19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Predstavljen priručnik “Postupanje u slučajevima femicida”

Sudijama i sudijskim pomoćnicima Višeg suda u Novom Pazaru i Osnovnog suda u Novom Pazaru, te tužiocima Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru kao i polaznicima Pravosudne akademije, Odjeljenje u Novom Pazaru, priručnik za pravosuđe “Postupanje u slučajevima femicida”.

Foto: Viši sud u Novom Pazaru

Prezentaciju priručnika početkom ove semice u Novom Pazaru organizirali su predstavnici „The AIRE Centre“, u saradnji s Pravosudnom akademijom Republike Srbije uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Predsjednik Višeg suda u Novom Pazaru Slađana Čolović ukazala je na važnost unaprjeđenja i harmonizacije sudske prakse u postupanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja i femicida, pojašnjavajući da samo snažan i ujedinjen odgovor pravosuđa može poslati najvažniju poruku – da je svaki vid nasilja nedopustiv.

„Samo adekvatnim mehanizmima prevencije, a potom i sankcijama kada zločin bude počinjen, pravosuđe može doprineti borbi da se nasilje ne ponavlja i ne eskalira. Sudije i ostali pravosudni akteri primenjujući pozitivnopravne propise i zakone, trebaju se pridržavati i najviših međunarodnih i domaćih standarda u procesuiranju ovih slučajeva, zbog čega smo zahvalni na prilici da usvojimo i primenimo najvažnije nalaze priručnika za pravosuđe „Postupanje u slučajevima femicida“ u našem svakodnevnom radu. Ovaj priručnik pruža korisne informacije o najvećim izazovima u procesuiranju femicida i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, kao i o najboljim praksama i međunarodnim standardima koji nam mogu biti vodič,“ kazala je Čolović, navodi se u saopštenju Višeg suda u Novom Pazaru.

U okviru događaja na temu femicida, rodne ravnopravnosti u praksi Evropskog suda za ljudska prava, te najboljih praksi u kvalifikaciji djela, otežavajućih i olakšavajućih okolnosti, govorili su sudija Vrhovnog suda Republike Severne Makedonije Mirjana Lazarova Trajkovska, i bivša sudija Evropskog suda za ljudska prava i Ivana Milovanović, sudija Višeg suda u Nišu i članica Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti.

Foto: Viši sud u Novom Pazaru

Na skupu je predstavljen je i regionalni izvještaj “Sudski odgovor na femicid na Zapadnom Balkanu – pravni okvir i sudska praksa”, koji je rezultat trogodišnjeg istraživanja femicida u regionu.

Izvještaj pruža preporuke za unaprjeđenje procesuiranja i suzbijanja femicida u regionu.

Priručnik i regionalna studija dostupni su na zvaničnoj web stranici i mogu se besplatno preuzeti na linku: https://shorturl.at/zAFHL

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: