8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Islamska zajednica Srbije (IZS) od državnih organa zahtjeva poštovanje legitimnih i legalno izabranih predstavnika

Islamska zajednica Srbije (IZS) je saopštila da na prijemu kod predsejdnika Republike prije dva dana nisu bili nikakvi zvaničnici niti predstavnici te islamske zajedice, već privatna lica i kao takvi nemaju pravo da je javno zastupaju i predstavljaju.

“Islamska zajednica Srbije se odlučno ograđuje od ove neformalne grupe koja je svojim djelovanjem nanijela i nanosi nemjerljivu štetu Islamskoj zajednici. Islamska zajednica Srbije je uvek bila i biće konstruktivan faktor društva, na braniku moralnih i duhovnih vrijednosti svojih vjernika u prvom redu ali i cjelokupnog društva, i u tom smislu partner je svim društvenim subjektima u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju i podsjeća da je Islamska zajednica Srbije tradicionalna verska zajednica koja ima svoje autonomne propise čiju primjenu jamči Zakon Republike Srbije i u skladu sa tim ima svoje zvanične predstavnike koji su u skladu sa navedenim propisima izabrani.

Smatraju da je izvjesnim manipulativnim djelovanjem, zarad privatnih interesa, od strane pojedinaca – bivših službenika te islamske zajednice, došlo do zabune kod najbližih saradnika predsjednika Republike, te očekujemo u narednom periodu, u najskorijem vremenu, da će
imati priliku da o svemu tome razgovaraju sa gospodinom Preds,ednikom lično.

“Islamska zajednica Srbije od državnih organa zahteva poštovanje legitimnih i legalno izabranih predstavnika”, ističe se u reagiranju.

Također se podsjeća da je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije – Reisu-l-ulema Senad efendija Halitović izabran dana 16.10.2023. godine i da je službeno inaugurisan 02. marta tekuće godine, kao i da je o svemu ovome je predsednik Vrhovnog Sabora Nadir efendija Dacić službeno informisao Ministarstvo pravde koje zvanično vodi Registar, kao i Upravu za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama čiji je direktor bio prisutan pomenutom sastanku.

– Susret u teškim vremenima po državu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić se nakon susreta prije dva dana u objavi na društvenim mrežama, potvrdio da je taj susret održan na njegovu inicijativu i zahvalio, kako je naveo, “predstavnicima Islamske zajednice Srbije na zalaganju za mir i slogu u teškim vremenima po našu državu”.

Foto: predsednik.rs

“Zamolio sam ih da udružimo sve snage kako ne bismo dozvolili da nam bilo ko sa strane nameće načine na koje ćemo da rešavamo naše prilike i neprilike. Ponovio sam da smo braća i da ni jedni ni drugi nemamo nikog bližeg, jer je naša Srbija zajednička kuća koju ćemo nastaviti da gradimo onako kako mi mislimo da treba”, navedeno je u toj objavi kojoj se dodaje da su razgovarali io svim potrebama Islamske zajednice u kojima država može i hoće da pomogne.

Na tom susreta, pored bivšeg reisu-l-uleme Seada ef. Nasufovića, u svojstvu zvaničnika IZS-a prisustvovali su Nedžmedin Saćipi, Abdullah Numan, Mustafa Jusufspahić i Musa Abu Sabiah.

Izbori u Islamskoj zajednici Srbije počeli su u februaru i završeni iu oktobru 2023. godine zborom za reisu-l-ulema Senad efendija Halitovića, koji je do tada obavalja funkciju sandžačkog muftije.

Nakon ovih izbora u koijma su učestvovalih imami iz Beograd i drugim gradova centralne Srbije, grupa okupljena oko porodice Jusufspahić je saopštila da ne priznaje rezultate ovih izbora, proglasivši Nedžmedin Saćipija iz Veliog Trnovca (Bujanovac) za vrhovnog poglavara muslimana Srbije.

Funkciju reisu-l-uleme IZS-a prethodno je obavljao Sead ef. Nasufović koji je reizabran sredinom decembra 2021. godine. On je na poziciju vrhovnog poglavara IZS-e prvi put izabran 2016. godine, umjesto Adema Zilkića koji je bio na toj funkciji od 2007. godine.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Riajset Islamska zajednica Srbije (IZS) i Mešihat Islamske zajednce u Srbiji (IZuS).

Foto: predsednik.rs

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: