8 Oktobra, 2024
Aktuelno Novi Pazar Sandžak Sport Tutin

Počinje “Sandžačka super liga”

U Novom Pazaru 19. oktobra počinje” Sandžačka super liga”, rekreativno takmičenje u velikom fudbalu na kojem će učestvovati osam ekipa.

Liga će trajati 5-6 nedjelja, ali je cilj takmičenja da se kroz sport i fudbal krene u zbližavanje svih gradova u Sandžaku. Utakmice će se održavati vikendom na terenu u Šutenovcu.

Direktor Ustanove “Sandžčke igre” Altin Grbović rekao je da će u ekipama iz Novog Pazara biti igrača iz ostalh sandžačkih gradova i da je u takmičenju, kao opština, Tutin uzeo učešće.

“To je samo početak, liga je zamišljena kako bi kroz fudbal krenuli u zbližavanje između sandžačkih gradova”, predočio je Grbović na konferenciji za medije u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

On je kazao da je Sandžačka liga je evoluiala iz nekih majih okvira i ideja, Triagonala, Kalčo i Pazarske super lige, kada su u jednom periodu imali oko 450 takmičara i toliku je pažnju privukla da su i beogradski mediji snimali reportažu.

“Najspecifičnija je liga u državi je ova liga koju smo mi sad organizirali, iz razloga što je rekretivnog karaktera, ali i veliki fudbal. Svi gradovi su sa oduševljem prihvatili oui inicjativi i u budućnosti najavili učešće i stvaranje uslova za održavanje ovakve lige”, istakao je on.

Infrastrukturnu podršku za održavanje Sandžačke lig pružili su Sportski savez Novog Pazar i Ustanova za sport Novi Pazar.

-Sandžačke igre u julu 2025.

Ustanove “Sandžačke igre” za narednu godini, kranjem jula 2025. priprema održavanje Sandžačkih igara, koje su posljednji put održane 2019. godine.

46 . “Sandžačke igre” održane su 2019. godine u Sjenici, foto: SNEWS, arhiv

Prema riječima Grbovića prethodno će, u okviru školskog sporta, za kraj decembra planiraju orgabnizirati “Poligon spretnosti”, a u aprilu “Basket 3 na 3” na kojem bi se okupili takmičari iz svih gradova Sandzaka i drugih mjesta.

Sredinom aprila planirana je i trka na 10 kilometara, kroz Novi Pzar, koja bi se zvala “Pazarska 10”.

Također je planirano održavanje Tradicionalnih sandzačkih igara, kako je predočio Grbovic, koje bi se održavale u ruralnim sredinama s ciljem da se podsjeti na njihov značaj.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je 2018. godine formiralo Ustanovu “Sandžačke igre”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: