19 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Pramenković: Saradnja sa SDA Sandžaka bila korektna, depolitizacija BNV-a nemoguća

Aktuelna predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković izjavila je da je nemoguća depolitizacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Optužila je SDA Sandžaka da je grubo prekršila sporazum i dovela u pitanje djelovanje aktuelnog saziva Vijeća.

Ona je na konferenciji za medije pročitala prijedlog za sazivanje vanredne sjednice vijeća i obrazloženje za njenu smjenu u kojem je navedeno da je kršila princip stranačke neutralnosti kao i da je napustila delegaciju Vijeća 11. jula u Srebrenici. Odbacila je te, kao i navode da je stavila BNV pod potpunu kontrolu partije kojok pripada i interese i potrebe Vijeća podredila interesima i potrebama SPP-a i time prekršila principe stranačke neutralnosti .

Zahtjev za njenu smjenu je okarakterisala kao politički, a na pitanje da li je bilo pritisaka iz njene partije, ali i drugih stranak, je kazala da je depolitizaacija Vijeća prosto nemoguća.

“Depolitizacija Vijeća je prosto nemoguća. Ako je to najviše predstavničko tijelo koje treba da usmjerava bošnjački narod, nama najveći problem upravo jeste ta politika, onda je po meni suvišno o tome govoriti. Ali način kako se jedno vijeće, jedna institucija povređuje jednoj političkoj partiji, mi smo to već vidjeli i sa tim konceptom ja se ne slažem. Daleko od toga da je SPP imalo bilo kakvog patronata. Sa druge strane ja se ne odričem svog političkog porijekla, ta stranka me je delegirala kao nosioca liste, a kao predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća sam došla sa tog mjesta i potpuno javno i transparentno te stavove iznosila“, rekla je ona, potvrdivši da je njeno nastupanje bilo vezano za jednu političku stranku, ali da je nastupila i kao predsjednica BNV-a.

Komentarišući navode da je “Beograd izvršio pritisak na SPP kako ne bi realizirala sporazum sa SDA Sandžaka”, u vezi formiranja skupštinski većina u sandžačkik opštinama, što je bio dio sporazuma, i zašto se taj dio sporazuma nije desio kako bi došlo do političke stabilnosti, kazala je da je to paušalna ocjena.

“Nemam takva saznanja. To su veoma paušalne ocjene da je Beograd izvršio pritisak na našu stranku. To da se desilo to bi bio pun pogodak“, kazala je ona, navodeći da je propuštena šansa, dodavši:

“Ovim činom je stavljena tačka na saradanju ovih partija. Ono što je za mene predstavljalo neku vrtstu garanta, a to je bio taj sporazum, prilok ulaska u Vijeće. Po prvi put smo ušli u Vijeće. Mnogo gorkog smo progutali da bi smo ovdje zarad zajedničkih interesa boravili. To je paušalna ocjena koja ne stoji. Ko je sada, možda napravio neki pritisak da se Vijeće servira jednoj vijećnićkoj listi“, upitala je ona.

Dosadašnja predsjednica Vijeća je rekla i da nema povjerenje u vijećničku listu „SDP-Husein Memić“, jer, kako je naglasila, tokom njenog mandata ni na koji način nisu pomogli BNV i pokušavali su da opstruišu rad Vijeća, ali da će doći na zakazanu sjednicu i konstruktivno učestvovati u radu Vijeća.

Saradnju sa SDA Sandžaka unutar Vijeća je ocjenila “korektnu, sa zajedničkim ciljem da zajedno rade na projektima i na afiramciji sve onoga što je važno da se ide dalje”.

Izrazila je zadovoljstvo, kako je istakla, što su Bošnjaci bili dostojanstveno predstavljani i ocjenila je da su se u proetklih godinu i po dana branili interesei i individualni i kolektivni, svakog Bošnjaka.

Na zahtjev vijećnika sa lista „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin“ i „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ za petak, 9. avgusta zakazana je vanredna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) na kojoj bi bila razriješena dosadašnja predsjednica Misala Pramenković.

Za novog predsjednika BNV-a, predložen je dr Adel Slatina iz Priboja, vijećnik sa liste SDP-a. Za potpredsjednika BNV-a biće izabran vijećnik sa liste „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin“, koja je i do sada imala tu poziciju.

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između lidra SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja, Sulejmana Ugljanina i Usame Zukorlića, od od kraja decembra 2022. godine, većinu u BNV-u činile su liste “Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković“ i “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u novembru 2022. godine liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“ osvojile su po 12 odborničkih mjesta, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ ima deset vijećničkih mjesta , a “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović”, jedan mandar.

M. Halilović , Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: