8 Septembra, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus

Poruka generalnog sekretara UN-a: Ujedinjene nacije i svijet su 1995. iznevjerili Srebreničane

Poruka generalnog sekretara UN-a Antonia Guteresa povodom 11. jula, kada se prvi put obilježava se Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Secretary-General with group of people in front of UN flags
Generalni sekretar UN-a António Guterres (drugi s desna) sastao se sa predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Foto UN/Eskinder Debebe

Prije dvadeset i devet godina Ujedinjene nacije i svijet iznevjerili su Srebreničane. Preko 8.000 bosanskih Muslimana je sistematski ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci pokopani u masovne grobnice. Ovo je bio najgori zločin u Evropi od Drugog sjvetskog rata.

Danas odajemo počast žrtvama i solidarni smo sa preživjelima.

Neka sjećanje na Srebrenicu učvrsti našu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen pošasti genocida – svijet u kojem prevladavaju pravda i mir, gdje je “nikad više” svečano obećanje ispunjeno cijelom čovječanstvu.

Također potvrđujemo našu podršku porodicama ubijenih, u njihovoj nemilosrdnoj potrazi za istinom i pravdom. Moramo se boriti protiv poricanja i revizionizma i uložiti napore da identifikujemo svaku žrtvu i svakog počinitelja privedemo na odgovornost.

I obavezujemo se da ćemo nastaviti učiti iz ove neopisive tragedije i dijeliti priče i pouke iz Srebrenice.

Genocid u Srebrenici je potresan dokaz o razornim posljedicama nedjelovanja suočenih s mržnjom. Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promovirati međusobno razumijevanje i pomirenje.

Nakon što je 23. maja rezolucija usvojena u generalnoj skupštini UN-a Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli je označen na zvaničnom kalendaru na stranici UN-a.

Masakr u Srebrenici obilježio je jedno od najmračnijih poglavlja rata koji je uslijedio nakon raspada bivše Jugoslavije, poručeno je iz UN-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: