16 Septembra, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Nova većina u BNV-u, za novog predsjednika predložen Adel Slatina (SDP) iz Priboja

Vijećnici sa lista „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin“ i „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ zatražilu su prije tri dana da se 9. avgusta održi vanredna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) na kojoj bi bila razriješena dosadašnja predsjednica Misala Pramenković. U zahtjevu za sazivanje sjednice, u prijedlogu za dnevni red, navodi se izbor novog predsjednika i potpredjednika BNV-a.

Za novog predsjednika BNV-a, kako stoji u dostavljenom aktu, predložen je dr Adel Slatina iz Priboja, vijećnik sa liste SDP-a.

Za potpredsjednika BNV-a biće izabran vijećnik sa liste „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin“, koja je i do sada imala tu poziciju., saznaje SNEWS.

„Kršenje principa stranačke neutralnosti“ od strane najviših predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, utemeljen na ustavna i zakonska načela, osnovnih je razlog za smjenu u upravljanju BNV-om.

U prijedlogu da se dosadašnja predsjednica BNV-a Misala Pramenković razriješi dužnosti se navodi da nije poštovala dogovor postignut na početku mandata, da Vijeće radi potpuno samostalno, bez uplitanja političkih partija, obraćala se na završnom skupu SPP-a i napustila delegaciju BNV-a 11. jula u Srebrenici i svrstala se u delegaciju svoje stranke.

„Misala Pramenković je svojim djelovanjem Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) stavila pod potpupunu kontrolu stranke kojoj pripada i potrebe i interese Vijeća podredila interesima i potrebama Stranke pravde i pomirenja (SPP). Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo svih Bošnjaka u Republici Srbiji mora očuvati svoj kontinuitet rada, a svojim kompletnim djelovanjem podsticati na jedinstvo Bošnjaka, dok stranke svojim djelovanjem podstiču na podjele“, stoji u obrazloženju prijedloga za sazivanje sjednice BNV-a.

Dosadšnju većinu BNV-u činile su liste “Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković“ i “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Na izbborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u novembru 2022. godine liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“ osvojile su po 12 odborničkih mjesta, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ ima deset vijećničkih mjesta , a “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović”, jedan mandar.


Prema neformalnom dogovoru lista SDP-a je zamijenila dosdašnju poziciju SPP-a sa kojom je SDA Sandžaka (“Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ ) i u decembru ove godine dobiće poziciju predsjednika BNV-a, dok će SDP imati potpredsjendika Vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS) na inicijativu SDA Sandžak osnovno je 1991. godine. Od 2003. godine djeluje kao dio bošnjačke manjinske uprave, odnosno formalno kao Savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: