8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Hirurg iz Novog Pazara Dr. Enes Zogić: Brutalno sam napadnut na ulici, kuda ide ovo društvo?

Hirurg iz Novog Pazara Dr. Enes Zogić potvrdio je da prije četiri dana zadobio teže povrede u fizičkom napadu na ulici i pozvao nadležne organe da preduzmu sve zakonom predviđene mjere, kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti.

Predočio je i da ovaj incident nema političku pozadinu.

Nakon što su se pojavili snimci i špekulacije o razlozima tog napada on je u obraćanja javnosti, kako bi rasvjetlio elementarne detalja nemilog događaja koji mu se desio i spriječio proizvoljne i netačnih konotacijae, predočio da je postao žrtva brutalnog fizičkog napada od strane sina pacijentkinje koja je preminula u maju ove godine, koji je od ranije poznat organima javnog reda.

“Napadač je bez prethodne najave ili bilo kakve komunikacije nasrnuo na mene sa leđa i naneo mi teže tjelesne povrede. Pacijentkinju (njegovu majku), starosti 76 godina, sam sredinom maja ove godine primio na hirurško odjeljenje zbog upale žučne kese i pankreasa. Nakon preduzetih terapijskih mjera dolazi do regresije kliničke slike, poboljšanja opšteg stanja i smirivanja tegoba. Nakon nekoliko dana dolazi do pogoršanja opšteg stanja usljed srčanog popuštanja. Iste večeri angažovani su anesteziolog i dežurni internista, nakon čega se pacijentkinja prevodi u jedinicu intenzivne nege i ordinira odgovarajuća terapija, nakon čega dolazi do stabilizacije vitalnih parametara. Narednog dana, zbog kompleksnosti osnovnog i pratećih oboljenja, pacijentkinja se stabilnih vitalnih parametara prevodi u tercijarnu ustanovu KCS Beograd. Nažalost, nekoliko dana nakon toga pacijentkinja je preminula u Beogradu”, pojašnjava u saopštenju na društvenim mrežama.

Navodi da ovaj incident nema političku niti bilo koju drugu pozadinu, ali ukazuje da postavlja važno pitanje: “kuda idemo kao društvo ako dozvoljavamo da se ljekari, koji su posvetili svoje živote spašavanju drugih, ovako brutalno napadaju na ulici”.

U operacionoj sali crvene zone Regionalnog COVID centra Novi Pazar, članovi operativnog tima, prof. dr Zijah Rifatbegović – načelnik Klinike za hirurgiju KC Tuzla, dr Enes Zogic – hirurg, dr Lajla Sebečevac – anesteziolog, Goca Milić – anestetičar, Zilha Kalić – instrumentarka i Faketa Žirčanin – pomoćna instrumentarka 17. jula 2020s . godine su obavili uspješnu operaciju covid pacijenta (Foto: arhiv SNEWS-a)

Pita “kako možemo očekivati da mladi ljudi biraju medicinsku profesiju i posvećuju se humanitarnom radu kada vide da su oni koji pomažu najugroženijima izloženi fizičkom nasilju?”.

“Kao hirurg sa dugogodišnjim iskustvom, ponosan sam što sam imao priliku da spasim na hiljade života Božijom voljom i određenjem. Svaki put kada uđem u operacionu salu, posvećen sam svom poslu i činim sve što je u mojoj moći da pomognem svojim pacijentima, ali život i krajnji ishod nije u mojim, već Božijim rukama. Pozivam nadležne organe da preduzmu sve zakonom predviđene mjere, kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti. Ujedno apelujem na građane da pokažu solidarnost i poštovanje prema onima koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote drugih. Zahvaljujem svima na razumevanju i podršci.”, poručio je, uz izraze poštovanja, Dr. Enes Zogić.

Dr .Zogić je bio u grupi medicinskih radnika koji su okretanjem leđa izrazili protest članovima Vlade Srbije i tadašnjoj premijerki Ani Brnabić zbog stanja u OB Novi Pazar tokom pandemije korone

Jedan od malobrojnih ljekara novopazarske bolnice koji je javno iznio kritike na situciju s pandemijom koornavirusa u Novom Pazaru tokom vala te bolesti u julu i avgustu 2020. godine.

U posljednjih sedam dana u Novom Pazaru je na javnim mjestima došlo do eskalacije nasilja, napada i tuča u kojima je učestvovalo više lica.

M .H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: