16 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Profesor Šemsović: Potvrđeno da Bošnjaci u Srbiji imaju pravo na samostalan program na univerzitetu

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i univerzitetski profesor prof. dr Sead Šemsović izjavio je da su ministrica obrazovanja Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predstavnici OSCE-a nakon nedavne posjete Vijeću potvrdili da Bošnjaci u Srbiji imaju pravo da imaju samostalan program na univerzitetu koji će proizvoditi kadar za bosanski jezik i književnost.

„Bošnjačko nacionalno vijeće imalo je sastanke sa ministricom obrazovanja i predstavnicima OEBS-a. I ministrica i predstavnici OEBS-a potvrdili su ono što po svim zakonima ove države pripada, a to je da imaju samostalan program na univerzitetu koji će prouvoditi kadar za osnovnu i srednju školu koji će predavati bosanski jezik i bošnjački književnost“, rekao je Šemsović odgovarajući na pitanje šta je sa Bosanskim na DUNP-u.

Šemsović je najavio nastavak razgovora na ovu temu, uključujući i sastanak sa predstvnici uprave državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), kao najpozvaniji jer se, kako je naglasio nalazi u Novom Pazaru i Sandžaku.

„Taj univerzitet je najpozvaniji da upravo tu bude studisjki program za bosanski jezik. Budući da na univerzitetu postoje i drugi problemi koje na medijima vidimo posljednjih dana, Bošnjačko nacionalno vijeće je jako zainteresirano da taj univerzitet sazri i da bude na jednom ozbiljnom nivou. Bosanski jezi i bosanska književnost bili su različitim omjerima prisutni ovih 18 godina“, rekao je.
Šemsović koji je vanredni profesor na DUNP-u je predočio da se trenutno studijski program Srpski jezik i književnost oblikuje na način da na njemu ne postoji nikakav sadržaj iz oblasti bosanski jezik i književnost.

„Time se ukazuje prilika da Bošnjačko nacionalno vijeće nastavi zastupanje ideje da nam je potreban kompletan, cjelovit studijski program koji će se baviti proizvodnjoim kadra za ove predmete. Naravno, Bošnjaci kao nacionalna manjina na ovom prostoru imaju pravo i na one programe koji će se ticati historije, likovne kulture, muzičke kulture, za sve one programe koji su od posebnog nacionalnog interesa. Zbog toga ćemo ovu temu podizati na što veći nivo jer želimo da ostvarimo sva svoja zakonom zagarantovana prava“, poručio je on.

Aktuelni rektor DUNP-a prof. dr Zana Doličanin, foto: arhiv

Na upit ko je ukunio svaku formu bosanskog jezika na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ističe da je to uradila katuelna uprtava te visokošklske ustanove.

„U trenutkui kada je osnovan Državni univerzitet u Novom Pazaru studijski program se zvao Srpski i Bosanski jezik i književnost. Od takve formulacije odustalo se 3-4 godine kasnije, sa prvom akrteditacijom koja je išla na varijantu Srpska književnost i jezik gdje će u okviru tog studijskog programa biti nekoliko predmeta iz bošnjačke književnosti, bosanski jezik će se pojavljivati, onako, bez imenovanja u samom planu i programu, ali će se u nastavi, u okviru pravopisa srpskog jezika raditi pravopis Srpskog i Bosanskog, da bi smo imali dovoljno kadra koji će, kada uđe u nastavu, moći da predaje taj predmet“, podsjetio je on.

Podsjeća da je taj univerzitet je davao sertifikat, saplement diplomi, koji je potvrđivao da oni koji su završili studijski program Srpski jezik i književnost imaju dovoljno znanja da, taj predmet, Bosanski jezik i književnost, mogu predavati u osnovnim i srednjim školama.

„Ova nova tendencija uprave (DUNP-a) sasvim potiskuje bilo šta što je u vezi sa kulturnom historijom Bošnjaka iz ovog studijskog programa, a Bošnjaci imaju pravo da se školuju na svom maternjem jeziku, izučavaju svoj maternji jezik, kako bi kadar, a trenutno postoji oko 17 hiljada djece u obrazovanju na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, da možemo kreirati vlastiti kadar, a na taj način ćemo popravljati i kompletno stanje zajednice“, ocjenio je profesor Šemsović.

Akreditacija za studijski program Srpski jezik i književnost, u okviru kojeg su se do sada izučaval i predmeti za bosanski jezik i književnost, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru je u postupku obnove.Više izvora sa tog univerziteta je potvrdilo da se kroz materijal za akreditaciju tog studijskog programa izbacuje se nastavni sadržaji iz oblasti bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.


Rektor DUNP-a prof. dr Zana Doličanin do danas nije pristala da o tome govori ispred kamera.

Bošnjačko nacionlno vijeće (BNV) duže od deset godina insistira na uvođenju studijskog programa Bosanski jezik i književnost.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: