11 Oktobra, 2024
Aktuelno Regija Srbija Turska

Erdogan u Beogradu potvrdio odlučnost da se sačuva stabilnost u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Beogradu posebno je naglasio značaj očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu te da je jako važno zauzeti zdrav razum u pristupu tenzijama između Kosova i Srbije, javlja Anadolu.

Foto: https://www.tccb.gov.tr/

Erdogan se tokom posjete Srbiji sastao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem. Erdogan i Vučić su prisustvovali četvrtom sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou Turkiye i Srbije nakon čega su zvaničnici dviju zemalja potpisali brojne sporazume o saradnji.

Turski predsjednik je istakao da su Turkiye i Srbija u proteklom periodu naporno radili na dodatnom jačanju veza i saradnje.

“Izuzetno smo intenzivno radili na razvoju naših veza i prijateljstva prije ovog sastanka Vijeća za saradnju na visokom nivou. Potpisali smo danas i nekoliko sporazuma koji će dodatno ojačati ugovorne obaveze između nas”, kazao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je u fokusu njihovih razgovora bio Balkan, Bliski istok i Ukrajina kao i druga globalna pitanja.

Erdogan je posebno pohvalio odnose Turkiye i Srbije, napominjući da se njihovi bilateralni odnosi mogu nazvati “zlatnim dobom”.

“Naša trgovinska razmjena premašila je dvije milijarde dolara posljednje dvije uzastopne godine, a zajednički cilj je dostići razmjenu od pet milijardi dolara i nastavljamo poduzimati korake u tom smjeru. Također, u posljednjih 12 godine turske investicije u Srbiji povećane su s milion na 405 miliona dolara”, rekao je Erdogan.

Dodao je da samo u oblasti građevinarstva turske firme zapošljavaju preko deset hiljada radnika čime, kako je kazao, “doprinose srbijanskoj privredi”.

Istakao je da Srbija i Vučić pružaju veliku podršku turskim investitorima, dodajući da ”predsjednik Vučić igra veoma važnu ulogu u uspostavljanju ove vrlo pozitivne klime za investicije”.

Erdogan je istakao da su također razgovarali i o regionalnim pitanjima te posebno naglasili značaj regionalne saradnje.

“Još jednom smo podvukli značaj mir i stabilnosti na Balkanu i u okviru toga je jako važno imati zdrav razum u pristupu tenzijama između Kosova i Srbije”, rekao je turski predsjednik.

Foto: https://www.tccb.gov.tr/

Dodao je da je također naglašen i značaj očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine.

“Potvrdili smo našu odlučnost da očuvamo stabilnost u Bosni i Hercegovini koja je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir ali i promijeniti što prije, a mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu”, kazao je Erdogan.

Potom je komentarisao i odnose sa Srbijom u oblasti odbrambene industrije.

“Mogućnosti Turkiye i u domenu bespilotnih letjelica biće uključene u aktivnosti na razvoju saradnje, jedna i druga zemlja imaju svoje mogućnosti. Neka niko ne pokušava da odredi šta bi to trebao biti sadržaj saradnje u domenu odbrambene industrije između Turkiye i Srbije, dvije zemlje će utvrditi sadržaj”, rekao je Erdogan.

Istakao je da su razgovarali i o dešavanjima u Ukrajini.

“Još jednom sam rekao koliko podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i naši napori že se nastaviti kako bi se uspostavio trajni mir na tom području”, kazao je turski predsjednik.

Naglasio je da je s Vučićem razgovarao i o dešavanjima u Gazi, Palestini i Libanu.

“Zaista je krajnje vrijeme da se zaustave napadi Izraela kojima se uništava dostojanstvo ljudskog roda. U samom korijenu problema vidimo da se radi o izraelskoj okupaciji Palestine”, kazao je Erdogan.

Zvaničnici Turkiye i Srbije potpisali su ukupno 11 sporazuma i dokumenata koji imaju za cilj jačanje bilateralnih odnosa i saradnje, a koji pokrivaju oblasti poput energetike, trgovine, tehnologije, sporta, socijalne sigurnosti, upravljanja katastrofama i mediji.

Vučić: Turkiye najmoćnija zamlja na Balkanu, od nje očekujemo podršku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da su dvije zemlje usedmostručile trgovinsku razmjenu i da je Turkiye najmoćnija zemlja na Balkanu od koje očekuju podršku u svim procesima.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je poslije sastanka sa Erdoganom i potpisivanja 11 sporazuma o saradnji dvije zemlje, da su razgovarali o svim važnim geopolitičkim i drugim temama, kao i problemima sa kojima se pojedinačno i zajedno suočavaju dvije zemlje, kao i o odnosima s Evropskom unijom.

“Turkiye i Srbija imaju dobre ekonomske odnose. Mi smo usedmostručili našu trgovinsku razmjenu, u odnosu na prije samo nekoliko godina. Predsjednik Erdogan je dao zadatak i rekao da je san i cilj da dostignemo trgovinsku razmjenu od pet milijardi eura. U prvih osam mjeseci ove godine imali smo razmjenu od gotovo dvije milijarde – milijardu i 928 miliona, što znači da ćemo završiti godinu na nekih 2,6 i nešto jače milijardi eura”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji i da je Turkiye zemlja s kojom se trude graditi prijateljske odnose.

“U svim sferama društvenog života naša saradnja mora da raste i zahvalni smo turskim investitorima. Rekao sam da postoje mjesta u Srbiji koja bukvalno opstaju zahvaljujući nekim od turskih investitora”, rekao je Vučić.

Foto: https://www.tccb.gov.tr/

Tema razgovora dvojice lidera bila je i situacija na Balkanu. Vučić je kazao da se Erdogan uvijek zalagao za dijalog i za mir na Balkanu. Srbijanski predsjednik je još jednom ponovio podršku svoje zemlje teritarijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te integritetu entiteta Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovine.

“Mi visoko cijenimo poziciju politike predsjednika Erdogana, koji vodi jednu nezavisnu, suverenu zemlju, u interesu građana i naroda Turkiye, a ne u interesu nekih drugih sila”, kazao je Vučić i dodao:

“Ja sam zahvalan Recepu Tayipu Erdoganu što uvijek, čak i onda kada nismo bili u potpunosti saglasni po nekim pitanjima, smo mogli da razgovaramo otvoreno.”

Predsjednik Srbije se zahvalio turskom predsjedniku na tome što, kako je kazao, dobro razumije probleme na Balkanu i što zna da je mir i dijalog jedini način za rješavanje problema.

“Predsjednik Erdogan ima mnogo ideja i mnogo o čemu smo mi razgovarali, kako da se trajno sačuva mir i kako da svi svoju saradnju unapređujemo i u skladu sa tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije, rekao bih znakove i signale prema i Bosni i Hercegovini i obrnuto i da garantujemo onima koji dolaze poslije nas sigurnost, mir i posvećenost rješavanju problema, posebno ekonomski razvoj. Turkiye je jedan od, ili najveći igrač na Balkanu i najmoćnija zemlja i od nje očekujemo podršku u svim tim procesima. Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu što je uvijek to želio i uvijek to naglašavo i što je uvijek želio da razgovara sa svima”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbiju ne interesuju ratovi, ali da ta zemlja imati dovoljno snage da odvrati svakoga.

Na kraju je kazao da je Erdogan promijenio lice Turkiye i od nje napravio “jednu od najmodernijih zemalja na svijetu”.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: