26 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Priboj Sandžak

BNV, SDA Sandžaka i Mešihat IZ-e Sandžaka podsjetili na 32 godišnjicu zločina u Sjeverinu: Opasna poruka za Bošnjake

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) izražava najdublje saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa da napokon pristupe otkrivanju i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

“Napominjemo da porodicama čiji su najmiliji žrtve zločina u Sjeverinu još uvjek nije priznat status civilnih žrtava rata, čime im država Srbija svjesno preko trideset godina uskraćuje neophodnu podršku, psihosocijalnu zaštitu i zvanično priznanje i odgovornost za ovaj zločin. I danas, nakon 32 godine, Bošnjačko nacionalno vijeće, insistira na izmjeni i dopuni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kako bi se ukidanjem diskriminatornih odredaba za građane Srbije, omogućilo sticanje statusa civilnih žrtva rata za porodice stradalih u sjeverinskom zločinu”, navodi Bošnjačko nacionalno vijeće i dodaje da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje porodicama žrtava zločina u Sjeverinu, u nastojanju da ostvare svoja prava u Republici Srbiji, dobiju adekvatan status i priznanje svega što su doživjeli.

Izražavaju saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima, Bukovici i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama.

“Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca, predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji”, ističe se povodom godišnjice zločina u Sjeverinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća da na današnji dan 22. oktobra 1992. godine, pripadnici srpskih oružanih snaga pod komandom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa izvode samo građane Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti, njih 16, iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag.

-Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka, ističe da su Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora, a mnogi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku, kao ni ovaj nisu rasvijetljeni, te nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

“Državni organi u Srbiji nisu spriječili, niti kaznili počinioce ovih zločina iako su to mogli. Tolerantan odnos države prema počiniocima zločina nije dao nikakve pozitivne rezultate u pogledu vladavine prava i jednakosti pred zakonom, rezultat toga je da i 32 godine nakon ovog zločina Bošnjaci još uvijek nemaju povjerenje u državne institucije. Sada ponavljamo kao i prethodne 34 godine da je potrebno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniti iz srpskih snaga bezbjednosti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90- ih godina i dalje”, saopšteno je iz ove bošnjačke stranke.

-Sjećanje na zločin u Sjeverinu: 32 godine nepravde

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka da se danas svi plemeniti i čestiti ljudi, a posebno Bošnjaci s istom tugom kao i prije 32 godina, prisjećaju svojih 16 sunarodnika (jedne žene i 15 muškaraca) koji su na putu do svog posla, iz autobusa koji se kretao na relaciji Priboj-Pljevlja selektivno izdvojeni, zverski mučeni i ubijeni, a njihova tijela sakrivena i do danas nisu pronađena.

“Jedina krivica ovih plemenitih ljudi, bila je njihovo ime, njihova vjera i odlučnost da ostanu živjeti na svojoj djedovini”, uakzuju muftija sandžački Muhamed ef. Demirović.

Ocjenjuje se da je “ovaj gnusni zločin veoma bitan pokazatelj do kojeg stepena čovjek može biti otrovan mržnjom i neprijateljstvom prema drugom i drugačijem ali nam također jasno manifestuje odgovornost svih ključnih faktora u jednom društvu, od vladajućih struktura i političara, preko akademije nauka i intelektualaca do vjerskih predstavnika i medija”.

“Postavlja se pitanje – kakvom ideologijom hrane svoj narod i širu zajednicu!? Ovaj, kao i sve ostale zločine, ne smijemo zaboraviti, ne zbog toga da bi smo u neprijateljstvu živjeli, već da bismo zaštitili buduća pokoljenja od ponavljanja istih zločina”, poručuje se i zaključuje:

“Iako je već 32 godine prošlo od ovog zločina trebamo ostati ustrajni u borbi za pronalaženje tijela stradalih i njihov dostojanstven ukop kao i za dunjalučku satisfakciju njihovih porodica, tako što bi im društvo priznalo status civilnih žrtava rata. A ahiretska satisfakcija je inšaAllah osigurana. Molim Svemoćnog Stvoritelja da bespravno pobijenima u ovom gnusnom zločinu podari dženet i Svoju blizinu, porodicama lijepi sabur a ostatku društva iskrenu opomenu i pouku”!

Oteti Bošnjaci, koji su i tog jutra redovom linijom putovali na posao u Priboj, najsvirepije su mučeni, a kasnije u Višegradu ubijeni na obali Drine.Večer uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović i odveden u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

Tokom prethodne 32 godine pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, Medredina Hodžića, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Nakon legitimisanja svih putnika, tog 22. oktobra 1992. godine, iz autobusa su izvedeni samo građani bošnjačke nacionalnosti – Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlid Hodžić.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: