8 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Carinici Srbije upozoravaju i plijene zlato

Uprava carina Srbije je predočila da uprkos stalnom podsećjanju na obavezu prijavljivanja dragocenosti prilikom prelaska granice, mnogi putnici to ne čine, izlažući se na taj način riziku da im one budu privremeno ili trajno oduzete. U posljednjih deset dana od stranih državljana na GP Gradina (prema Bugarskoj) zapalijenjeno je preko 1,5 kilogram zlatnog nakita.

Na graničnom prelazu Gradina, carinski službenici u saradnji sa policijom 26 juana spriječili su pokušaj putnika da u prtljagu prenesu gotovo pola kilograma neprijavljenog zlatnog nakita.

Mada su putnici prethodno rekli da nemaju ništa za prijavljivanje, prilikom detaljnog pregleda njihovog automobila, kojim su putovali iz Holandije ka Turskoj, na dnu jedne od torbi sa garderobom, koja se nalazila iza vozačevog sjedišta, carinici su pronašli neseser pun zlatnog nakita.

Vrijednost zlatnih orglica, narukvica, prstenja, minđuša i privezaka procjenjena je na preko 20.000 eura, a kako ta suma premašuje jednu trećinu vrijednosti vozila i automobil je privremeno zadržan do okončanja postupka, čime ukupna vrijednost otkrivenog prekršaja dostiže gotovo 34.000 eura.

-U torbici skoro kilogram neprijavljenog zlata


Carinski službenici su, u saradnji sa policijom, 17. juna 2024. godine, također na Gorapdiniip spriječili pokušaj prenosa gotovo kilogram neprijavljenog zlatnog nakita, koji je putnica nosila u ličnoj torbici.

https://www.carina.rs/upload/media/2024/6/18/60471/Video.mov

Slučaj je otkriven na izlazu graničnog prelaijza, kada je na red za redovnu kontrolu pristigla ”Toyota Avensis” stranih registarskih oznaka, kojim je putovao jedan bračni par.

Kako se navodi na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, supružnici su rekli da sem ličnog prtljaga nemaju ništa za prijavu.

“Međutim, detaljnim pregledom koji je uslijedio, otkriveno je da supruga vozača u torbici koju je nosila uz sebe ima zlatni pojas težak 775 grama i tri zlatna prstena od 8 grama, čija je ukupna vrijednost procenjena na nešto više od 46.000 eura”, objavljeno je na sajtu carina Srbije.

Foto Uprava carina Srbije

Kako vrijednost otkrivenog nakita prelazi jednu trećinu vrednosti vozila u kome je roba prevožena i automobil je privremeno zadržan do okončanja postupka, čime je ukupna vrijednost prekršaja povećana na gotovo 57.000 eura.


Iz Uprave carina Srbije podsjećaju putnike da je najsigurnije da prilikom prelaska granice prijave sve dragocjenosti koje nose na sebi ili u prtljagu i tako izbjegnu rizik da im one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit i luksuzne satove, tako i na investiciono zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: