16 Septembra, 2024
Aktuelno Art Crna Gora Knjigofil Kultura Plav Sandžak

Počinju 47. Plavska kulturna jesen i Plavski književni susreti i 22. likovna kolonija

Piše: Vladimir-Vlado Knežević, direktor Centra za kulturu “Husein Bašić-Plav”

Ove godine, manifestacija koja već decenijama okuplja ljubitelje književnosti, umjetnosti i kulture u Plavu, ulazi u svoje 47. izdanje. PLAVSKA KULTURNA JESEN i PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRET, zajedno sa 22. LIKOVNOM KOLONIJOM, ne predstavljaju samo kulturne događaje, već i simbol neprekidnog kontinuiteta očuvanja bogate tradicije našeg kraja. Manifestacija koja ove godine obilježava gotovo pola vijeka postojanja, postale su neizostavni dio kulturnog života ne samo Plava, već i Crne Gore. Svake godine, ovi događaji okupljaju eminentne književnike, umjetnike i kulturne radnike, pružajući im priliku da predstave svoja djela, razmijene ideje i nastave ovu lulturološku dimenziju.

Vladimir-Vlado Knežević, direktor Centra za kulturu “Husein Bašić-Plav”

Plavska kulturna jesen i književni susreti nisu samo vrijeme susreta starih prijatelja, već i prilika za promociju novih talenata i osvježenje kulturne scene. Sa svakim novim izdanjem, ova manifestacija potvrđuje svoju vitalnost i značaj, kako za Plavsko-gusinjski kraj  tako i za širi kulturni prostor. Posebnu draž ove manifestacije čini i LIKOVNA KOLONIJA, koja je tokom godina postala ne samo mjesto okupljanja slikara, već i mjesto stvaranja novih umjetničkih djela koja trajno obogaćuju našu kulturnu baštinu. Uz bogat i raznovrstan program, koji uključuje književne večeri, izložbe i umjetničke performanse, ovogodišnja manifestacija obećava mnogo lijepih ostvarenja. Ove kulturne susrete karakteriše jedinstvena atmosfera koja  povezuje generacije, stvarajući liješu atmosferu popu boja Palvsko-gusinjskih ćilima.

Manifestacija koja traje gotovo pola vijeka nije samo predstavljanje kulture, već i dokaz da Plav i dalje zrači duhom umjetnosti, književnosti i tradicije. Svake godine, ona nas podsjeća na važnost očuvanja našeg kulturnog identiteta i motiviše nas da istrajemo u tome.Pozivamo sve ljubitelje kulture da nam se pridruže i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili. Neka ova jesen u Plavu bude prezentacija umjetnosti, tradicije i zajedništva.

Utorak, 10.09.2024. 19:00h

Svečano otvaranje izložbe

Dijana Lazović: “Uvijek sa prirodom (Dodiri slobode)”

Galerija Centra za kulturu “Husein Bašić”, Plav

Dijana Lazović, priznati crnogorski likovni umjetnik, poznata je po svom jedinstvenom pristupu prirodnim motivima. Njena djela odišu skladom između čovjeka i prirode, što se jasno oslikava u ovoj izložbi, koja predstavlja slobodu kroz dodire sa prirodom.

Istu noć sa početkom u 20 časova, u Koncertnoj sali Centra za kulturu ,,Husein Bašić” u Plavu, biće održan program pod naslovom “Poezija i pjesma života” u izvođenju Marka Miloševića i Borisa Režake. Ovaj kulturni događaj okuplja ljubitelje poezije i muzike, pružajući im jedinstvenu priliku da uživaju u spoju umjetnosti riječi i melodije, kroz interpretacije istaknutih umjetnika. Ne propuštite priliku da budete dio ove večeri ispunjene emotivnim stihovima i muzičkim numerama koje čine ljepotu života.

SRIJEDA, 11.09.2024.

20:00h

Program: Okupljanje likovnih umjetnika, učesnika likovne kolonije

Mjesto: Centar za kulturu “Husein Bašić”, Plav

Na ovoj izuzetnoj likovnoj koloniji okupljaju se umjetnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i Srbije, čiji radovi predstavljaju različite aspekte savremene umjetnosti Balkana. Ovi umjetnici donose sa sobom bogatstvo iskustava, tehnika i stilova, koje se kreću od tradicionalnog slikarstva i grafike do modernih skulptura i apstraktnih izraza.

Učesnici:

Selver Kardović –(CG)

Irvin Masličić – (CG)

Mladen Blažević – (CG)

Kaltrina Hoti -(CG)

Žarko Plavšić – (CG)

Mirko Dragović – (CG)

Alisa Teletović –(BiH)

Miljana Lagundžija –(BIH)

Rebeka Abdagić –(BiH)

Anđelija Branković –(SRB)

Likovna kolonija u Plavu nudi jedinstvenu priliku da se spoje različite umjetničke vizije u jedan harmoničan i inspirativan prostor, đe će se kroz zajednički rad i razmjenu ideja stvoriti nova djela koja odražavaju bogatstvo kulturnog nasleđa i savremenih tokova u umjetnosti.Ova kolonija ne samo da afirmiše regionalne umjetnike, već i podstiče međusobnu saradnju, kulturni dijalog i kreativno istraživanje. Umjetnici koji učestvuju u ovoj koloniji predstavljaju širok spektar izraza, od apstrakcije do figurativnog slikarstva, od grafike do skulpture, čime kolonija dobija višedimenzionalnu umjetničku vrijednost.Kolonija će posjetiocima pružiti priliku da uživaju u različitim umjetničkim pristupima i vide kako se ideje transformišu u vizualne forme. Svaki učesnik donosi jedinstvenu perspektivu, stvarajući bogatstvo kreativnog izraza koje će biti predstavljeno tokom događaja.

ČETVRTAK, 12.09.2024.

19:30h

Program: Sjećanje na Dušana Kostića i Esada Mekulija – film

Mjesto: Koncertna sala Centra za kulturu “Husein Bašić”, Plav

Ove veče posvećeno je sjećanju, biće prikazan film koji osvetljava život i rad dvojice velikana, Dušana Kostića i Esada Mekulija. Ovaj događaj pruža priliku da se prisjetimo njihovih značajnih doprinosa kulturi i umjetnosti, te da oživimo njihova djela kroz filmsku projekciju i poeziju.

Promoteri:

Zuvdija Hodžić – Publicista

Bogić Rakočević

Stihove govori: Slobodan Marunović

Dušan Kostić bio je istaknuti pisac i pjesnik, poznat po svom bogatom i dubokom stvaralaštvu koje je neizbrisivo obeležilo crnogorsku književnu scenu. Kostić je svojom poezijom i prozom odslikavao suštinske teme ljudske egzistencije, bavio se pitanjima identiteta, ljubavi, bola i ponosa. Njegovo delo odiše snažnim emotivnim nabojem, a njegov uticaj na mlađe generacije pisaca i dalje je neosporan. Kostićev rad nastavlja da živi kroz čitanje, analizu i promišljanje, inspirirajući nove generacije da se posvete umjetnosti riječi.

Esad Mekuli bio je značajan književnik i pjesnik, čiji je rad obilježen dubokim promišljanjem o čovjeku i društvu. Njegovo stvaralaštvo odlikuje se iskrenošću, emotivnom snagom i sposobnošću da kroz stihove i prozu prikaže univerzalne ljudske vrijednosti. Mekulijevo djelo obuhvata širok spektar tema, od svakodnevnih ljudskih iskustava do složenih filozofskih pitanja, čineći ga jednim od najvažnijih književnih glasova svog vremena. Njegova ostavština nastavlja da živi i traje i da podstiče nova čitanja i interpretacije, održavajući njegovo ime živim u kolektivnoj svijesti ljubitelja književnosti.

PETAK, 13.09.2024.

10:00h

Program: Posjeta dječijih pisaca školama

Mjesto: Škole u Plavu

U petak ujutro, najmlađi ljubitelji knjige imaće priliku da se upoznaju sa istaknutim dječijim piscima koji će posjetiti škole u Plavu. Ova posjeta ima za cilj da podstakne interesovanje za čitanje među đecom, inspirišući ih da istražuju svijet književnosti i razvijaju svoje stvaralačke sposobnosti.

19:30h

Program: Veče poezije i proze zavičajnih književnika

Mjesto: Koncertna sala Centra za kulturu “Husein Bašić”, Plav

Veče posvećeno poeziji i prozi biće prilika da se zavičajni književnici okupe i podijele svoje stvaralaštvo sa publikom. Ovaj događaj okuplja renomirane autore čija djela odražavaju bogatstvo kulturnog nasleđa, ali i savremene tokove književnosti.

Učesnici:

Zuvdija Hodžić

Senadin Pupović

Kaltrina Hoti

Afan Latić

Miško Jokić

Senada Đešević

Sajma Feratović

Zuvdija Šahmanović

Rasim-Rale Gulić

Moderator: Publicista Božidar Proročić

Ovo književno veče će biti pravi praznik za ljubitelje pisane riječi, đe će se smjenjivati glasovi autora različitih generacija i stilova, od onih koji su već ostavili neizbrisiv trag na književnoj sceni, do onih čije stvaralaštvo tek stiče priznanja. Književnici će svojim stihovima i proznim tekstovima oživjeti duh zavičaja, istražujući univerzalne teme kao što su ljubav, prolaznost, identitet i društvo.Ovaj događaj ne samo da pruža priliku publici da uživa u vrhunskoj književnosti, već i da se upozna sa različitim pristupima i temama koje su relevantne za današnje društvo. Kroz svoje riječi, ovi autori grade snažne zavičajne ali i interkulturalne veze čuvajući kulturno nasleđe i prenoseći ga novim generacijama.

SUBOTA, 14.09.2024.

19:00h

Program: Izložba radova sa XXII likovne kolonije

Mjesto: Galerija Centra za kulturu “Husein Bašić”, Plav

U subotu, veče započinjemo izložbom radova nastalih na ovogodišnjoj, dvadeset drugoj po redu, likovnoj koloniji. Ova izložba predstavlja krunu umjetničkog stvaralaštva, đe će posjetioci imati priliku da vide djela koja su proistekla iz zajedničkog rada i kreativne razmjene ideja između umjetnika iz regiona. Radovi će biti izloženi u Galeriji Centra za kulturu “Husein Bašić”, pružajući jedinstven uvid u raznolikost i bogatstvo savremene likovne umjetnosti.

20:00h

Program: Centralno veče poezije

Mjesto: Koncertna sala Centra za kulturu Husein Bašić, Plav

Centralno veče poezije, koje će se održati odmah nakon izložbe, predstavlja vrhunac kulturnog programa. Ovo veče okuplja neke od najznačajnijih pjesnika i književnika iz Crne Gore i regiona, koji će svojim stihovima uneti magiju riječi u srca prisutnih.

Učesnici:

Zuvdija Hodžić (CG)

Veljko Veljović (CG)

Slobodan Zoran Obradović (CG)

Miloš Kecojević (CG)

Dragana Mrkić (CG)

Aida Orahovac-Kuč (CG)

Slava Vojinović (CG)

Rasim-Rale Gutić (CG)

Božidar Proročić (CG)

Senadin Pupović (CG)

Kaltrina Hoti (CG)

Nada Matović (CG)

Jelena Jovetić (CG)

Munevera Sutović (CG)

Jelena Božović (CG)

Andrija Radović (CG)

Sulejman-Beča Kujević (CG)

Dragana Erjavšek (CG)

Afan Latić (CG)

Miško Jokić (CG)

Hankuša Hamzagić (SRB)

Melida Travančić (BiH)

Umihana Krilčević-Omerović (BiH)

Flori Bruqi (KS)

Shygri Galica (KS)

Ovo veče je posvećeno proslavi poezije kao izraza duše i refleksije društvenih tokova. Učesnici, među kojima su renomirani pjesnici i pisci, dolaze iz različitih krajeva i donose sa sobom bogatstvo kulturnih i jezičkih različitosti. Njihovi stihovi će prožeti atmosferu dubokim emocijama, promišljanjima i univerzalnim temama koje nas sve povezuju.Centralno veče poezije nije samo prilika da se uživa u izuzetnim književnim djelima, već i da se održi dijalog između različitih poetika, stilova i perspektiva. Ovo okupljanje predstavlja svojevrsni kulturni most koji spaja tradiciju i savremenost, lokalne specifičnosti i univerzalne vrijednosti. Svi prisutni će imati priliku da osjete snagu riječi i da kroz poeziju dožive trenutke istinske umjetničke magije.

PONEDJELJAK, 16.09.2024.

19:30h

Program: Promocija izdavačke kuće Fokalizator – Najznačajnija djela

Mjesto: Koncertna sala Centra za kulturu “Husein Bašić”, Plav

U ponedjeljak, 16. septembra, sa početkom u 19:30h, u Koncertnoj sali Centra za kulturu Husein Bašić u Plavu, održaće se promocija izdavačke kuće “Fokalizator”, koja se etablirala kao jedna od vodećih kuća u regionu, posvećena izdavanju vrhunskih književnih djela. Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa najznačajnijim djelima koja su obilježila recentnu produkciju ove izdavačke kuće.

Promoteri:

Vladimir Vojinović – Direktor izdavačke kuće Fokalizator

Vladimir Vojinović je vizionar i kreativni lider izdavačke kuće “Fokalizator”. Pod njegovim rukovodstvom, Fokalizator je postao sinonim za kvalitet i inovaciju u izdavaštvu, pažljivo birajući naslove koji odražavaju savremene literarne tokove, ali i održavaju visoke estetske i umjetničke standarde. Na promociji će Vojinović predstaviti filozofiju i misiju Fokalizatora, kao i ključna djela koja su oblikovala reputaciju ove izdavačke kuće.

Senad Gačević – Profesor

Senad Gačević, renomirani profesor i muzikolog, svojim stručnim uvidom doprinosi rasvjetljavanju značaja djela koja Fokalizator izdaje. Gačević će govoriti o književnoj vrijednosti ovih izdanja, njihovom uticaju na kulturnu scenu i važnosti promovisanja kvalitetne literature u vremenu kada se suočavamo sa izazovima digitalne ere.

Afan Latić – Profesor

Afan Latić, profesor i poznavalac književne teorije, dodatno će obogatiti ovu promociju svojim analizama i interpretacijama ključnih naslova izdavačke kuće Fokalizator. Njegovo izlaganje će se fokusirati na estetske, tematske i narativne aspekte knjiga koje su izdane pod okriljem ove kuće, pružajući dublji uvid u njihovu važnost za širu književnu zajednicu. Ova promocija nije samo prilika da se upoznate sa najznačajnijim djelima, već i da čujete mišljenja i stavove stručnjaka koji su direktno uključeni u oblikovanje književne scene. Publika će imati priliku da postavlja pitanja, diskutuje o literarnim trendovima, takođe dobije preporuke za buduća čitanja. Fokalizator je, kroz svoj rad, postao neizostavan dio književne scene, nudeći publici knjige koje pomjeraju granice i otvaraju nova poglavlja u razumijevanju književnosti. Ne propustite ovu priliku da saznate više o najznačajnijim djelima i upoznate se sa radom izdavačke kuće koja nastoji da postavi nove standarde u izdavaštvu i kulturnom promišljanju.

UTORAK, 17.09.2024.

20:00h

Program: Poetsko-muzičko veče – Sevdalinke u izvođenju udruženja “Bosni u amanet”

Mjesto: Koncertna sala Centra za kulturu Husein Bašić, Plav

U utorak, 17. septembra 2024. godine, sa početkom u 20:00 h, Koncertna sala Centra za kulturu “Husein Bašić” u Plavu biće domaćin posebnog poetsko-muzičkog večeri posvećenog sevdalinkama, tradicionalnim pjesmama koje su od neprocjenjivog značaja za kulturno nasleđe Balkana. Ovaj događaj, izvodiće članovi udruženja “Bosni u amanet”, koji su posvećeni očuvanju i promociji sevdalinke kao jedinstvenog muzičkog i poetskog izraza.

Sevdalinka, poznata po svojoj dubokoj emotivnosti i izražajnosti, predstavlja pravi biser muzičke tradicije, sa stihovima koji odišu ljubavlju, tugom, nostalgijom i životnim mudrostima. Ovo veče će spojiti snagu poezije i muzike, uvodeći publiku u svijet đe se emocije prenose kroz melodije i riječi koje su obilježile generacije. Udruženje “Bosni u amanet” svojim izvođenjem vraća sevdalinku na scenu sa posebnim poštovanjem prema njenoj tradiciji, ali i sa svježinom koja je prilagođena današnjem vremenu. Kroz ovo veče, posjetioci će moći da osjete kako sevdalinka, iako duboko ukorijenjena u prošlosti, zadržava svoju vitalnost i značaj i u modernom dobu.

Publika će imati priliku da uživa u prefinjenim interpretacijama sevdalinki, da se kroz zvuke i stihove vrati u prošlost, ali i da doživi kako ove pjesme nastavljaju da žive i danas. Očekuje nas veče ispunjeno autentičnom muzikom, poetskim izražajem i dubokim emotivnim doživljajem koji će ostaviti trag u srcima svih prisutnih. Dođite i budite deo ovog izuzetnog kulturnog događaja, đe ćemo zajedno uživati u ljepoti i snagi sevdalinke, muzike koja nadilazi granice i povezuje ljude kroz univerzalne teme ljubavi, bola, nade i sjećanja.

Svi programi u okviru manifestacije 47. Plavska kulturna jesen, Plavski književni susreti i 22. Likovna kolonija ostvareni su uz snažnu podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Opštine Plav. Ova podrška je ključna za realizaciju bogatog i raznovrsnog kulturnog programa koji doprinosi očuvanju i promociji kulturnog nasleđa. Zahvaljujući njihovom zalaganju, omogućeno je da se ovaj jedinstveni kulturni događaj održi na visokom nivou, obogaćujući kulturni život Plava i afirmišući njegov značaj na kulturnoj mapi Crne Gore. 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: