8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Sandžak

Najtransparentniji diskriminatori medija i novinara

Svjetski dan sloboda medija novinari u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori dočekuju u okruženjih općih pritisaka od strane vlasti i borbe za opstanak i elemenatarnu egzistenciju.

Sloboda medija, zbog “opstanka na tržištu”, kao i prethodne decenije, je na razini jednoumlja, a u regiji Sandžak i dalje ne postoji medij sa tim statusom, čak ni portal, koji svojim sadržajem u kontinuitetu izvještava o najvažnijim događajima iz svih sandžačkig gradova i općina.

Od strane pararlelnih struktura vlasti, izvršne i pravosudne prije, u Srbiji, prije svega, svaki oblik javne kritike, govora i izražavanja se svim pravnim zloupotrabama i pravnim nasiljem, ekonomskim pritiscima, zlupotrebom zakonskih ovlašćenja i pravnim nasiljem pokušava zaplašiti, onesposobiti i onemogućitisvaki medij i novinar koji javnost informiše o stanju u društvu i državim institucijama.

Pogotovo su na udaru, slobodni, nezavsni i hrabri novinari koji izvještavaju o sprezi korupmiranh političata, kriminalaca i nosioca funkcija sa javnim ovlašćenjima. Ovakvim djelovanjam, kontinuirano, godinama unazad se urušavaju sve vrijednosti društva.

SNEWS, kao i prehodnih godina, na ovaj dan, poziva sve građana da građanskom neposlušnošću prema lošoj i korumpiranoj vlasti, kroz javno djelovanje otkrivaju sve oblike nezakonitog odnosa nosioca vlasti i pomognu slobodnim medijima u zaštiti sistema vrijednosti, sloboda i ljudskih prava.

SNEWS ukazuje i podsjeća da se diskriminacija prema nezavosnom medijima i noivinarima posebno sporoodi od strane nosioca lokalne vlasti u Novom Pazaru koja sebe predstavlja kao “najtransparentnija” u Srbii.

Oličenje moći šesnaesogodišne vlasti, predvođene Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), kroz otvorenu diskriminaciju prema slobodnim medijima i novinarima, ogleda se kroz njihivu direktnu diskriminaciciju kršenjem Zakona o medijima i javnom informisanju, a sve to uz šutnju nezavisnih državnih institucija, poput Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, jer na čelu te “nezvisne” insitucije dolazi ličnost iz stranke (crvene) čiji je osnivač i ove prve (zelene).

Indeks obespravljenosti slobodnih medija sveih ovih godina ogleda se i preko konkursa za sufinansiranje medijskih projekata. Dovoljno je samo pogledati kome su i za šta dodijelivana milionska sredstva, a kome simbolične sume.

Zapravo, koliko građana zna šta je javni interes?

Medin Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: