12 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Muftija Dudić se odazvao pozivu turskog reisa Erbaša: Direktni razgovori prilika za unapređenje stanja

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić, sa saradnicima, susreo se danas u Ambasati Republike Turske u Beogradu sa delegacijom Uprave za vjerske poslove Republike Turske, predvođenom predsjednikom Diyaneta Ali Erbašom, koji kao član delegacije predsjednika R. Turske Recepa Tajyypa Erdogana boravi u dvodnevnoj posjeti Republici Srbiji.

Foto: mesihat.org

Iz Meihata IZuS je večeras saopšteno da je muftija Dudić tokom razgovora “naglasio važnost posjete predsjednika Erdoana Srbiji i susreta sa predsjednikom Srbije, u cilju održavanja dobrih bilateralnih odnosa dviju država, za dobrobit svih građana”.

Također, kako se dodaje, izrazio je zadovoljstvo susretom i zahvalio predsjedniku Diyaneta na posebnom interesovanju za stanje muslimana u Srbiji i “prilici da se kroz direktne razgovore iznađu najefikasniji oblici saradnje i zajedničkog djelovanja u budućnosti, u cilju unapređenja stanja”.

“Predsjednik Mešihata predstavio je rad i ostvarene rezulatate Islamske zajednice u Srbiji i njenih ustanova u prethodnom tridesetogodišnjem periodu, ističući da njoj pripadaju muslimani od Priboja do Subotice i Preševa, te da Zajednica čini sve što je u njenoj moći da se popravi stanje na cijelom prostoru”, stoji u saopštenju.

Foto: mesihat.org

Dodaje se da je predsjednik Uprave za vjerske poslove – Dyjaneta, Ali Erbaš zahvalio je predsjedniku i delegaciji Mešihata na dolasku, naglasivši potrebu unapređenja odnosa i jedinstvenog djelovanja u budućnosti.

Ukazao je na moguće oblike saradnje između odgojno-obrazovnih ustanova Mešihata IZ-e u Srbiji sa srodnim ustanovama koje djeluju u okviru Diyaneta. Turske, s ciljem njihovog zbližavanja i ostvarivanja boljih rezultata. Dogovoreno je da se u interesu iznalaženja modaliteta saradnje i efiksnog djelovanja razgovori nastave i saradnja intenzivira”, prenosi se u saopštenju.

Nakon spomenutog susreta, predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić prisustvovao je svečanom ručku u Palati Srbija, kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio u čast posjete predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Na poziv predsjednika Dijaneta Republike Turske, predstavnici Islamske zajednice Srbije (IZS), predvođeni vrhovnim poglavarom Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulemom Senad ef. Halitovićem, ranije danas, sastali su se također u tuskoj ambasadi Beogradu.

Erbaš je sa svojom delegacijom klnjao džumu namaz u Bajrakli džamiji i susreo se sa imamima i predstavnicima muslimana Srbije.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: