19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Muftija Demirović: Nije tačno da je islamska zajednica odbila da obavi dženazu Senadu Ramoviću

Sandžački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka (Islamska zajednica Srbije) Muhammed ef. Demirović demantovao je navode beogradskih medija da je ta islamska zajednica odbila da obavi dženazu Senadu Ramoviću Becanu, ubijenom prije dva dana u policijskoj akciji od strane pripadnika SAJ MUP-a Srbije.

Predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka i muftija sandžački Islamske zajednice Srbije (IZS) Muhammed ef. Demirović, foto: SNEWS, arhiv

“Nije tačno da smo odbili da obavimo dženazu jer to od nas niko nije ni tražio”, rekao je muftija Demirović, odgovarajući na navode iz beogradskih medija.

Ramović je ubijen u subotu uveče u policijskoj akciji u selu Horkovu, gdje se nalazi i njegova porodična kuća.

Beogradski mediji su objavili da je on, u nedjelju ujutru, ukopan na improvizovanom groblju u tom mjestu, te da su ga “pokopali njegovi sljedbenici u blizini kuće u kojoj je likvidiran, zato što su islamske zajednice odbile da to urade”.

Iz Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) do sada nisu demantovali, niti potvridili da su odbili da obave dženazu ubijenom Ramoviću.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutra[njih poslova Ivica Dačić, foto: MUP Srbije

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pripadnici specijalnih jedinica nisu imali namjeru da ubiju vehabiju Senada Ramovića kod Novog Pazara, ali da je “primenjen zakon” tako što je likvidiran nakon što je pucao na policiju.
Nikola Kočović.

Dačić je za TV Pink rekao i da je Ramoviović bio osumnjičen da je direktno uticao na radikalizaciju Miloša Žujovića, koji je kao Salahudin, konvertit u islam, krajem jula samostrelom teško ranio žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Senad Ramović Becan, foto: FB, privatni arhiv

Senad Ramović Becan obratio se 6. jula video porukom preko Tik-Toka, navodeći da se ne krije od srbijanskih sigurnosnih službi i da on i njegova “braća” nisu povezani sa terorizmom.

“Ono što niste uspjeli 2007. godine, da me ubijete nego ste me samo ranili, sad vam je cilj moje ubistvo”, naveo je u Ramoviić u svom poljednjem obraićanju na društvenim mrežama.

Od svoje rane mladosti Ramović se bavio boksom, dvedesetih godina je bio aktivan u folklornom ansamblu KUDM “Preporod” u Novom Pazaru, a kasnije je od strane policije bio povezan sa trgovinom bijelim robljem u Italiji.

Biio je u grupi koja je obezbjeđivala tadašnjeg sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, a zatim nakon nesporazuma s snjim sa još 14 muškaraca optužen da je planirao njegovo ubistvo. Nakon hapšenja 2007. osuđen je na 13 godina zatvora zbog terorizma.

Na društvenim mrežama pojavilo se više sadržaja kojim je označen kao “šehid”.

U vezi ovog slučaja do sada nije bilo reakcija iz političkih stranaka i organizacija ciilnog društva u Sandžaku i regionu.

M .H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: