19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Složili se BNV i DUNP: Bosanski jezik postoji, cilj je otvaranje studijskog programa Bosanski jezik i bošnjačka književnost

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) saglasili su se danas da je zajednički cilj najvišeg bošnjačkog predstavničkog tijela i tog univerziteta da se formira studijski program Bosanski jezik i bošnjačka književnost, kao i da značajnu ulogu u tome treba da ima Ministarstvo prosvjete Republike Srbije. Rektora DUNP-a prof. dr Zana Dolićanin smtrea da bi za formiranje ovog studijskog programa bilo najefikasnije sa nekim od univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom dAdelom Slatina sastala se danas sa rektorkom Državnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Zanom Dolićanin, i njezinim timom, i razmatrala je strategiju osnivanja i akreditacije studijskog programa Bosanski jezik i bošnjačka književnost na kome bi se oblikovao nastavni kadar za ovaj predmet u osnovnim i srednjim školama, a budući da je u sistemu nastave na bosanskom jeziku 17.000 učenika u Sandžaku.

Kako je nakon sastabka saopšteno iz BNV-a Uprava Univerziteta je naglasila međunarodnu saradnju koja aktivno postoji, koja se za potrebe ovoga studijskog programa treba realizirati s bosanskohercegovačkim univerzitetima na kojima se razvija kadar za bosanski jezik i bošnjačku književnost.

“Na sastanku je naglašena snažna potreba za podizanjem kvaliteta obrazovanja iz naučnih oblasti od posebnog nacionalnog interesa za Bošnjake, kao i akreditacija studijskih programa na kojima bi se proizvodio kadar za nastavnike u osnovnim i srednjim školama ovoga kraja. Na sastanku su precizirani koraci koje će Vijeće, s jedne, te Univerzitet, s druge strane, poduzeti kako bi se ovi ciljevi realizirali u potpunosti. Na putu realizacije ovog pitanja očekuje se podrška Ministarstva prosvete Republike Srbije”, navode iz BNV-a.

Pored teme otvaranja studijskog programa Bosanski jezik i književnost na sastanku je razgovarano i o drugim rješenjima koje Vijeće očekuje od Univerziteta, a među njima su akreditacija svih postojećih studijskih programa, otvaranje novih programa za koje postoji potreba zajednice, te uvođenje predmeta od nacionalnog interesa na svim studijima iz oblasti društveno-humanističkih nauka, jer, kako se naglašava, Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, traži konkretne rezultate Državnog univerziteta u Novom Pazaru u cilju ostvarivanju prava Bošnjaka.

Iz BNV-a također navode da se glavna tema razgovora odnosila na mogućnost otvaranja studijskog programa Bosanski jezik i bošnjačka književnost i da su se “domaćini i gosti saglasili da je zajednički cilj najvišeg bošnjačkog predstavničkog tela i Državnog univerziteta da se formira taj program  i da značajnu ulogu u tome treba da ima Ministarstvo prosvete Republike Srbije”.

– Rektor prof. dr Zana Dolićanin: Za ovaj studijski program neophodno je obezbijediti nastavni kadar, najefikasnije sa nekim od univerziteta iz Bosne i Hercegovine

Prof. dr Zana Dolićanin istakla je da je takva podrška neophodna jer je, između ostalog, potrebno obezbijediti i dodatna finansijska sredstva.

“Najpre treba Agencija za nacionalni okvir kvalifikacija u listu zanimanja da uvede zvanje profesor bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, neophodno je obezbijediti nastavni kadar (koga na teritoriji Srbije nema) i poslije toga pristupiti procesu akreditacije studijskog programa”, navela je ona, prenosi se u saopštenju DUNP-a.

Prema njenim riječima, najefikasnije bi bilo da se formira zajednički studijski program Bosanski jezik i bošnjačka književnost sa nekim od univerziteta iz Bosne i Hercegovine- Univerzitetom u Sarajevu ili Univerzitetom u Tuzli.

“Dogovoreno je da predstavnici Državnog univerziteta i Bošnjačkog nacionalnog vijeća  zajedno o tome razgovaraju sa čelnicima Ministarstva prosvjete, kako bi se precizno definisali koraci u realizaciji tog plana”, predočeno je sa DUNP-a.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici BNV-a prof. dr Sead Šemsović i Sanela Međedović,  predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Fuad Baćićanin, stručna saradnica za obrazovanje na bosanskom jeziku Esma Brunčević,  sekretar BNV-a  Samer Jusović, kao i prorektori Državnog univerziteta prof. dr Milovan Bratić i prof. dr Dragoslav Šumarac.

Sastanak i dogovor između zvaničnika BNV-a i predstavnika DUNP-a uslijedio je nakon pisanja SNEWS-a početkom jula ove godine da se kroz materijal za akreditaciju studijskog programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) izbacuju nastavni sadržaji iz oblasti bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, reagiranja iz BNV-a i pisanja provladinih medija u Beogradu da “bosanski jezik i Bošnjaci ne postoje”

Akreditacija za studijski program Srpski jezik i književnost, u okviru kojeg su se do sada izučaval i predmeti za bosanski jezik i književnost, je u postupku obnove.

Šef katedre na DUNP-u za studijski program Srpski jezik i književnost profesor dr Dragana Novakov u javnom nastupu je bosanski jezik označila kao “nepostojeći” .

Povezane vijesti

%d bloggers like this: