18 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

SPP traži da policiju ispita navode o umiješanosti Mirsada Ljajića u vezi paljenja vozila na Hadžetu, SDP i Mirsad Ljajić negiraju te navode

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) saopštili su da je rano jutros ispred porodične kuće u naselju Hadžet podmetnut požar na vozilu potpredsjednika gradskog odbora te stranke u Novom Pazaru profesora Nermina Balije.

U obraćanju medijima potpredsjednik SPP-a Edin Numanović osudio je i rekao da je „ovaj čin političkog zastrašivanja“ zbog njegovog političkog angažmana. Pozvao je policiju da ispita navode o umiješanosti Mirsada Ljajića, brata Rasima Ljajića, u ovaj događaj i okolnosti pod kojim se ovaj slučaj desio.

„Gotovo smo sigurni da je ovaj čin potpuno politički motivisan jer je Balija i ranije dobijao usmene prijetnje i prenošene su mu prijetnje od istog lica kada je bio potencijalni kandidat za direktora u Ugostiteljsko-turističkoj školi, što se njie svidelo krugovima kji kadriraju direktorska mjesta u osnovnim srednjim školama u Novom Pazaru. Kriminogeni krugovi SDP-a ne samo da uništavaju obrazovni sistem, kroz neselektivno zapošljavanje, nestručnih kadrova i kroz mito i korupciju, već vidimo da sada ne prezaju ni od ovakvih brutalnih činova napada na ugledne profesore i članove ovoga društva“, rekao je Numanović, naglasivši da je požar na automobili profesora i popredsjednika gradskog odbora SPP-a Nermina Balije podmetnut i nanio je bol njegovoj porodici.

Ocjenio je da je ovaj događaj prijetnja svakom građaninu i slobodnom društvu društvu, jer, kako je naglasio, ako prođe nekažnjeno svi pošteni građani će se osjećati ugroženo zbog svoje političke ili ideološke pripadnosti.

Nermin Balija je kazao da se osjeća dobro, da mu je zapaljen automobil i da su pritisci na njega počeli prije godinu dana, kada je trebalo da se bira novi direktor Ugostiteljsko-turističke škole, a na listi kandidata se našlo njegovo ime. Najavio je da će uskoro, po završetku istrage, predočiti dokaze o razlozima zbog čega mu je zapaljen automobil i kome to on smeta, te sve sa argumentima i činjenicama objelodaniti.

„Vrlo brzo će se vidjeti zbog čega io zašto je baš moj auto zapaljen. Kome ja to smetam, na koji način ja to nekoga ugrožavam, ako ugrožavam. Zašto taj neko ne želi da ja napredujem, zašto taj neko nastavlja svo to šikaniranje već više od godinu dana i zašto taj neko, na kraju, možda ne bi poželio i da me ubije. Vjerovatno, ne kažem, ali ako su počeli ovako, a znajuži ih, dugi niz godina, da su to ljudi koji se bave svim i svačim. Svi znamo o kome se radi. Ni jednog trenutka neću i ne želim šutjeti, neću i ne želim stati“, poručio je Balija, dodavši da je svim srcem uz Stranku pravde i pomirenja.

Potvrdio je da je u svojim predstavkama nadležnim organima naveo ime čovjeka koji mu je prijetio i da se radi o njegovom prvom komšiji.

„To je rođeni brat Rasima Ljajića, dakle Mirsad Ljajić, koji je, ja bar tako imam osnovanu sumnju jer mi je više puta preko njegovih, da kažem, podanika, ia ih nazivam i kururima, prenijeto da će me protjerat sa Hadžeta i da će mi slomiti kičmu. Imaju te izjave u policije, ali zbog istrage ne mogu govoriti detaljno o tome. Ta porodica, Rasim Ljajić, Mirsad Ljajić, mi smo, bukvalno prve komšije, kuća do kuće, ali oni ne prezaju ni od čega. Oni su, jednostavno, barem do sada, radili kako su htjeli. Naravno, kad-tad to će prestati i to ne može biti vječno“, istakao je Balija.

On je demantovao špekuacije jednog portala bliskog Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) da je razlog paljenja njegovog vozila zelenašenje. Najavio je i tužbu protiv lica koji upravlja ovim portalom.

Sandžačka demokratska partija (SDP) je za određen broj medija istim povodom, kasnije danas, održala konferenciju za medije na kojoj su negirani navodi o umiješanosti Mirsada Ljajića u ovaj događaj.

„Izuzetno smo neprijatno iznenađeni i zatečeni zbog lažnih tvrdnji i optužbi koje su izrečene od strane SPP-a prema našem članu, Mirsadu Ljajiću, koji je poznat kao humanitarac i osoba koja nesebično pomaže ljudima u cijelom Sandžaku, a posebno u Novom Pazaru. Ovakvi napadi na njegov integritet su neprihvatljivi,” izjavio je Fahrudin Đekić, objavljeno je na fb stranici SDP-a.

RTV Novi Pazar prenosi da se saopštenjem za javnost oglasio i Mirsad Ljajić, brat Rasima Ljajića, zbog pisanja jednog portala bliskog SPP-u i iznošenja niza optužbi.

”U povodu laži koje po ko zna koji put slušam, a koje se tiču moje porodice i mene, želim da obavjestim da sam podnio krivičnu prijavu protiv vlasnika portala Sandžakpress kao i NN lica koje je autor teksta. Osim toga tražim od policijske uprave da pod hitno rasvjetli događaj paljenja automobila Nermina Balije, hoću da policija utvrdi i ko su počinioci, a posebno koji su motivi, te da se o tome obavjesti javnost što prije. Ja sam ozbiljan i častan čovjek, poznat po svojoj pouzdanosti i nepokolebljivom integritetu. Moja riječ ima težinu jer uvijek stojim iza onoga što kažem i sigurno neću dozvoliti bilo kome da ljaga moju porodicu i mene i uvlači me u blato u kojem živi” navodi u saopštenju Mirsad Ljajić, prenosi RTV Novi Pazar.

Iz policijske uprave u Novom Pazaru se povodom ovog događaja nisu ogalasili, a novinarima je rečeno da rade na rasvetljavanu događaja nakon čega će obavjestiti javnost.

U Osnovm javnom tužilaštvu u Novom Pazaru nadležni danas nisu bili dostupni na telefonski poziv novnara SNEWS-a.

Medin Halilović, Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: