno bila angažovana na poslovima rekonstrukcije kule “Motrilje”.

Predloženi projekat rekonstrukcije Džephane sa staklenom kapsulona kuli

Projekat je radio Republički zavod za zaštitu spomenika i prema predstavlljenim ilustracijama predviđa postavljanje staklenh kapsula.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) kao i stručna javnost su u oktobru prošle, 2023. godine pozvali Grad Novi Pazar da odbaci predstavljeni izgled kule Džephane i zindana na Bedemu i da se obnova izvrši u autentičnom obliku, te da će u nauci ostati ostati kao “primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika”.

Iz Osmanskog arhiva u Republici Turskoj Bošnjačkom nacionalnom vijeću je u februara ove goine predata arhivska građa koja se odnosi na kulturno-historijski spomenik u Novom Pazaru pod nazivom “Kula Džephana”. O tome je, također, upoznat Grad Novi Pazar.

Prvo arheološko iskopavanje sjeverne tabije – Bedema novopazarske tvrđave, jedan je od najbitnijih projekata muzeja i grada Novog Pazara, počelo je 2019. godine i, sa rezultatima istraživanja iz novembra 2021. godine, pronađeni su dokazi koji bacaju novo svjetlo na historiju grada i čitave regije.

Izvor: Medin Halilović, Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: