8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Sindikat “Nezavisnost – DUNP”: Statut DUNP-a skandalozan, naći će se pred Ustavnim sudom Srbije

Foto: SNEWS, arhiv

Povjereništvo “Sindikata Nezavisnost-DUNP” donijelo je odluku da se obrati Ustavnom sudu Republike Srbije radi ocjene ustavnosti i zakonitosti Statuta DUNP-a.

Aktuelni Statut DUNP-a, kako navode u saopštenju, usvojen je za vrijeme mandata sadašnje rektorke, i opisuje se kao skandalozan.

Sindikat tvrdi da Statut rektorki daje apsolutnu vlast, omogućavajući joj da bira i razrješava koga hoće, uključujući i sebe samu.

Sindikat ističe da su prinuđeni da se povodom jednog ovakvog akta obrate Ustavnom sudu jer dosadašnja obraćanja kako drugim državnim organima, a tako i javnosti, nisu dovela ni do kakvih rezultata, a stanje na DUNP-u je sve gore.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) je krajem februara ove godine, zbog lošeg stanja u toj visokoškolskoj ustanovi, održan polusatni štrajk upouzorenja profesora i administrativnih radnika okupljenih u sindikatu “Nezavisnost”.

Štrajk je organiziran zbog neslaganja sa načinom upravljanja i oranizacijom rada Unoverziteta od strane aktulenog rektora, posebno zbog gubljenja akreditacije za nekoliko studijskih programa.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: