19 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDP: Naši vijećnici preuzimaju aktivnu ulogu u upravljanju Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV)

Sandžačka demokratska partija (SDP) saopštila je da je donijela odluku da vijećnici te stranke preuzmu aktivnu ulogu u upravljanju Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV).

Možda je grafika koja prikazuje tekst

“Ova važna odluka predstavlja značajan korak za poboljšanje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Naši ciljevi – unapređenje položaja Bošnjaka u Srbiji, očuvanje nacionalnog identiteta i depolitizacija rada vijeća – isti su kao i kada smo se kandidovali na izborima i kada je naša lista “Ljudski do pobjede – Husein Memić” osvojila povjerenje najvećeg broja bošnjačkog biračkog tijela u zemlji. Preuzimanjem ključnih funkcija i odgovornosti u BNV-u, želimo da direktno utičemo na odluke koje se odnose na kulturne, obrazovne i društvene aspekte života Bošnjaka u regiji.”, navedeno je iz stranke čiji je osnivač i predsjednik Socijal-demokrtaske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić

Kako je objavljeno na fb profilu SDP-a predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Samir Lekić sudjelovanje u upravljanju Bošnjačkim nacionalnim vijećem u koaliciji sa vijećnicima liste “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” je strateški potez koji se uklapa u politiku koju zastupaju godinama, međusobni dijalog i razgovor mora biti prioritet sviju.

“Namjera nam je da preuzmemo odgovornost za rješavanje problema i da dokažemo svoju posvećenost unaprjeđenju života Bošnjaka kroz poboljšanje obrazovnih i kulturnih programa, zaštitu jezičnih i kulturnih prava, kao i kroz pomoć na polju ekonomskog razvoja regije”, poručio je Lekić.

Potvrdio je da su za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća predložili Adela Slatinu, ljekara iz Priboja.

Najavio je da će svoje birače, ali i sve pripadnike bošnjačke zajednice edovito i pravovremeno izvještavati o radu vijeća ka i da je pred njma veliki posao, odgovoran i beskompromisan put ka poboljšanju položaja Bošnjaka.

“Neka nam je s hairom”, napisao je Lekić.

Za sutra, petak, 9. avgusta zakazana je sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) na koj se očekuje razrješenje dosadšnje predjsednice Misale Pramenković (SPP).

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između lidra SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja, Sulejmana Ugljanina i Usame Zukorlića, od od kraja decembra 2022. godine, većinu u BNV-u činile su liste “Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković“ i “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u novembru 2022. godine liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“ osvojile su po 12 odborničkih mjesta, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ ima deset vijećničkih mjesta , a “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović”, jedan mandar.

M. Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: