19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV insistira da se na DUNP-u otvori posebna Katedra za bosanski jezik i bošnjačku književnost

Presjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Adel Slatina izjavio je da će Vijeće insistirati da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) otvori posebna Katedra za bosanski jezik i bošnjačku književnost.

Slatina je nakon konferencijie za medije, na radnom sastanku sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija u Sandžaku, potvrdio da “postoji problematika sa bosanskim jezikom”, te da za sutra imaju zakazan sasatanak sa rektorom DUNP-a.

“Tokom sastanka sa ministriom prosvjete naišli smo na razumjevanje i odobravanjne naših ideja. Prvenstveno imamo ideju i cilj da otvorimo Katedru za bosanski jezik i bošnjačku književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru”, rekao je Slatina, odgovrajući na novinarsko pitanje.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fuad Baćićanin je predočio da je DUNP tema kojoj će se bavit, koliko god, kako je podvukao, neko smatra da to nije u nadležnosti Vijeća.

“U Srbiji ni na jednom univerzitetu nema katedra, odnosno studijski prpgram Bosanski jezik i bošnjačka književnost. To je potreba i ukoliko postoji potreba, potreba mora da se ispuni. Nažalost, kada je nastava na bosanskom jeziku u pitanju, išli smo stepenik po stepenik niže. Bošnjačko nacionalno vijeće neće ići ispod toga da se otvori katedra Bosanski jezik i književnost. Ispod toga ne može da se ide, niti mi možemo. Dobili smo podršku od svih instanci da se na tome radi”, rekao je Baćićanin, dodavši da to nije jedino pitanje na DUNP-u i da ta visokoškolska ustnova mora poštovati socijalno okruženje u kom se nalazi.

Prema stavu koji je iznio Baćićanin na DUNP-u, na ostalim studijskim programima trebaju se izučavati predmeti od nacionalnog interesa za Bošnjake, gašenje pojedinih studijskih programa, umjesto otvaranja novih.

“Potrebno je hitno vraćanje akreditacija za sve studijske programe koji su postojali, Ako univerzitet za 18 godina rada nije napravio svoj kadar onda je u problemu, koliko je vog kadra napravi da bi mogli svi studijski programi da rade? On mora da otvara nove studijske programe, a o gašenju ne smijemo ni da govorimo, Došli smo u situaciju da spašavamo šta se može spasti. To je loša slika koja ide sa Državnog univerzitetu u Novom Pazaru”, ocjenio je on, ističući da je bosanski jezik temeljna tema i da e rektoreke DUNP-a traziti da ih obavjesti o tom šta je preduzela protiv profesorice na toj visokoškolskoj ustanovi koja je negirala postojanje Bošnjaka i bosanskog jezika.

Toom susret je bilo riječi o delegiranju predstvnika BNV-a u radnu grupu za izradu Nacrta zakoma o javnim meidijkim servisima, broju upissanih učenika u nastavu na bosanskom jeziku, kao i stavu i eventulnom služenju vojnog roka.

Predsjednik BNV-a je predočio da je stav da bi regrupti iz redova Bošnjaka trebali da služe vojsk na području Sandžaka.

Tokom sastanka rukovodstva Vijeća sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija iz Sandžaka otvoren je niz važnih tema, uključujući zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka.

Ove teme su, kako je rečeno, prepoznate kao važni izazovi s kojima se Bošnjaci u Sandžaku trenutno suočavaju.

Na kraju sastanka zaključeno je da je kontinuirana saradnja između medija, nevladinog sektora i Bošnjačkog nacionalnog vijeća od presudnog značaja za pronalaženje adekvatnih rješenja za probleme sa kojima se suočavaju u radu. Zajednički rad predstavlja put ka unaprjđenju položaja Bošnjaka u Sandžaku.


Ipsred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pored predsjednika Vijeća Adela Slatine, sastanku su prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin, potpredsjednice Jasmina Curić i Sanela Međedović, sekretar Vijeća Samer Jusović, kao i stručne saradnice Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

-Opstrukcija rada BNV-a?

Presjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Adel Slatina izarzio je zabrinutost zbog, kako je naveo, opstrukcije rada BNV-a od strane Ministarstva za ljudska i manjnska prava i društveni dijalog, nakon njegovog izbora i izbora novih organa upravljanja Vijeće.

“Pored dobre saradnje sa Vladom Srbije mnogo smo zabrinuti zbog opstrukcije od strane Ministarstva za ljudska i manjnska prava i društveni dijalog i otvoreno stavljajnje na stranu Stranke pravde i pomirenja, koja, kako sumnjamo preko svog državnog sekretara Rejhana Kurtovića vrši opstrukciju u radu BNV-a Ministartvo umjesto da bude servis i najbolji saradnjik BNV-a oteyava rad istog”, naveo je Slatina na konferenciji za medije.

Predočio je da su iz pomenutog ministarstva stigli dopisi o proceduralnim nedostacima priikom izbora organa BNV-a, tačno 36 dana od održane sjednice.

Istakao je da je sve urađeno po poslovniku i statutu BNV-a i najavio novu sjednicu BNV-a za 23. septembar ove godine.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: