26 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

“Krađa fotografija” sa SNEWS-a: Za danas zakazan početak suđenja

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru danas bi zbog sumnje da je pomagao u izvršenju krivičnih djela iz oblasti autorskih prava trebalo da počne suđenje direktoru Sandžak Media DOO Salahudinu Fetiću.

Foto: SNEWS, arhiv

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru je, zbog postojanja opravdane sumnje da je pod svojim imenom, kao direktor privrednog društva “Sandžak Media DOO” pomagao NN licu da neovlašćeno preuzima sadržaje sa portala SNEWS i javno ih objavljuje na portalu sanzdakpress.net, 7. avgusta Osnovnom sudu u Novom Pazaru protiv Fetića podnijelo optužni prijedlog.

Tužilaštvo, postupajući po krivičnoj prijavi autora fotografija i urednika SNEWS-a Medina Halilovića, nakon tri godine istrage, dopuna i urgencija Fetiću stavlja na teret da je u periodu od 12 . jula 2020. do 10 . maja 2021. godine sa umišljajem pomogao drugom da se neovlašćeno objavi i snimi, javno saopšti tuđe autorsko djelo – fotografija, tekst naslov čiji je autor Medin Halilović.

Kako se navodi u optužnom aktu Fetić je to učinio na taj način što je u navedenom periodu u više navrata finansirao uslugu za hosting portala “sandzakpress.net” kod pravnog lica “Dream Web Technologies Doo”, sa sjedištem u Republici Srbiji, i kao direktor, posredstvom svoje firme omogućio medijski prostor za oglašavanje portala “sandzakpress.net”.

“Tako je neposredno pomogao NN licu da neovlašćeno javno objavi, snimi i saopšti na portalu ‘sandzakpress.net’ fotografije, tekstove čiji je autor Medin Halilović, tako što je bez njegove saglasnosti uzimao njegove fotografije, tekstove i naslove sa sajta ‘snews.rs’ i iste neovlašćeno javno objavljivao, snimao, saopštavao za vijesti na sajtu ‘sandzakpress.net’”, stoji u optužinom prijedlogu OJT u Novom Pazaru.

“Ukradene fotografije”

Pored fotodokumentacije sa nekoliko desetina predmetnih fotografija javni tužilac Muhedin Dedeić je, između ostalog, predložio da se u dokaznom postupku pročitaju nalazi i mšljenja vještaka IT i elektrotehnike, izjava direktora “Dream Web Technologies Doo”, kao prilozi iz krivične prijave.

– Iz predmeta izuzet sudija Fuad Zukorlić

Suđenje za prvi ovakav slučaj u Novom Pazaru, u predmetu K 390/202 trebalo bi da počne u 10:30 sati kod postupajućeg sudije Bojana Nikolića.

Iz predmeta je odlukom suda prethodno izuzet sudije Fuada Zukorlić, nakon što je to zatražio oštećeni, odnosno predložio preko svog punomoćnika advokata Mirsena Alibašića.

Izuzeće iz ovog predmeta je ranije tražio i sudija Fuad Zukorlić, ali je njegov priedlog bi odbijen.

Portal na kojem su objavljivane ukradene fotografije sa SNEWS-a, uglavnom objavljuje sadržaje kojim promoviše stavove Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), kao i dijelove medijskih sadržaja sa Sandžak TV, NA SANA i drugih lokalnih i regionalnih registrovanih medija.

Halilović je, zbog specifičnosti ovog slučaja, pozvao medije, novinarska udruženja, međunarodne i domaće organizacije da prate ovaj sudski postupak.

Redakcija SNEWS-a

Povezane vijesti

%d bloggers like this: