19 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Narodni poslanici SDA Sandžaka glasali protiv “svesrpske deklaracije”, bošnjački zastupnici iz SDP-a i SPP-a nisu bili u sali tokom glasanja

Narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije jučer su glasali protiv Deklaracije sa “sverspskog sabora”, jer je ona pokazatelj jasne namjere za nacionalnom dominacijom i realizacijom velikodržavnih projekata, što se ne može ocijeniti kao pozitivan korak ka vraćanju povjerenja i uspostavljanju saradnje u regiona, navedeo je u odgovoru na upit koji je urednik SNEWS-a istovremeno uputio zastupnicima bošnjačkih stranaka u Skupštini Srbije.

Narodnim poslanicima Muameru Bačevcu (SDP), Edinu Đerleku (SPP) i Ahmedinu Škrijelju (SDA Sandžaka) je sa pozivom da daju odgoore stavove kako bi ih prenijeli javnosti u Sandžaku i šire poslana poruka: “Skupština Srbije usvojila je danas Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Za taj prijedlog je glasalo 139 narodnih poslanika. Da li ste vi i vaše stranačke kolege glasale “za” ili “protiv? Zbog čega ste tako glasali kako ste glasali? Kakav je vaš stav u vezi tog dokumenta?”

Do sada je odgovor stigao iz SDA Sandžaka u kom se izričito navod da je “usvojena Deklaracija je prijetnja miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu”.

“Usvojena Deklaracija zanemaruje više ključnih pravnih i političkih činjenica: 1. U Srebrenici je nad bošnjačkim narodom izvršen genocid, što je utvrđeno presudama relevantnih međunarodnih sudova. Tu činjenicu ova niti bilo koja druga deklaracija ili rezolucija ne mogu izbrisati. 2. Republika Srpska nije država, već dio međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. 3.Republika Srbija je višenacionalna država. Jedan od manje brojnih naroda koji žive u Republici Srbiji su i Bošnjaci kojima nije dopušteno da ostvaruju svoja Ustavom garantovana prava. 4. Republika Srbija je sekularna država u kojoj vjerski službenici ne bi mogli niti bi trebali kreirati državnu politiku a posebno ne u slučajevima kao što je ova Deklaracija i ono što je njen krajnji cilj. Republika Srpska kao neotuđivi dio države Bosne i Hercegovine ne može imati nikakav Dan državnosti. Prema tome, ovo što piše u tački 29. Deklaracije, predstavlja otvoren udar na suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine”, stoji u tom odgovoru.

Navodi se i da se proglašavanjem pjesme “Bože pravde” za svesrpsku himnu stvara obaveza revizije Ustava i zakona i promjene sadržine grba, zastave i himne Republike Srbije.

“Novi grb, zastava i himna treba da odražavaju multietnički karakter Republike Srbije i da svojom sadržinom ne vrijeđaju ničija nacionalna i vjerska osjećanja. Vlada i državni organi Republike Srbije, imaju obavezu da svim narodima koji žive u Republici Srbiji omoguće sve ono što traže za pripadnike srpskog naroda u drugim državama, uključujući unapređenje ustavno – pravnog statusa, unapređenje sveukupnog položaja i ostvarivanje do sada garantovanih prava”, poručuju ovim povodom iz SDA Sandžaka.

Također podsjećaju da je “Bošnjacima u Sandžaku onemogućeno ostvarivanje Ustavom garantovanog prava na zastupljenost u policiji, sudstvu, tužilaštvu, vojsci, službama sigurnosti i drugim državnim organima i službama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama”.

Protiv ove deklaracije, pored posanika SDA Sandžaka Ahmedina Škrijelja i Selme Kučević glasalo je i sedam i poslanika Zeleno-lijevog fronta.

Poslanik SDP Srbije Mauamer Bačevac i poslanici Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek i Edin Numanović, koji su dio vladajuće većine, tokom glasanja za ovu deklaraciju nisu bili prisutni u sali.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: