8 Septembra, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Bošnjačka stranka ulazi u Vladu Crne Gore, Ibrahimović prvi bošnjački ministar vanjskih poslova te zemje

Nakon današnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izvršena rekonstrukcija Vlade, Bošnjačka stranka ulazi u vlast, a njen predsjednik Ervin Ibrahimović biće potpredsjednik i ministar vanjskih poslova.

Glavni odbor BS juče je u prihvatio prijedlog da Bošnjačka stranka bude dio nove parlamentarne većine.

Prema sporazumu, BS će pripasti mjesto ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade, kao i pozicije ministara socijalnog staranja i demografije, dijaspore,rudarstva, nafte i gasa, kao i regionalnog i investicionog razvoja i saradnje sa NVO.

Glavni odbor BS je sinoć u Rožajama donio odluku da su kandidati za članove Vlade mr Ervin Ibrahimović, Damir Gutić, Admir Šahmanović, Mirsad Azemović i Ernad Suljević.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić zvanično je dostavio prijedloge za imenovanje novih ministara i potpredsjednika Vlade parlamentu.

On je predložio da se radi promjene sastava 44 Vlade Crne Gore izaberu: mr Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, dr Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove, dr Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama; Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj, Ervin ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova, prof. dr Saša Mujović, ministar energetike, mr Bojan Božović, ministar pravde, Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, mr Simonida Kordić, ministarka turizma, Maja Vukićević, ministarka saobraćaja, Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih, Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Filip Radulović, ministar pomorstva, Mirsad Azemović, ministar dijaspore, Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;mr Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa, Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama; Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Izetbegović podržao, reis Fejzi tu podršku nazvao neodgovornom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), i bivši predsjedavajući Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržao je odluku Bošnjačke stranke da bude dio Vlade Crne Gore.

„Crna Gora je zemlja u kojoj su Bošnjaci konstitutivan i ravnopravan narod, to je i njihova zemlja, a time i njihova država, njena vlada i institucije. Bošnjaci imaju pravo, ali i obavezu da participiraju u radu crnogorske vlade bez obzira na politčke stranke koje se u njoj nalaze, njihovu retoriku i političke stavove. I mi u Bosni i Hercegovini redovito ulazimo u vlade sa strankama sa kojima imamo suprotstavljena gledanja na mnoga bitna politička pitanja“, kazao je Izetbegović i dodao da je to neizbježno s obzirom na svu kompleksnost odnosa, stavova i interesa.

Izetbegović je istakao i da su Bošnjaci uvijek donosili stabilnost vlasti u Crnoj Gori.

„Predstavnici Bošnjaka u Vladi Crne Gore su uvijek donosili pozitivnu komponentu kada je u pitanju stabilnost, sigurnost i proces pomirenja među narodima i državama Balkana, kao i prevagu kada je u pitanju napredak Crne Gore ka članstvu u euroatlantskim asocijacijama. Uvjeren sam da će i sa 44. vladom Crne Gore biti tako“, poručuje Izetbegović, objavila je BS na svom sajtu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je izjavu Izetbegovića nazavo neodgovornom.

“Današnju izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića smatram neodgovornom, nepromišljenom i nepotrebnom, poručio je Fejzić za RTCG.

U dijelu javnosti, kao i od strane ostalih bošnjakih političara u Crnoj Gori kritikovano je učešće Bošnjačke stranke u ovakav sastav vladajue većine.

Uz poruku “To je bio lider,to je bio državni, to je bila stranka”, na društvenim mrežama se podsjeća da je osnivač i prvi predsjednik Bošnjačke stranke rahmetli Rafet Husović još 2016. godine nakon parlamntarnih izbora odbio poziv prosrpskih partija i Andreje Mandića, aktuelnog predsjednika Skupštine Crne Gore, da sam formira vladu i imenuje svoje ministre.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić, foto: Skupština Crne Gore

Prozapadni mediji pišu da će u Vladu ući stranke proruskog Demokratskog fronta (DF) predsjednika Skupštine Andrije Mandića i poslanika Milana Kneževića, te da je aktuelna parlamentarna većina uslovila Bošnjačku stranku da prekine lokalne saveze sa DPS-om zbog ulaska u Spajićevu Vladu.

Bošnjačka stranka i stranke DF-a koje ulaze u Vladu do sada su imale dijametralno suprotne političke stavove po pitanju ratnih zločina i odnosa prema Bosni i Hercegovini.

“Stranke bivšeg Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića negiraju genocid u Srebrenici iz 1995. godine, podržavaoci su bivših lidera Republike Srpske Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su osuđeni u Haškom tribunalu za genocid i zločine protiv čovječnosti. Oštro su se protivili odluci Crne Gore da u Ujedinjenim nacijama podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je usvojena 23. maja. Bošnjačka stranka je oštro kritikovala posjetu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću u februaru ove godine”, piše Radio Slobodna Evropa.

Izvor: RTCG, RSE, SNEWS

Foto: Skupština Crne Gore

Povezane vijesti

%d bloggers like this: