8 Septembra, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Organizirane kontrolisane tenzija u Sandžaku

SDA Sandžaka je saopštila da je protiv upotrebe sile i nasilja za ostvarenje političkih ciljeva i nametanje političkih rješenja.

Nakon više događaja sa elementima nasilja tokom, prethodnih nekoliko sedmica u Novom Pazaru, iz ove bošnjačke stranke su ocjenili da je “činjenica da je ovaj lanac instruiranih incidenata u Novom Pazaru pokušaj vladajućeg velikosrpskog režima da kod građana Sandžaka stvori osjećaj nesigurnosti po život i slobodu kretanja”.

“Ova hronologija incidenata, orkestrirano predstavljena preko režimskih medija i društvenih mreža ima za cilj da Sandžak predstavi kao nesigurno područje, a Bošnjake kao faktor nestabilnosti. Skrećemo pažnju da se svi ovi koordinirani, snimljeni i objavljeni incidenti dešavaju nakon posjete srpskog ministra policije Ivice Dačića Novom Pazaru. Napominjemo da Bošnjaci u Sandžaku još uvijek ne mogu da ostvare svoje ustavno pravo na adekvatnu zastupljenost u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sigurnosti kako bi preuzeli odgovornost za uspostavljanje lične, imovinske i pravne sigurnosti građana Sandžaka”, stoji u saopštenju.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić boravio je 13. juna u Novom Pazaru, tokom manifestacije “Karavan bezbjednosti saobraćaja.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: