16 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Sa okruglog stola „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru”: Cilj je unapređenje njihovog položaja

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je na osnovu detaljnog istraživanja koje sproveo o položaju ugroženih stranaca – prvenstveno Palestinaca – u Novom Pazaru, razvio niz preporuka koje imaju za cilj unapređenje njihovog položaja i obezbjeđivanje bolje podrške.

Istraživanje je pokazalo da se ovi ljudi suočavaju sa mnogim izazovima, uključujući nedostatak pristupa osnovnim socijalnim uslugama, jezičke barijere i teškoće u integraciji u lokalnu zajednicu. Formulisane preporukeb imaju za cilj da olakšaju pristup socijalnim i ekonomskim pravima ugroženih stranaca, rečeno je na okruglom stolu pod nazivom „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru”.

Skup je bio fokusiran na palestinske izbjeglice u ovom gradu.

Predstavnici organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, medija, kao i obrazovnih i zdravstvenih institucija razgovarali su i razmijenili stvove o izazovima i mogućnostima podrške za strance u ranjivom položaju.

Kako je predočeno iz Sandžačkog odbor tokom diskusije je naglašena važnost unapređenja socijalne integracije stranaca, uz poseban akcenat na obezbjeđivanje osnovnih ljudskih prava, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti, stanovanju, tržištu rada i humanitarnoj pomoći.

“Učesnici su razmatrali konkretne mjere koje bi mogle doprinjeti poboljšanju njihovog položaja. Nepoznavanje jezika jedna je od ključnh problema sranaca u Novom Pazaur i značajno otežava zapošljavanje i društvenu inkluziju”, ukazano je na okruglom stolu održanom u pondjeljak u Kulturnom centru Novi Pazar.

Zaključeno je da je neophodnot jačanja saradnje između lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, obrazovnih i zdravstvenih institucija, kao i medija, kako bi se kreirale zajedničke inicijative koje će dovesti do dugoročnih i održivih promjena u položaju stranaca u Srbiji.

Projekat „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru i okolini“ dio je regionalne inicijative pod nazivom „Uključivanje stranaca u društvene i ekonomske tokove na Zapadnom Balkanu – pristup socijalnim i ekonomskim pravima“ (FOSTER), koji sprovodi Beogradski centar za ljudska prava, uz finansijsku podršku Evropske komisije.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: