8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Rektorat DUNP-a: Zašto sindikat „Nezavisnost“ sumnja u ustavnost Statuta DUNP-a, da li time ističe sumnje u Vladu Republike Srbije?

 U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, objavljujemo  saopštenje Rektorata Državnog univerziteta u Novom Pazaru, kao odgovor na tekst “Sindikat “Nezavisnost – DUNP”: Statut DUNP-a skandalozan, naći će se pred Ustavnim sudom Srbije” .

Državni univerzitet u Novom Pazaru, kao prvi integrisani univerzitet na prostoru visokog obrazovanja naše zemlje, osnovan je Odlukom Vlade Republike Srbije 26. 10. 2006. godine. Prilikom donošenja temeljnog akta ove ustanove, bilo je neophodno da se on sačini u skladu sa načelom ustavnosti i zakonitosti, odnosno uskladi sa tada važećim pravnim propisima jače pravne snage, što je i učinjeno, na sednici organa upravljanja, tj. Saveta DUNP-a. Potrebno je istaći i to da je od tada, pa do danas, usled promena u pravnoj regulativi Statut DUNP-a bio menjan gotovo samo onda kada je to bilo uslovljeno promenama zakona.


Procedura za izmenu i dopunu ovog akta pokreće se pred Savetom, koji u svom sastavu pored ostalih članova ima i predstavnike Vlade ( skoro 30% od ukupnog broja članova), koji u ime osnivača (Vlade R. Srbije), između ostalog, vode računa da se na načelu ustavnosti i zakonitosti baziraju svi akti koje ovaj organ donosi i koji su od fundamentalnog značaja za rad ove ustanove. I za 18 godina manje-više isti Statut nije smetao ni jednom od sadašnjih članova Sindikata. Sada ga nazivaju najnedemokratskijim pravnim aktom, maltene na svetu.


Istine radi, treba reći da je baš na zahtev Sindikata, Savet DUNP-a formirao radnu grupu za analizu Statuta. Uskoro će biti predložene izmene tog akta, nastale kao rezultat rada radne grupe.


Uzimajući u obzir sve rečeno, može se zaključiti da će procedura koju je pokrenulo povereništvo sindikata „Nezavisnost“ pred Ustavnim sudom, najpre staviti tačku na preispitivanje ustavnosti i zakonitosti ovog akta, samim tim i odluka koje su na osnovu njega proistekle. Da li Sindikat dovodi u pitanje legitimitet istaknutih članova Saveta, koji u ime Vlade Republike Srbije zastupaju interese osnivača, a naposletku i ustavnost rada samog osnivača?
Državni univerzitet u Novom Pazaru oštro osuđuje ovakav način neakademskog ophođenja prema ovoj instituciji i ističe da neće tolerisati nastojanje jednog dela svojih zaposlenih da uruše ugled i integritet ove visokoškolske ustanove, sa ciljem da ostvare lične interese.


Uprkos kontinuiranim napadima na ugled i integritet ove ustanove, u prethodne dve godine rada Državni univerzitet u Novom Pazaru na čelu sa rektorom prof. dr Zanom Dolićanin i njenim timom, akreditovao je 20 studijskih programa, na sva tri nivoa. Pored aktivne sindikalne antikampanje na svim nivoima, Univerzitet je skoro ispunio sve planirane kvote za upis studenata u narednu školsku godinu, što je jasan pokazatelj kvaliteta, kojem ova ustanova od svog osnivanja teži.

A kada je reč o akreditacijama, ponovo su oformljeni timovi za reakreditaciju studijskih programa: pravo, ekonomija i srpska književnost i jezik i planirano je da se elaborati završe do kraja septembra. Tim za akreditacije univerziteta radi i na pripremi elaborata za novi obrazovni profil iz oblasti turizma, koji će biti rezultat realnih potreba tržišta rada, komunikacije sa relevantnim subjektima iz šire društvene zajednice i želje Univerziteta da odgovori realnim potrebama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: