27 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Sandžački muftija pozvao sve građane da ne nasjedaju na provokacije

Muftija sandžački Muhamed ef. Demirović najoštrije je, kako je naveo, osudio svaki čin usmjeren na izazivanje tenzija i provokacija među građanima Novog Pazara, kao što je nedavno isticanje i pronos zastave tzv. Republike Srpske Krajine ulicama našeg grada.

“Vjerujem da ovakvi potezi ekstremnih grupa i njihovih finansijera ne predstavljaju stav većine, već pokušaj manjine da naruši mir i stabilnost u našoj zajednici. Nažalost, moram skrenuti pažnju na odgovornost nadležnih organa, koji u prethodnim slučajevima sličnih incidenata u Sandžaku nisu pravovremeno i adekvatno reagirali. Njihovo nedjelovanje je direktno doprinijelo da do ove posljednje provokacije uopće dođe. Neadekvatan odgovor na ovakve situacije šalje poruku da su provokacije dopuštene, što dodatno ohrabruje ekstremiste”, stoji u reagiranju.

Demirović je pozvao sve političke predstavnike Bošnjaka da budu jedinstveni i ustrajni u insistiranju na tome da se počinioci ovog, ali i svih drugih sličnih slučajeva, privedu pravdi, najstrožije kazne i da javnost bude informirana o ishodu tih procesa.

Pored toga, apeluje na predstavnike srpske populacije na prostoru Sandžaka da javno osude ovakve poteze, kako bi pokazali da ove provokacije nisu u duhu zajedničkog suživota i tolerancije koju želimo graditi.

“Jasna i nedvosmislena osuda s njihove strane poslala bi važnu poruku o solidarnosti i posvećenosti miru, bez obzira na etničke i političke razlike”, naglasio je.

Pozivao je i nadležne organe da, kako podvlači, da konačno preuzmu odgovornost, odlučno reagiraju i informiraju javnost o poduzetim mjerama protiv odgovornih osoba, kako bi se prekinuo ovaj niz provokacija koji prijeti da ugrozi međunacionalne odnose u našem gradu i kako bi se vratilo povjerenje Bošnjaka u organe reda.

“Samo kroz pravovremenu, adekvatnu i odlučnu reakciju možemo osigurati mir i stabilnost. Također, pozivam sve građane da ne nasjedaju na ovakve provokacije, već da nastave njegovati suživot, poštovanje i toleranciju koji su oduvijek bili karakteristika Novog Pazara i Sandžaka. Naša snaga je u jedinstvu, u poštovanju raznolikosti, a ne u dijeljenju i širenju mržnje”, stoji u reagiranje sandžačkog muftije Muhamed ef. Demirović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: