8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Skupština grada: Voda, smeće i umiranje u Novom Pazaru najskuplje

Skupštinska većina od 24 odbornika je u petak na četvrdoj sjednici izglasala da u Novom Pazaru poskupi cijena sanitarne vode i odnošenja smeća. Također su usvojeni prijedlozi da se ista lica, po drugi put imenuju na mjesat vd direktora u JKP “Gradska čistoća” i JKP “Parking servis Novi Pazar. Kao i na prethodnim sjednicama odbijeni su svi prijedlozi opozicije za dnevni red.

Nakon višesatne rasprave oko dnevnog reda imenovana je petočlana komisija koja će učestvovati u donošenju Statuta grada Novog Pazara. U komisiju za izradu najvažnijeg pravnog akta grada nisu članovi opoozicione SDA Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS).

Nakon poziva opozicije da se ne podrži prijedlog o povećanju cijena komunalnih usluga, sanitarne vode i odnošena smeća, taj prijedlog je usvojen glasovima većine (SDP – SNS,SPS). Prethodno su opozicioni odbornici, uz iznošenje podataka o cijenama tih komnalnh usluga u gradovima centralne Srbije i porođenja mjesečne zarade sa Novim Pazarom ocjenili da je to dodatno opterećenje na građane.

Cijena sanitarne vode od danas u Novom Pazaru je skuplja za 10 odsto, poskupela je sa 79,48 dinara na 87,43 dinara po kubiku za građane. Za javne ustanove koštaće 95, 31 dinar, rivrednici će ubuduće plaćati 183,5 dinara, a kamenjare, perionice i klanice 251,61 dinar po kubnom metru.

Cijene usluga JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar poskupele su od 10 do 15 procenata. “Gradske čistoće” predviđa se povećanje cene usluga za 15 odsto za građane, a 10 odsto za privredu. Odnošenja smeća od sada 11,9 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, dok će se na seoskom području ubuduće plaćati paušalno, 1.000 dinara mjesečno. za odnošenje smeća. Također su skuplje cijene ukopa u grobljima, za prodaju robe na pijacama i ostalo.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Gradimir Nedeljković kazao je da su zbog poskupljenja struje, goriva, materijala i sredstava troškovi tog preduzeća veći od prihoda.

“Ne bih rekao da je ovo povećanje, ovo je usklađivanje cijena sa troškovima”, rekao je Nedeljković pravadajući tim riječima poskupljenje usluga.

Slično obrazloženje je imao i direktor JKP “Gradska čistoća” Faruk Suljević, preočivši da su prosječne neto zarade u tom preduzeću iznad 70 hiljada dinara.

– Najskuplja voda, smeće i umiranje na Balkanu

Opozicioni odbornici su u svojim obraćanjima odbacili opravdanost poskupljenja ovih usluga i zatražili detaljen izvještaje ovih komunalnih preduzeća.

“Zbog čega i po kom osnovu crpite zadnjih dah i dinr iz džepa građana Novog Pazara? Po kom osnovu. Usluge ukopa, stavku po stavku. Da bi ste umrli treba da spremite 9.280 dinara za zauzeće grobnog mjesta, kopanje 10.180, održavanje za tri godine 6.370 i prevoz u lokalu 3.520 dinara. Ako planirate da umrete u Novom Pazaru treba vam 29.520 dinara za te usluge”, rekao je odbornik i predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović, predočivši da je voda i odnošenje smeća jeftinije u Kraljevu gdje je plata 79 hiljada, a u Novom Pazaru 69 hiljada dinara, ne 72 hiljaded inarakako su kazali zastupnici većine.

On je kasnije naveo i da su opozcioni odbornici iznijeli egzaktne podatke, a da su krivcu za stanje u preduzeće oni koji godinama obnašaju različite funkcije u lokalnoj vlasti. “Kome i kako vaši direktori otpisuju višemilionska dugovnja za odnošenje smeća privatnim licima. Da li su to stranački finansijeri ili lični prijatelji. Kada budu funkcionisale službe mi ćemo dobit odgovore na ova pitanja”, izričit je bio Zećirović.

Odbornici SDA Sandžaka su posebno analiziralo ove tačke reda, insistirajući da se sve predoči građanima.

“Građani Novog Pazara plaćaju najskuplju vodu i iznošenje smeća u regionu. Građani u opštini Stari grad (Beograd) plaćaju 79,52 dinara za vodu i knalizaciju o metru kubnom, u Kraljevu 63 dinara po kubnom metru, dok u Novom Pazaru građani plaćaju 72 dinara po kubnom metru. Nije normalno da razvijnije opštine plćaju vodu i smeće od opština koje su nerazvijenije. To je sa ovim drugim poskupljenjem ove godine 27 posto novih nameta našim građanima. Potrebna je reforma naših preduzeća, njihovo stanje je pred kolapsom. Problem vodosnabdjevanja u Novom Pazaru još nije riješen, a voda, tradicionalno nestaje uoči naših bajrama. Vaša obrazloženju su ista a građanima je više dozlogrdilo”, rekla je između ostalog odbornica SDA Sandžaka Dinheta Pulić.

Navela je podatak da građani u Beogradu iznošenje smeća plaćaju po 7 dinara, u Kraljevu po 7,6 dinar, a u Novom Pazaru, 11,9 dinara sa PDV-om po kvadratnom metru stambenog prostora.

Predočila je da cijene pogrebnih usluga kod JKP “Gradska čistoća” Novi Pazara različite i zavise da li ste musliman ili pravoslavac.

“Za musliman se 57.290 dinara, za pravoslavce 36.290 dinara, bez ceremnija sahrane. Ovo je previše, da kopanje grobnog mjesta koša skoro 11 dinara. Šta da radimo za one koji nisu bili u mogućnosti, za njeih nema niko da plati ukopninu. Da li imate neki socijalni program. Ko će te ljude da ukopa, ako oni nemju da plate 500 eura. Tražilo smo da se riješi problem pravoslavnog groblja u naselju Potok, gdje su se pojavile zmije. Ulaze ljudima u kuće, kupatila. To je također ingerencija Čistoće”, istakla je Pulić,ocjenivši da je ovo poskupljenje sramota.

Odbornik SDA Sandžaka dr Adem Đerlek je upitao većinu da li će i kada će Zavod za javno zdravlje u Kraljevu i dalje ispitivati kvalitet vode u Novom Pazaru i kada će opremiti novopazarski zavod da to radi, te predočio stanje sa komunalnim problemima u svom naselju Selakovac.

“Ulice i naselje u kojem živim se ne peru. Kvalitet i pritisak vode su slabi i česta su isključenja. Mještani nemaju kontejnere za odlaganje smeća. ovo je najveće gradsko naselje, a uslovi nisu na potrebnom nivou. Ako imamo vremenske nepogode građani su prepušteni sam sebi, što je skoro bio primjer kada se izlio Jusf potok, a mještani spriječili poplve. Kada ste došli u selakovac da pitate građane kako su zadovoljni vašim uslugama. Da li osjećate gružu savjesti kada nešto naplaćujete, pružate neadekvatne usluge”, upitao je Đerlek.

-Finansijski pritisak na građane

Zastupnik Stranke prade i pomirenja (SPP) Edin Numanović zatražio je pojašnjenje razloga poskupljenja u upitao da li znaju šta ovo poskupljenje znači za građane kojima je također sve poskupelo. Ocjeni je da je kvalitet komunalnih usluga na jako niskom nivou.

“Kako izgledaju naše rijeke, obale rijeka, proces prečišćavanja otpadnih voda, proces odnošenja smeća na deponiju Golo brdo koja predstavlja ekološku katastrofu. Znate li da u Užicu postoji nova fabrika za prečišćavanjae otpadnih voda, da je nezaposlenost također 32 posto, a da je skoro 20 dinara veća prosječna zarada nego u Novom Pazaru. Izgleda nevjerovatno da naše građane upoređujete sa građanima Čačka gdje je zarada preko 80 hiljada dinara i time pokušavate da pravdate ovolike cijene, a ni toliko loš kvalitet uslga koje nudite našim građanima. Treba da se pozabavite radom i rukovodstvom tih preduzeća”, poručio je Numanović.

Njegova partijska koleginica Esma Ljajić je ocjenila da se stvara finansijski protosak na građane na način da povećanje cijena komunalnih usluga direktno opterećuje budžete domaćinstava, stvaranjem nejednakosti.

“Direktno utiče na ranjive grupe poput penzionera, studenata, mladih ljudi, pogotovo onih koji imaju poteškoća sa podmirivanju osnovnih životnih troškova, koji su, svi smo svjesni, itekako veliki. Njaviše se bojimo da će dovesti do dodatnog zaduživanja građana i već je izazvalo nezadovoljstvo među građanima”, rekla je ona.

“Poskupljenje za 100 dinaea”, odbornik SDP-a Armin Mehović

Član Gradskog vijeća Albin Šabotić se složio da je povećanje cijena komunlih usluga nepopularna mjera, ali da bu u suprotnom pao obim i kvalitet usluga komunalnih preduzeća.

“Tačno je da svako povećnje cijena opterećuje budžet svakog građanina, ali je veće opterećenje ako to ne uradimo.Šta će nama jeftina voda, ako je nema. Šta će nam jeftino odnošenje smeća ako se ne odnosi redovno. Šta če nam jeftina usluga koja ne valja? Ovo je način da naša preduzeća zaštitimo, da budu dio sistema. Da je ovo privatba firma privatnik ne bi čekao da se neke kockice poklope već rekao ili ću da povećam cijene usluga ili ću da propadnem.Ove dvje firm su stvarno veliki radnici, vidjeli ste kako je bilo za bajram. Ovo nisu povećanja koja bi zadovoljila njihove potrebe zato što mi, koa vlast. očekujemo da urade kroz povećanje naplate i poboljšanja usluga više prihoduju”, naveo je u svom obrazloženju Šabotić.

Ilma Dupljak je pozvala na odgovornost u oblasti pružanja komunalnih usluga navodeći primjer sela Cvijetnja kao naselje koje nije jedino koje nema pijaću vodu.

“Ne znamo kakav nam je kvlitet vode, imamo stare cijevi i niko ne odgovara niti objašnjav zbog čega nam voda stalno nestaje. Pošto je ovo ko zna povećanje cijena pitamo se šta radite sa tim novcem? Sami, u izvještaju kažte da su predduzeća u sve gorem stanju. Gubisi u sistemu distribuciji su gotovo 70 posto. Ovo su samo neki nedostaci iz strategije koju je skupština usvojila na prošloj sjednici, aima ih još puno. Šta ste uradili povodom ovih nedostataka, a na svakih pet mjeseci povećavate cijene”, upitala je ona.

Zastupnik SDA Sandžaka u Skupštini Grada Novog Pazara Merfid Kamešničanin je “konstantno povećanje cijena” okarakterisao kao pokušaj da se nadomeste gubici u janim preduzećima.

“Nažalost, nikako ne uspijevaju jer imamo sve veća dugovanja. Što više podižete cijene dugovi su sve veći. Pitanje zbog čeg dolazi do poskupljenja goriva treba da otvorite na Vladu u kojoj imate ministra. Građani Novog Pazara imaju povećanje cijena sa centralnog nivoa vlasti i konstantno povećanje komunalnih usluga sa nivoa lokalnih vlasti. Prosječna potrošačka korpa iznosi 102.518 dinara, a prossjena zarada 72 hiljade dinara”, rekao je Kamešničanim upitvši dva komunalna preduzeća šta je sa novcem koji konstantno dobijaju.

-Pojava zmija, šta se preduzima?

Adem Pepić, odbornik SDA Sandžaka je ponovio zahtjev i pitanje šta je sa održavanjem starog pravoslavnog groblja u naselju Potok, rekavši da ga ja sramota od dopsia koji su dobii na taj zahtjev i da će ga pokazati građanima.

“Smatramo da je to neprimjereno, iako smo ukazali na goruć problem još na prošloj sjednici skupštine.Kada će pravoslavno groblje biti pokošeno i šta se preduzima zbog masovne pojave zmija na teritoiji opštine. Dajte nam konkretan odgovor Kome građani mogu da se obrate. čiju pomoć mogu da traže i ko je nadležan i odgovoran za rješevanje ovog problema zmija. Ljudi su životno ugroženi. Sramota je da naplatite bilo šta u naselju Potok, ane još da nam poskupljavate obaveze. Šta se čeka”, upitao je Pepić.

Odbornik SPP-a Jonuz Džanković je tražio da se ne mijenjaju cijene komunlnih usluga, ističući da građanima dolaze izvršitelji zbog neplađanja komunlnh usluga, a Maida Baltić iz SDA Sandžaka je tražila da se sprovede javna rasprava na temu “najskupljih komunalnih usluga na Balkanu”.

Zamjenica predsjedavajućeg parlamenta i odbornica SDP-a (Za Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić) Alma Šarenkapić je reairajući na izneseme kritike i pozive je rekla da je zadatak skupštine i odbornika da ocjene opravdanost cijena, te donesu lični sud jer ih je narod birao kao kandidate za odbornike.

“Svaki od nas predstavlja nekih hiljadu stanovnika grada Novog Pazara i naš zadatak je da ocjenimo opravdanost povećanja cijena. Povećanje cijena je nepopularno za sve. Odbornicima opozicije je delikates i sasvim je normalno da građanima Novog Pazara objasnite kako vlast i komunlna preduzeća rade nešto što je loše po njih. Mogu da se obratim građanima Novog Pazara i da kažem da u svojstvu građania uredno plaćam i vodu i smeće i da me ta usluga na godišnje nivous sa pet članova porodice košta 8-9 hiljada dinara. Povećanje koje ćemo glasati ne iznosi više od 80-100 dinara mjesečno.. Dajte svoj sud da li je opravdano ovo povećanje, sve ostalo, smatram da je na neki način zavaravanje javnosti i stvaranje nekog ambijenta u kome se udaljavamo od teme. Na kraju izbjegavamo odgovornost da kao građani, a s druge strane kao odbornici, kažemo da li je ono što traže javna komunalna preduzeća opravdano ili nije”, poručila je ona.

Za diskusiji po ovoj tački javilo se 15 odbornika.

– Na sjednicu u opancima

Tokom obraćanja Edina Zećirovića (GPS) sa skupštinske govornice nestalo je tona, što je kasnije od strane Zećirovića. okarakterisano kao namjerna sabotaža učinjena od predsjedavajućeg Samira Lekića.

Edin Zećirović je na sjednicu došao u opancima reagirajući na taj način na napade sa divlji portali bliskih većini koji su sa prošle sednice objavili fotografiji njegovih cipela i čarapa, navodeći da su njegove čarape bile nepodudarne sa cipelama i odijelom.

Odbornička većina glasala je i da naredni mandata vd direktora u JKP “Parking servis Novi Pazar” i JKP “Gradsla čistoća” dobiju Nermin Ljajić i Faruk Suljević, koji su već imali po jedan mandat vd direktora u tim preduzećima.

Zakon o javnim preduzećima ograničava mandat vd direktora na period ne duži od jedne godine, što je od strane opozicije ukazano.

Tokom cjelodnevnog zasjedanja usvojeno je više od trideset tačaka vladajućih partija i ni jedna predložena tačka opozicije.

Lokalni parlament Novog Pazar broji 47 mjesta, aktuelnu većinu čine 19 odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i 5 odbornika sa liste Srpska napredna stranka (SNS) – Socijalistička partija Srbije (SPS).

U opoziciji, koja ne priznaje rezultat se loklanih izbora oržaih 17. decembra 2023. godine, su Stranka pravde i pomrenja (SPP) je sa 12, Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka sa 10 i Građanskog pokret Sandžaka (GPS) je sa jednim odbornikom.

Podsjećamo da se pred Ustavnim sudom Srbije vodi više postupaka na regularnost izbora i izbornih rezultata vanrednih lokalnih održanih u Novom Pazaru krajem 2023. godine.

M. Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: