16 Septembra, 2024
Aktuelno Politika Regija Sandžak Srbija

BNV: U Srbiji 28. septembar – Dan Bošnjaka zvanično uvršten kao praznik Bošnjaka

Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije usvojio je prijedlog da se 28. septembar – Dan Bošnjaka uvrsti kao praznik Bošnjaka u Republici Srbiji.

Na 13. sjednici tog Vladinog tijela, juče u Beogradu, donijete su odluke o potvrđivanju nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, njemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Odluke će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

“Na inicijativu predsjednice Misale Pramenković, a zalaganjem ministra za ljudska i manjinska prava Tomislava Žigmanova na dnevnom redu Savjeta su se našli prijedlozi nacionalnih savjeta za potvrđivanje nacionalnih simbola i praznika naciolanih manjina”, saopšteno je iz BNV-a, uz podsjećanje da su zahtjev za potvrđivanje praznika 28. septembar – Dan Bošnjaka uputilo još 2019. godine i tek sada se našao na dnevnom redu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Bošnjaci u svijetu 28. septembra obilježavaju “Dan Bošnjaka”, datum prihvaćen od svih Bošnjaka. Ovaj datum se zvanično se obilježava u svim novonastalim državama bivše Jugoslavije u kojima Bošnjaci žive.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: