16 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Reakcija iz BNV-a: Hitno započeti arheološka istraživanja u krugu Opšte bolnice Novi Pazar

Na mjestu gdje su prethodnih dana pronađeni ostaci nišana, u krugu Opšte bolnice Novi Pazar nastavljeni su zemljani radovi na prilaznom putu i platou ka novom objektu zgrade buduće psihijatrijske bolnice.

Na toj lokaciji pronađeni su ostaci muslimanskih nadgobnih spomenika, a po nekim izvorima tu se nalazilo jedno od najstarijih muslimanskih grobalja u Novom Pazaru.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin je ukazao da je postojanje mezarja jedan od temelja postojanja naroda na ovom prostoru i historijskih tragova.

“Ostaci nadgrobnih spomenika, odnosno nišana, su od velikog značaja i zbog toga se mora voditi računa kad god se naiđe na neki nišan i mora se izvršiti arheološko istraživanje prostora na koijma se nađu nišani“, rekao je Baćićanin, naglasivši da gdje god se zakopa nailazi se na tragove cicilizacija i naroda, Bošnjaka i ostalih koji su živjeli na ovom prostoru.

Baćićanin je izrazio očekivanje da će u ovom slučaju, kada su pronađeni ostaci nišana na prostoru Opšte bolnice u Novom Pazaru, hitno reagovati i već danas poslati svoje stručnjake.

“Večeras ili sutra može da bude kasno i očekujem da će hitno započeti arheološka istraživanja na ovom prostoru. Muzej na ovaj način neće usporiti ili zaustaviti radove na rekonstrukciji Opšte bolnice. Mogu se izvoditi drugi radovi dok se ova zaštitno arheološka istraživanja sprovode ovdje. Dozvole se mogu uzeti po hitnom postupku, utvrditi o čemu se tu radi i arheološki se zabilježiti, prihupiti podaci, arheološki se skicirati, a nakon toga nastaviti sa izgradnjom objekata Opšte bolnice Novi Pazar“, rekao je Baćićanin podsjetivši da je Novi Pazar kulturno-historijsko mjesto i podnijevlje kroz koje su prolazile brojne civilizacije i dugi vremenski period ostajale na ovom prostoru.

Direktor Muzeja „Ras“ Elmir Habibović je na poziv SNEWS-a rekao da još nemaju detaljnih informacija u vezi ovog slučaja i da će nakon angažovanja stručnjaka te ustanove dati izjavu za javnost.

Građani koji su juče došli do ostatka najmanje tri nišana su rekli da su radnici na tom mjestu pronašli i kosti, ali ta informacija još nije zvanično potvrđena.

U krugu novopazarske bolnice posmrtni ostaci nekoliko osoba pronađeni su 2017. godine, tokom izgradnje temelja nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru.

Taj slučaj je od strane tužilaštva proglašen za državnu tajnu i do danas nisu poznate informacije o čijim posmrtnim ostacima se radi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: