8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Odgovor-reagovanje na tekst “Prof. dr Sead Šemsović: Duboka država izbacuje Bosanski sa DUNP”

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, u izvornom obliku objaviljujemo odgovor koji nam je proslijeđen danas, 09. 07. 2024. godine u 11. 00 sati

Državni univerzitet u Novom Pazaru: Netačne i opasne tvrdnje docenta Šemsovića

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalno g veća i docent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Sead Šemsović iznoseći netačne i opasne tvrdnje na račun rukovodstva ove visokoškolske ustanove i svojih mladih kolega Bošnjaka, pokušava da na brutalan način politizuje pitanje akreditacije studijskog programa Srpska knjižvnost i jezik.

Treba znati, da to nije novi studijski program, nego program koji postoji od osnivanja univerziteta. A upravo je docent Šemsović šef tima za reakreditaciju ovog studijskog programa, koji je uludo potrošio godinu dana ne uspevši da sastavi materijal za akreditaciju.

Sada, kada je to postalo očigledno, optužuje rukovodstvo za potiskivanje sadržaja iz bošnjačkog jezika, kulture i književnosti iz pomenutog studijskog programa, pominjući nekakvu „duboku državu“ i desničarske snage, kojima po njegovim rečima, petokolonaši Bošnjaci treba da pomognu proces asimilacije Bošnjaka.

Državni univerzitet učiniće sve što može da se akredituje studijski program Srpska književnost i jezik, kao i ostali programi koji su u procesu akreditacije. Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Zana Dolićanin je na nedavnom sastanku sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog veća dr Misalom Pramenković, koja se interesovala za mogućnost otvaranja studijskog programa Bosanski jezik i uvođenja sadržaja iz bosanskog jezika, bošnjačke kulture i književnosti na drugim studijskim programima, jasno istakla da će Državni univerzitet u Novom Pazaru izaći u susret svim zahtevima u skladu sa pravnom regulativom i podržaće sve ideje i projekte od opšteg interesa, ali najpre od interesa za mlade generacije.

U tome značajnu ulogu treba da preuzme i Ministarstvo prosvete. Da li Šemsović sada pokušava da dobru saradnju najvišeg bošnjačkog predstavničkog tela i Državnog univerziteta dovede u pitanje?

Poštujući dobru univerzitetsku praksu, Šemsović bi trebalo o stručnim pitanjima da govori kao nastavnik, a ne kao političar. Između ostalog i zato što Zakon o visokom obrazovanju Republike Srbije politiku na univerzitetima ne dozvoljava.

DRŽAVNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU

Povezane vijesti

%d bloggers like this: