15 Oktobra, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

SDA: Sramotno poređenje Alije Izetbegovića sa ratnim zločincima, Schmidt duguje objašnjenje

Foto: Muzej Alije Izetbegovića

Stranka demokratske akcije (SDA) je u reagiranju na izjava Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da su podjednak problem fotografije u udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića ocjenila da je skandalozna i da je nedopustivo ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu.

“Ratko Mladić je ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genicid, zločine protiv čovječnosti i druge teške oblike ratnih zločina i zauvijek će ostati tako upamćen”, saopštila je SDA.

S druge strane, kako ukazuju, Alija Izetbegović je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštivanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

“Zbog toga je, između ostalog, dobitnik dviju prestižnih međunarodnih nagrada za doprinos demokratiji, te ga je španski list „El Mundo“ 1995. proglasio za svjetsku „Ličnost godine“. Sve ovo sigurno zna i Christian Schmidt. Zbog toga je posebno uvredljiva njegova izjava u kojoj izjednačava ovakve dvije ličnosti. Nakon suspenzije Ustava i isključivanja bošnjačkog potpredsjednika FBiH iz procesa formiranja vlasti, Bošnjacima i bosanskim patriotama se sada poređenjem njihovih velikana sa ratnim zločincem pokušava oduzeti i ono što im je najsvetije – čast i obraz. To nećemo dopustiti. Dobro i zlo, istina i laž, ne mogu se izjednačiti bez obzira na nepravične kalkulacije dijela medjunarodne zajednice u BiH. Pravda i istina su neophodan preduslov za uspostavljanje trajnog mira u Bosni i Hercegovine i regionu”, poručili su iz SDA.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u programu Face TV poredio Aliju Izetbegovića sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, rekao je Schmidt.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen je 2021. godine pravosnažno pred sudom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni.

Alija Izetbegović nije bio optužen niti mu se sudilo za bilo kakva djela tokom rata u Bosni i Hercegovini.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: