16 Septembra, 2024
Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar Sandžak Život

Sedmi World Music Fest Zeman počinje u petak, 2. avgusta

U Novom Pazaru će se od 2. do 4. augusta održati Sedmi World Music Fest (WMF) Zeman.

Festival će ugostiti mnoge talentovane izvođače, a jedna od večeri je Glas Zemana, gdje će devet finalista nastupiti pred publikom uživo, uz festivalski orkestar sastavljen od akademskih muzičara. Finalistima će biti osiguran smještaj, a najbolji će biti nagrađeni novčanim iznosima od 700 eura za prvo mjesto, 500 eura za drugo mjesto i 300 eura za treće mjesto.

Kako su najavili organzatori Festival će otvoriti Damir Imamović, majstor sevdaha iz Sarajeva koji je osvojio brojne međunarodne nagrade i nastupao širom sveta. Njegov najnoviji album, “The World and All That It Holds” (2023, Smithsonian Folkways), reflektuje teme romana Aleksandra Hemona kroz originalne kompozicije, sefardske pesme i ponovo zamišljene sevdah klasike.

Druge noći festivala ćemo slušati mladu španjolku Lauru Marín. Iako je rođena u Galiciji, vrlo mlada je počela preko interneta da sluša muziku bivše Jugoslavije i da uči naš jezik samostalno zbog čega je na društvenim mrežama stekla veliku popularnost. Njene dvije najveće ljubavi su muzika i jezici, zato je i naučila da svira gitaru, ukulele i klavir.

Balkan Zoo, na čelu sa basistom i kompozitorom Marijem Rašićem, promoviše balkansku muziku u modernim aranžmanima već 10 godina. Na novom albumu “Recycle”, predstavljaju tradicionalne romske pesme u progresivnom world music stilu, uz pomoć vrhunskih muzičara i pevačice Nine Ćorić. Projekat teži isticanju kulturnog bogatstva Roma i borbi protiv predrasuda, sa ciljem izgradnje mostova razumevanja i prijateljstva kroz muziku.

WM Zeman priprema bogat program za uživanje u različitim muzičkim izražajima.

Podržan je od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Zeman za sadržaje koje publika nema prilike da čuje svakodnevno

WMF Zeman je festival svjetske muzike koji se već šest puta u kontinuitetu održao a u Novom Pazaru. Iako relativno mlad, Zeman je stekao reputaciju ozbiljnog festivala sa odličnim programom koji zadovoljava svjetske standarde u umjetničkom, produkcijskom i organizacionom smislu. Cilj festivala je promovisanje umjetničkog sadržaja koji publika nema prilike da čuje svakodnevno.

unnamed5

Do sada su na festivalu nastupali afirmisani umjetnici iz cijelog sveta, poput: Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Džambo Aguševi Orchestra, Vasil Hadžimanov & Damir Imamović, Divanhana, Sinafi Trio, Kolektif Istanbul, Mavi Siyah, Lynn Adib, Marko Louis, ROYA Quartet, Zvezdana Novaković, Sentido, Rahat Trio, Sevdah Duende i Jusuf Brkić.

Pored koncerata, festival organizuje radionice na kojima se umjetnici druže sa lokalnim muzičarima i ljubiteljima muzike gdje razmjenjuju svoja profesionalna iskustva.

Festival je 2020. godine uvršten u MOST Music program. To je projekat podržan od strane Kreativne Evrope sa ciljem da balkansku muziku približi World Music sceni.

Novopazarski Zeman festival je prepoznat kao jedan od 20 festivala Evrope sa najvećim potencijalom. Ovaj program ima za cilj umrežavanje festivala sa velikim evropskim festivalima u smislu razmjene iskustava i profesionalne saradnje.
Možemo se pohvaliti činjenicom da smo

Jedan je od rijetkih festivala koji je 2021. godine uspio da realizuje fantastičan program uprkos svim problemima uzrokovanih pandemijom.

Novi Pazar je multikulturalna sredina sa izrazito bogatim kulturno-historijskim naslijeđem u kome više od 50 posto stanovništva ima manje od 35 godina, što ga čini najmlađim gradom u Evropi – što značajno utiče da festival ima fantastičan odziv prvenstveno mladih ali i publike druge starosne dobi iz cijelog regiona.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: