16 Septembra, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo Kolumna Kultura Plav Putovanja Sandžak

Sead ef. Jasavić – imam koji bolje razumije korijene naših identiteta i kulturnog naslijeđa

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

-Sead ef. Jasavić, imao sam priliku da ga upoznam u Plavu i na jednom od prelijepih vidikovaca dok sam posmatrao Plavsko jezero, nastao je ovaj moj zapis o čovjeku koji svojom duhovnošću, vjerom, ali i snagom islama širi plemenitu misiju. Njegova prisutnost odiše mirnoćom i iskrenom predanošću, dok u svojim govorima i djelima nosi poruku zajedništva i suživota.

Bliži smo jedni drugima ukoliko prihvatimo naše različitosti koje trebaju da nas vezuju i povezuju, a ne dijele. Sead ef. Jasavić je primjer čovjeka koji to svakodnevno potvrđuje. Pored svoje duboke posvećenosti islamu i vjeri, Sead ef. Jasavić gaji ljubav prema proučavanju i pisanju o historiji Bošnjaka, Balkana, Bosne, ali i islamskog svijeta. Njegova radoznalost i posvećenost prema historiji ne dolaze samo iz akademskog interesa, već iz iskrene želje da bolje razumije korijene naših identiteta i kulturnog naslijeđa.

U razgovoru koji je trajao duže od dva sata, uz šolju kahve, imao sam čast da slušam njegove mudre riječi i uvide. Tako je nastao i ovaj esej – spoj istorije, književnosti, duhovnosti i religije, kojim sam predstavio lik i djelo ovog časnog insana. Njegova sposobnost da povezuje različite aspekte života u jednu harmoniju čini ga ne samo vjerskim vođom, već i iskrenim misionarom duhovnosti i svakodnevnog života. Kroz svoje misli i djela, Sead ef. Jasavić nas podsjeća na važnost međusobnog poštovanja i ljubavi prema našim zajedničkim vrijednostima.

Sead ef. Jasavić, rođen 6. februara 1981. godine, od oca Ibrahima i majke Kumrije, iz porodice Bektešević, započeo je svoje vjersko obrazovanje u Mektebu i pohađao vjersku nastavu pod vođstvom plavskih imama Husejna ef. Đonbalaja i Sinana ef. Latića. Pohađao je medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru od 1995. do 1999. godine, koju je završio kao odličan učenik.Nakon završetka srednje škole, Sead je nastavio studije arapskog jezika na Institutu Ebu Nur u Damasku, Sirija, tokom školske 1999/2000. godine, a zatim i u Kairu, Egipat, tokom školske 2000/2001. godine. Školske 2001/2002. godine primljen je na Fakultet šerijatskog prava u Medini, Saudijska Arabija, koji je završio 2006. godine. Po povratku u svoj rodni Plav, odmah je preuzeo poziciju imama u Sultanija džamiji, gde i danas služi.

Sead trenutno pohađa doktorske studije na Univerzitetu u Novom Pazaru. Autor je stotina islamskih predavanja, dersova i hutbi, kao i pisanih tekstova koji su objavljivani kako u štampanim medijima, tako i na internet portalima širom Balkana. Također je preveo četiri islamske knjige. Oženjen je i otac je osmoro djece. Tokom svoje karijere, Sead ef. Jasavić posjetio je mnoge zemlje, uključujući Finsku, Švedsku, Dansku, Njemačku, Luksemburg, Francusku, Švajcarsku, Austriju, Italiju i Španiju, gdje je držao hutbe, dersove i seminare u desetinama islamskih zajednica. U arapskom svijetu, pored Sirije, Egipta i Saudijske Arabije, posjeetio je i Jordan i Emirate. Tursku i Balkan redovno proučava i piše o istim. Pored posvećenosti islamu i vjeri, Sead ef. Jasavić voli da proučava i piše o historiji Bošnjaka, Balkana, Bosne, ali i islamskog svijeta.

U svom rodnom Plavu, Sead ef. Jasavić ne samo da uspijeva okupiti mlađe naraštaje, već ih i usmjerava na pravi put u duhu kulture, vjere i islama u vremenima koja su puna izazova. Njegova predanost da sačuva i prenese te vrijednosti mlađim generacijama ne jenjava ni pred savremenim iskušenjima. Kroz svoje predavanja, razgovore i lični primjer, Sead ef. Jasavić se trudi da u srcima mladih ljudi probudi ljubav prema vjeri, poštovanje prema tradiciji, ali i otvorenost prema drugom i drugačijem. Njegova plemenita misija nije samo vjerskog karaktera, već nosi u sebi i širu društvenu dimenziju.

Kao drevni mualimi, koji su kroz vjekove prenosili mudrosti i znanje, on se trudi da osnaži duh vjere u zajednici, ali i da njeguje međusobno poštovanje i toleranciju.

Dok sam razgovrao sa njim zapisah:“Poput drevnih mualima, Jasavićev cilj nije samo da prenosi znanje o vjeri, već i da utka duh poštovanja prema svakom čovjeku, bez obzira na njegove razlike i posebnosti. Učenje o vjeri nije samo intelektualno, već i duboko moralno i duhovno putovanje, koje nas podsjeća da su ljubav, milost i zajedništvo temeljni stubovi našeg postojanja. Vjera nas uči da kroz razumijevanje i prihvatanje drugih, gradimo mostove koji nadilaze razlike. Samo kroz takvo zajedništvo, ukorijenjeno u ljubavi i poštovanju, možemo izgraditi bolju i pravedniju budućnost za sve nas.”

Njegov pristup mladima nije samo intelektualan, već duboko duhovan i emocionalan. On razumije izazove sa kojima se mladi suočavaju u današnjem svijetu, od brzih promjena u tehnologiji do globalizacijskih struja koje mogu udaljiti od duhovnosti i tradicionalnih vrijednosti. Upravo zbog toga, on teži da svojim učenicima ponudi ne samo znanje, već i razmišljanje za dalji duhovni razvoj i moralno usmjerenje.

Njegov rad u Plavu  je više od običnog učenja – to je misija koja spaja prošlost sa sadašnjošću, tradiciju sa modernim vremenima i vjeru sa svakodnevnim životom. Sead ef. Jasavić je simbol one vrste liderstva koje nije nametljivo, već inspirativno i koje svojim primjerom pokazuje kako je moguće živjeti vjeru u njenoj punoj ljepoti i dubini a istovremeno poštovati i cijeniti sve ono što nas kao ljude čini različitim. Ovaj esej, nastao iz razgovora koji je trajao više od dva sata, uz šolju kahve, nije samo priča o jednom čovjeku, već o filozofiji života koja spaja historiju, književnost, duhovnost i religiju. Kroz svoju misiju, Sead ef. Jasavić nas podsjeća na važnost očuvanja onih vrijednosti koje nas čine boljim ljudima, a njegova priča je primjer za sve nas da radimo na sebi, ali i na izgradnji boljeg društva u cjelini.

Sead ef. Jasavić posebno voli da izučava historiju Balkana, a jedna od njegovih najvećih fascinacija su stećci, ti drevni kameni spavači, kako ih je veličanstveno nazvao veliki pjesnik Mak Dizdar. Stećci za njega nisu samo obični kameni spomenici, već simboli jedne epohe, nosioci poruka iz prošlih vremena, čuvari duhovnosti i kulture naroda Balkana. Sead ef. Jasavić posvećeno istražuje ove misteriozne spomenike, tragajući za njihovim značenjima i tajnama koje kriju.

Njegovo istraživanje stećaka nije samo arheološke prirode, već je prožeto dubokim poštovanjem prema kulturnom naslijeđu koje ovi kameni svjedoci prenose. Za njega, stećci predstavljaju tihu, ali moćnu vezu između prošlosti i sadašnjosti, između svijeta koji je davno nestao i našeg vremena. Inspirisan djelima Maka Dizdara, Sead ef. Jasavić vidi u stećcima simbol ne samo historijskog kontinuiteta, već i duhovne snage koja je oblikovala identitet naroda ovog regiona.

Kroz svoja putovanja po Balkanu, redovno obilazi lokalitete đe se nalaze stećci, posmatrajući ih ne samo kao kamenje, već kao žive svjedoke jednog prohujalog, ali nikad zaboravljenog svijeta. Njegova istraživanja često nadilaze uobičajene granice i obuhvataju kulturne, duhovne i filozofske aspekte ovih spomenika. Kroz njih, Sead ef. Jasavić teži da oživi duh vremena kada su stećci nastajali i da sačuva njihovu poruku za buduće generacije.Za njega, stećci su tihi čuvari duša, simboli prolaznosti i vječnosti, koji nas podsjećaju na univerzalne vrijednosti života, smrti i duhovnosti. Njegova fascinacija ovim “kamenim spavačima” dodatno obogaćuje njegovo istraživanje balkanske istorije, ističući duboku povezanost između duhovnosti i kulture u oblikovanju identiteta ovog prostora.

Na kraju ovog dugog i ispunjenog razgovora, koji je bio prožet intelektualnim prožimanjima i duhovnim refleksijama, zapisah: “Sead ef. Jasavić nije samo običan vjerski vođa, već jedan od onih rijetkih mualima koji u sebi nosi posebnu snagu – snagu islama, ali i snagu čovječnosti. Njegova duboka posvećenost vjeri ne iscrpljuje se samo u riječima i učenjima, već se ogleda kroz njegov svakodnevni život i lični primjer, kojim Crnu Goru čini bogatijom i plemenitijom.”

Sead ef. Jasavić predstavlja most između prošlosti i budućnosti, tradicije i modernosti, duhovnosti i svakodnevnog života. Kroz njegov rad, zajednice postaju svjesnije ne samo svoje vjere, već i univerzalnih vrijednosti koje nas sve povezuju. U njemu vidim onog pravog mualima, koji ne samo da podučava islamu, već i živi njegovim principima – otvorenosti, ljubavi, poštovanju i solidarnosti.Bogati smo onoliko koliko smo spremni da pružimo ruke i znanje prema drugima, kao što nas sveta knjiga Kuran uči. I upravo kroz tu spremnost, kroz tu širinu srca i duha, Sead ef. Jasavić izdiže svoju misiju iznad granica individualnog, čineći je univerzalnom. Njegova misija je podsjetnik da vjera nije ograničena na molitvu, već je živi most koji nas spaja sa svim ljudima, bez obzira na njihove razlike.

U svijetu koji često naglašava podjele, Sead ef. Jasavić nas podsjeća da je prava snaga u jedinstvu i razumijevanju. Njegov primjer nas uči da je pravo bogatstvo u davanju, u širini srca i u spremnosti da se drugima pruži ruka, znanje i ljubav. Ovaj esej, prožet mislima i iskustvima iz razgovora, ostaje zapis o čovjeku koji ne samo da poštuje snagu islamske vjere, već kroz svoj život i djelo čini svijet oko sebe boljim, bogatijim i plemenitijim mjestom. Sead ef. Jasavić je primjer onoga što znači biti pravi vjernik i istinski lider, koji svojim prisustvom i djelima ostavlja dubok trag u srcima svih onih koji ga poznaju.

Foto: Sead ef. Jasavić, privatni arhiv FB

Povezane vijesti

%d bloggers like this: