14 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

SPP zahtjeva pravednu zastupljenost Bošnjaka u pravosudnim institucijama

Stranka pravde i pomirenja (SPP) u saopštenju izražava ozbiljnu zabrinutost “zbog činjenice da među novoizabranim sudijama u Novom Pazaru nema nijednog Bošnjaka, uprkos tome što čine većinsko stanovništvo”.

“Odluka Visokog savjeta sudstva predstavlja očiglednu diskriminaciju i kršenje ustavnih principa ravnopravne zastupljenosti nacionalnih manjina. Pozivamo Visoki savjet sudstva i nadležne institucije da hitno preispitaju ovu odluku i osiguraju pravednu zastupljenost Bošnjaka u pravosudnim institucijama, kako bi se očuvali principi jednakosti, pravičnosti i stabilnosti društva”, navedeno je u reagiranju SPP-a.

Dodaje se da će nastaviti odlučnu borbu za prava Bošnjaka i insistirati na njihovoj ravnopravnoj zastupljenosti u svim državnim organima.

“Samo putem jednakosti i pravičnosti možemo graditi stabilno i harmonično društvo u kojem svi građani imaju jednaka prava i prilike”, poručili su iz SPP-a.

Visoki savjet sudstva na sjednici održanoj dana 10. oktobra 2024. godine je, po konkursu iz decembra prošle godine, donio odluku da izabere za sudije Prekršajnog suda u Novom Pazaru polaznika Pravosudne akademije Stefana Pavlovića i tužilačkog pomoćnika u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru Boška Dobrića.

Oni su, kao i ostalih 12 kandidata, dobili maksimalne ocjene prilikom izbornog procesa, prenosi Radio sto plus.

Na tom konkurs su se prijavili i Jasmina Elesković, Dejan Živković, Fatmir Zećović, Mirza Kalić, Dragoljub Lilić, Vesna Nikolić, Elvedina Sadović, Filip Filipović, Amela Dupljak, Emir Zumberović, Ensar Korać i Aladin Madžović.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: