19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Dudić i Jusufspahić jedan do drugoga u katedrali u Beogradu

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić i bivši beogradski muftija Islamske zajednice Srbije (IZS) i amabasador Srbije u Saudijskoj Arabaji Muhamed ef. Jusufspahić prisustvovali su velikom obilježavanju 100 godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije.

Svečanu misu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio je državni tajnik Svete Stolice (Vatikana) kardinal Pietro Parolin.

Foto: RTS PrtSc

Centralnoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je prenio RTS pored predsjednika Srbije, svečanosti Katoličke crkve u Srbiji su prisustvovali premijer Miloš Vučević, kao i ministri Maja Popović i Nemanja Starović, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, visoki dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve, visoki predstavnici SPC, Evangeličke crkve, Islamske zajednice, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije sa predstavnicima katoličke crkve i islamske zajednice, foto: Beogradska nabiskupija

Beogradska nadbiskupija je ranije ovog mjeseca u saopštenju navela da je nastala u vremenima nimalo lakim ni za svijet, ni za Evropu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) na težnju katolika u Beogradu da dobiju svoju pomesnu Crkvu.

Kako su istakli konkordat između Svete stolice i Kraljevine Srbije potpisan u Rimu 24. juna 1914. godine i jednoglasno ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije u Nišu 8. avgusta te godine, kao i da je već u svojim prvim članovima predviđao osnivanje Beogradske nadbiskupije. Dodali su da da Austro-Ugarska nije gledala blagonaklono na konkordatsko rešenje, jer nije želela da izgubi svoj status zaštitnika katoličke vjere.


Prvi svjetski rat zaustavio je prijmenu potpisanog konkordata, pa je beogradska nadbiskupija osnovana poslije jedne decenije.


Za prvog beogradskog nadbiskupa imenovan je Ivan Rafael Rodić, tada apostolski administrator za Banat.

Nakon njega Beogradsku nadbiskupiju vodili su Josip Ujčić, Gabrijel Bukatko, Alojzije Turk, a u vreme raspada Jugoslavije Franc Perko, od 1986. do 2001, zatim Stanislav Hočevar sve do pre dvije godine kada je Ladislav Nemet došao na čelo nadbiskupije.

Izvor: RTS, SNEWS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: