8 Septembra, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Skupština grada Novog Pazara o poskupljenju vode i odnošenja smeća, ponovnom imenovanju istih lica za vd direktora, odbijeni prijedlozi opozicije o izgradnji zaobilaznice i javnog toaleta

Skupština Grada Novog Pazara održava danas svoju 4. sjednicu ove godine, a na dnevnom redu se našla 21 tačka dnevnog reda. Isto toliko je bilo predloženih dopunskih tačaka.

Skupština rasmatra pristupanju donošenja Statuta grada Novog Pazara, poskupljenju cijene vode i kanalizacije. Predloženo je da usluge vode i kanalizacije poskupe za 10 odsto.

JKP “Gradska čistoća” je zatražila povećanje cijena usluga za 15 odsto za građane, a 10 odsto za privredu.

Usvajanem ovih prijedloga ovo će biti drugo poskupljenje komunalnih usluga za građane Novog Pazara.

Na dnevnm redu su uvršeten i tačke o imenovanju vd direktora “Gradska čisoća” i “Parking servis Novi Pazar”.

Usvajanjem ovih prijedloga ovo će biti ponovni mandati vd direktora “Gradske čistoće” Faruku Suljeviću i “Parking servisa” Nerminu Ljajiću.

Prema zakonu na mjesto vd direktora mandata može trajati najduže godinu dana.

Odbornik SDA Sandžaka Dženan Baćićanin je citirajući odredbe Zakona o javnim preduzeći, ma zatražio da se povuče prijedlog o imenovanju Faruka Suljevića za ponovnog vd direktora. Za ovaj prijedlog je glasalo 20 odbornika i on je odbijen.

SDA Sandžaka, odbornica Maida Baltić je predložila da se također iz dnevnog reda izbaci priedlog da se Nermin Ljajić ponovo imenije za vd direktora JKP “Parking servis Novi Pazar”, podsjetivši da skupština od osnivanja ovog preduzeća, u svojstvu preduzeća, nije sprovela konkurs i da na taj način sproovi svoju “vd politiku stranačkih kadrova”. Ovaj prijedlog je također odbijen.

Prijjedlog Rješenja o razrešenju i imenovanju člana Upravnog odbora PU „Mladost“ Novi Pazar, iz reda predstavnika roditelja, članova Školskog odbora Medicinske škole „Dva heroja“ Novi Pazar, iz reda predstavnika lokalne samouprave, članova Školskog odbora Ekonomsko-trgovinske škole Novi Pazar, iz reda predstavnika roditelja, kao i o razrješenju i imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole „Bratstvo“ Novi Pazar, iz reda predstavnika zaposlenih su također uvršetene u dnevni red.

Pred početak skupštinskog zasjedanja radnici skupštinske službe su, uz instrukcije predsjedavajućeg Samira Lekića, namjestili bošnjačku zastavu u skladu sa propisima.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Mustafa Fetić predložio je da se u dnevni rd uvrsti prijedlog o završenju kraka zaobilaznice oko Novog Pazara ističući da je ostalo još oko 500 metara i da bi što brži završetak tog prijedloga okončao jedna od ključnih problema saobraćaja u gradu.

Ovaj prijedlog nije uvršetn u dnevni red, “za” je glasalo 12 odbornika.

Također nije uvršet ni prijedlog Jonuza Džankovića, također odbornika SPP-a, da se pokrene pitanje izgradnje javnog toaleta u gradu. Džanković je rekao da je to zahtjev građana prema vlastima, te da je to zahtjev o kojem ne bi trebalo raspravljati.

“Mokri čvorovi nisu velike investicije, mi nemamo osnovnu stvar koja je potrebna gradu. Sa tim se neću pomiriti. Nihat Biševac mi je obećao da će to biti urađeno. Ima ljudi, investitora, koij su spremni da to urade. Ti svi rukovodioci treba da se s tim pozabave”, poručio je on.

Skupštnska većina nije usvojila ni ovaj prijedlog dnevnog reda.

Odbornik Džanković je također predložio da se uvrsti prijedlog vezano sprečavanje prosjačenja na ulicama Novog Pazara.

Na početku zasjedanja su verifikovani mandati za nekoliko odbornika. Ostavke na poziciji odbornika podnijeli su Enes Buhić (SDP) koji je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu turizma i omladine, kao i Dejan Kolundžija (SPS).

SDA Sandžaka je zatražila izvještaj o radu gradonačelnika Novog Pazara nakon 100 dana od imenovanja na tu poziciju, kao i tromijesečne izvještaje o radu javnih preduzeća, ali ni ti prijedlozi nisu usvojeni od strane većine SDP-SNS.

Skupština nastavlja rad i u toku je usvajanje dnevnog reda.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: